Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Ανεβάζουν ταχύτητες οι Κινέζοι στον Πειραιά

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Η επιχειρησιακή λειτουργία του προβλήτα ΙΙΙ που κατασκεύασαν οι Κινέζοι στον Πειραιά έτη νωρίτερα από την προθεσμία της συμβατικής τους υποχρέωσης στα μέσα του καλοκαιριού αυξάνει ήδη τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους Σ.ΕΜΠΟ του λιμανιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μηνου που ανακοίνωσε η μητρική της Piraeus Container Terminal, Cosco Pacific, μόνον το Σεπτέμβριο πέρασαν από τα docks 222 χιλιάδες containers 29,7% περισσότερα απο τον αντίστοιχο μήνα του 2012 (171,4 χιλ) . Από την αρχή του χρόνου ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε στα 1,805 εκατ. από 1,558 εκατ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 16% η οποία επιταχύνεται καθώς πλέον η δυναμικότητα των δυο προβλητών των Κινέζων έχει αφενός μεγεθυνθεί αφετέρου βελτιωθεί μετά και την έλευση τον Μάιο στο λιμάνι του Πειραιά πέντε από τις πιο σύγχρονες γερανογέφυρες στον κόσμο οι οποίες εξοπλίζουν πια τον προβλήτα III του ΟΛΠ που κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται η θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα.

Οι 67 μέτρων ύψους Super Post Panamax γερανοί μπορούν να εκφορτώνουν σε χρόνο ρεκόρ τα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρουν τα μεγαλύτερα πλοία αναβαθμίζοντας σταδιακά τον Πειραιά σε κυρίαρχο εμπορικό λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. Ο σταθμός μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος του πλανήτη και αύξησε την διακίνηση πέρυσι κατά 63,4% στα 2,75 εκατ. teu σύμφωνα με στοιχεία της Containerization International, ανεξάρτητη υπηρεσία που παρακολουθεί τη παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Τα στοιχεία αφορούν τους δυο προβλήτες των Κινέζων και τον έναν που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ. Εφόσον υλοποιηθεί η νέα επένδυση η δυναμικότητα του τμήματος του λιμανιού που διαχειρίζεται η Cosco θα αυξηθεί στα 6,2 εκατ. teu και οι ειδικοί προβλέπουν πως έως το 2016 ο Πειραιάς μπορεί να έχει καταστεί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται πως ΟΛΠ και Cosco φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας αλλά και έγκρισης των όρων της από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της δυτικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ. Το έργο θα οδηγήσει τη συνολική δυναμικότητα του λιμανιού με παράλληλη όμως αναστολή καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 πλέον 2% ετησίως. Όμως οι μεγάλοι όγκοι ήδη υπερκαλύπτουν τα ποσά αυτά και το ζητούμενο πλέον για να ενισχυθούν τα έσοδα της εισηγμένης είναι η περεταίρω ανάπτυξη, αναφέρουν κύκλοι του ΟΛΠ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com