Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Εντατικοποιούνται ενόψει γιορτών οι έλεγχοι στην αγορά


Εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων που αυτή την περίοδο ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, πραγματοποιεί η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του πολίτη-καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, δηλαδή στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, στη Δημοτική Αγορά Πειραιά, στα Τελωνεία του Πειραιά, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής ευθύνης της.

                Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

•             Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).

•             Τα Ελληνικά σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».

•             Τα προϊόντα Κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος τυρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.

•             Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.

•             Γενικά, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 οC.

•             Η έκθεση των σφάγιων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του καταστήματος πώλησης.

•             Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

•             Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.

•             Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων.

•             Η κοπή των τυριών στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.

•             Τα σφάγια γαλοπούλας να είναι πλήρως αποπτιλωμένα  και απεντερωμένα, να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία, να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

•             Τα άγρια θηράματα να φέρουν σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας (τουρκουάζ – καφέ) ανάλογα με την προέλευση και για τα εκτρεφόμενα θηράματα μία επιπλέον ορθογώνια σφραγίδα, όπου αναγράφεται η ένδειξη «θήραμα εκτροφής» με τον κωδικό της εγκατάστασης από όπου προέρχονται.

Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων, να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να επεμβαίνουν άμεσα.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανου Χρήστου τόνισε:

 «O αγώνας για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών μας θέλει πάντα ενεργούς, πάντα παρόντες. Οι διατροφικοί κίνδυνοι παραμονεύουν παντού και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά. Για τον λόγο αυτό διενεργούμε συνεχείς ελέγχους, παρά το περιορισμένο προσωπικό που διαθέτουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποιότητα των τροφίμων που διακινούνται στην αγορά. Ιδιαίτερα  την περίοδο των γιορτών οι έλεγχοί μας  είναι ακόμη πιο εντατικοί και στοχευμένοι στα προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, με γνώμονα την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας».

greenweek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com