Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού του 1944

Μνήμες από τον βομβαρδισμό του Πειραιά

Στη μνήμη των εκατοντάδων Πειραιωτών, που έχασαν τη ζωή τους κατά το βομβαρδισμό της πόλης, στις 11 Ιανουαρίου 1944, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, πραγματοποίησαν σήμερα στις 11:00, επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό του Δημοτικού Νεκροταφείου «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του τόνισε:
«Εκ μέρους του συνόλου του Πειραϊκού λαού τιμούμε σήμερα τη μνήμη  εκατοντάδων Πειραιωτών, των δικών μας ηρώων, τους οποίους συγκαταλέγουμε επάξια στους ήρωες της εποποιίας του  ελληνικού «Όχι»  στο φασισμό και στο ναζισμό, τους συγκαταλέγουμε στους ήρωες  της Εθνικής Αντίστασης.

Στο ταφολόγιο του Δημοτικού Νεκροταφείου της Ανάστασης αναφέρονται τα ονόματα 492 νεκρών, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των πτωμάτων που μεταφέρθηκαν στο Α και Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακόμη, θα πρέπει να υπολογιστεί κι ένας σημαντικός αριθμός νεκρών του ίδιου βομβαρδισμού, που τάφηκαν χωρίς να δοθούν τα στοιχεία τους, προκειμένου οι συγγενείς να διατηρήσουν τα ατομικά δελτία τροφίμων, με τα οποία δίνονταν η μερίδα του συσσιτίου ή τα 30 δράμια ψωμιού.

Πειραιώτες όλων των ηλικιών, που εκείνο το μαύρο μεσημέρι, προσπαθούσαν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, κάτω από τη μπότα της πιο σκληρής κατοχής της Ελλάδας από τους Ναζί.
Άνθρωποι που είχαν δει τους φίλους τους να χάνονται από την αδυσώπητη πείνα που είχε προηγηθεί.
Έλληνες που δεν έσκυψαν το κεφάλι να συμβιβαστούν με τις κατοχικές δυνάμεις και συνέχιζαν με όποιο κόστος την Αντίσταση.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συγγενείς οι δικοί σας άνθρωποι, οι δικοί μας άνθρωποι, έγραψαν με έναν τραγικό τρόπο  εκείνη τη μέρα της 11ης  Ιανουαρίου,  μια από τις πιο μαύρες  σελίδες της Ιστορίας του Πειραιά και της Ελλάδας, αλλά επιτρέψτε μου να πω και των συμμάχων.
Αλλά ταυτόχρονα και μια από τις πιο μαύρες σελίδες των συμμαχικών δυνάμεων σε βάρος ενός λαού, που στήριξε με αίμα και αγώνα, τους ανθρώπους που αποφάσιζαν τον βομβαρδισμό της πόλης τους.

Αγαπητοί φίλοι
Η ιστορία, όπως και η ζωή δεν γράφεται με αν, αλλά με ντοκουμέντα και στοιχεία. Η αλήθεια είναι ότι ο Πειραιάς και η εικόνα του θα ήταν διαφορετική αν δεν είχε βομβαρδιστεί η πόλη. Σίγουρα δεν θα χανόντουσαν πολύτιμοι άνθρωποι, σημαντικοί άνθρωποι και δεν θα διαλυόταν ο κοινωνικός ιστός της πόλης.

Οι καταστροφές που προκάλεσαν τα αμερικανικά και τα βρετανικά αεροπλάνα στον Πειραιά με τον βομβαρδισμό του 1944 θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ήταν μια τραγωδία που επέδρασε αρνητικά στην πόλη για αρκετά χρόνια.
Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες τα ερειπωμένα κτίρια, ανυπολόγιστες οι κατεστραμμένες υποδομές, εκατοντάδες χιλιάδες οι εξαθλιωμένοι.
...
Οι διεθνείς οργανισμοί υπολόγισαν αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή –λες και μετριέται η ανθρώπινη ζωή με χρήμα - σε υλικό κόστος που ξεπερνούσε τα 325 εκατομμύρια προπολεμικές δραχμές.

Η μνήμη των Ηρώων μας είναι αιώνια στο μυαλό και στην καρδιά μας. Εμείς στον Πειραιά δεν ξεχνάμε. Αθάνατοι.»
...
Στην τελετή παραβρέθηκαν: Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, οι Αντιδήμαρχοι: κ. Αναστάσιος Κάρλες, κα Ευαγγελία Σαρρή, κ. Ευστάθιος Κωνσταντούζος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Βλαχάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Αντ. Καλογερόγιαννης και Ιωσήφ Βουράκης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πειραιά κα Ελένη Δρύ, Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, συγγενείς των θυμάτων και Πειραιώτες.

pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com