Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά : Άμεση λήψη μέτρων για την αιθαλομίχλη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας και ΠΕΚΑ) την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μεγάλης ρύπανσης από την αιθαλομίχλη, που δημιουργεί άμεσα και έμμεσα προβλήματα στην δημόσια Υγεία.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: «Από τις αρχές του χρόνου σας είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Δυστυχώς για άλλη μία φορά ο πολίτης και η Υγεία του αποτελούν μόνο αριθμούς για εσάς. Η αναγγελία για δωρεάν ρεύμα στους ανήκοντες στο Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν λύνει το πρόβλημα, διότι αποτελεί ατελέσφορο μέτρο –και το γνωρίζετε-. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα -που κατά δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας- θα έχουμε καλύτερα δημοσιοοικονομικά μεγέθη, ενώ τον φετινό χειμώνα να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία όλων των πολιτών και σε νοσηρότητα και θνησιμότητα τις ευπαθείς ομάδες».
Τονίζει επίσης ότι: « Επιτέλους ας προστατεύσει η Πολιτεία τους Πολίτες της. Το κόστος της επιμονής στη μή εφαρμογή των μέτρων που σας έχουμε ζητήσει, είναι πολύ μεγαλύτερο από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ζητάμε έκτακτη σύγκλιση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για τη λήψη μέτρων, καθώς και την άμεση πληροφόρηση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά σε 24ωρη βάση, τόσο για τις τιμές των ρύπων της αιθαλομίχλης, όσο και για τη λήψη μέτρων».
Το φαινόμενο της μεγάλης ρύπανσης του περιβάλλοντος που «πνίγει» όχι μόνο την Αττική, αλλά και πολλά άλλα μέρη της χώρας και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όχι μόνο σε πάσχοντες, αλλά και στον υγιή πληθυσμό, επιβάλλουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα όρια ρύπανσης (σε 24ωρη μέτρηση) είναι 50 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο ατμοσφαιρικού αέρα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 35 φορές το χρόνο. Την ίδια ώρα οι 24ωρες μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, που ανάρτησε η Διεύθυνση Ποιότητας της ατμόσφαιρας του αέρα της Αττικής του ΥΠΕΚΑ, σαφώς δείχνουν μεγάλη συσσώρευση
Μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά είναι:  
- Ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των πραγματικών τιμών των μετρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στην Αττική, διότι ο πληθυσμός είναι μετακινούμενος.
 - Ουσιαστική συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τους θεσμικούς ιατρικούς φορείς, Ιατρικούς Συλλόγους – Πνευμονολογικά Τμήματα Πανεπιστημιακών Σχολών – ΕΟΠΥΥ – ΚΕΕΛΠΝΟ -Υγειονομικές Περιφέρειες και λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
- Άμεση θέσπιση μέτρων μείωσης της τιμής του πετρελαίου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για ένα διάστημα 2-3 μηνών τουλάχιστον, ώστε να διασφαλιστεί φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για τους πολίτες.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com