Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Μετά από περιπέτειες έρχεται η πολυπόθητη δημοπράτηση των 340εκ.ευρώ


Μία ανάσα πριν την δημοπράτηση είμαστε πλέον για την περίφημη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Το έργο που είχε ξεκινήσει ως ολυμπιακό έργο, μετά το χάσαμε για κάποια χρόνια, επανήλθε το 2010 χάρη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χρηματοδότησε την μελέτη του, είναι πλέον έτοιμο να δημοπρατηθεί.

Το Υπουργείο Υποδομών θα είναι ο Φορέας Υλοποίησης που θα δημοπρατήσει το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του Φαληρικου Ορμου, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 340 εκατ. ευρώ, το οποίο μελέτησε ο Ιταλός αρχιτέκτων Ρέντζο Πιάνο, με δαπάνες του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, ο σχεδιασμός προβλέπει κατανομή του έργου σε τρία επιμέρους υποέργα, τα οποία θα ενταχθούν διακριτά στο ΕΣΠΑ, εάν δεν υπάρξουν μη ανατρέψιμες εξελίξεις σε σχέση με τη χρηματοδότησή του.

Το πρώτο υποέργο είναι συγκοινωνιακό και αντιπλημμυρικό, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 147 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει:

-Την κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού ώστε σε συνδυασμό με τα κατασκευασμένα ολυμπιακά έργα να επιτυγχάνεται η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Μοσχάτου - Καλλιθέας.

-Τη μεταφορά προς τη θάλασσα κατά 90 μέτρων και τμηματική κάλυψη της λεωφόρου Ποσειδώνος ώστε να ενωθεί η πόλη με την παράκτια ζώνη.

-Την κατασκευή κόμβων πρόσβασης από και προς το Συνεδριακό Κέντρο.

-Αγωγό τροφοδοσίας με επεξεργασμένο νερό από την Ψυττάλεια ή κινητή μονάδα επεξεργασίας για την άρδευση του πάρκου που αποτελεί ταυτόχρονα και τμήμα του αγωγού ανανέωσης των νερών του Κηφισού και αγωγό τροφοδοσίας με θαλασσινό νερό όλων των περιοχών του πάρκου με δυνατότητα να εξυπηρετήσει και το Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».


Το δεύτερο υποέργο προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις ζώνες 1 και 2 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το σύνολο των έργων διαμόρφωσης της περιοχής της έκτασης περίπου 530 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο.

Επίσης, θα κατασκευαστούν τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης (συνολικά 1.000 θέσεων) και τρεις υδατοδεξαμένες για κολύμβηση και αναψυχή. Η προβλεπόμενη δόμηση, υφιστάμενη και νέα, ανέρχεται σε 20.000 τετραγωνικά μέτρα με χρήσεις εστίασης - αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικές, αλλά και εμπορικά καταστήματα στη ζώνη του Μπιτς Βόλεϊ.

Το τρίτο υποέργο περιλαμβάνει τα λιμενικά έργα και προβλήτες περιπάτου, με την κεντρική να φτάνει τα 120 μέτρα μήκος, αναδιαμόρφωση του κρηπιδώματος, διαμόρφωση τεχνητής παραλίας και νησίδων προστασίας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ενώ θα ήταν ευτυχής σύμπτωση να μπορέσει να λειτουργήσει ταυτόχρονα με το αδελφό έργο (λόγω μελέτης και εγγύτητας) του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα. Ωστόσο το ένα έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ το άλλο ακόμα δεν το έχουμε δει να δημοπρατείται..

ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com