Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Πειραιάς: Εργα επί χάρτου στο Τεχνικό Πρόγραμμα


Με σωρεία έργων, που ουσιαστικά αποτελούν «σχέδια επί χάρτου», με απλές εγγραφές, χωρίς εκτίμηση κόστους παρουσιάστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 του Δήμου Πειραιά στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος «άδειασε» τους προκατόχους τους, ιδιαίτερα τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα για έλλειψη μελετών και προετοιμασίας έργων.

Τελικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα (για να δείτε ολόκληρο το κείμενο πατήστε εδώ) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι έχουν ενταχθεί μια σειρά από έργα, που είναι αμφίβολο εάν θα εκτελεστούν καθώς έχει γίνει τυπική εγγραφή, χωρίς καμία εκτίμηση κόστους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν 20 απαλλοτριώσεις διαφόρων χώρων ανάμεσα στους οποίους είναι οι πρώην κινηματογράφοι «Γκλόρια» και «Μαριάννα», το οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ (μεταξύ των οδών Ν. Ιωνίας, Σοφιανοπούλου, Ιγγλέση, Καραολή & Δημητρίου, Σουλτάνη, Οικονομίδου, πάροδος Αινίτου), της ΚΥΔΕΠ (μεταξύ των οδών Παλαμηδίου, Φιλιππουπόλεως, Δαβάκη Πίνδου & Μαντούβαλου), του Λούνα Παρκ στο Νέο Φάληρο (μεταξύ των οδών Ειρήνης, Εθν. Μακαρίου, Ζερβού & Γιαννοπούλου), των Μύλων Μοίρα κ.α.

Στην ίδια κατηγορία των αμφίβολων έργων, που έχει γίνει απλή εγγραφή είναι ακόμα οι:

Αγορές οικοπέδων για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, η ανάδειξη  και βελτίωση πολιτιστικών υποδομών Δήμου Πειραιά, ο εξωραϊσμός- ανάπλαση της Ιπποδαμείου αγοράς, η διαμόρφωση του κτιρίου του παλαιού σταθμού ΟΣΕ Αγ. Διονυσίου, η Ανάπλαση και διαμόρφωση των κτιρίων του στρατοπέδου Παπαδογιωργή κ.α.

Συνολικά, το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 75,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 68 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται ότι θα προέλθουν από κονδύλια του ΕΣΠΑ (2007- 2013), τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ από δημοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα από διάφορες άλλες πηγές χρηματοδότησης (Πράσινο Ταμείο, ΟΣΚ κ.α.).

Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός προς τους προκατόχους του, ιδιαίτερα τον Παναγιώτη Φασούλα.

««-Βρήκαμε μήπως κάποια μελέτη, η οποία είχε κατατεθεί για έγκριση; Βρήκαμε για κάποιο έργο μελέτη και δεν την προωθήσαμε;
Την απάντηση σας τη δίνει ο Δήμαρχος:
- Όχι, δεν βρήκαμε καμία. Δεν κάνω κριτική παρελθόντος. Λέω τι βρήκαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας.
- Βρήκαμε μήπως κάποια διαδικασία παραγωγής μελετών ή έστω προμελετών;
-Όχι καμία.
- Βρήκαμε μήπως κάποιο ταμείο με χρήματα;
- Όχι, βεβαίως.
- Χρέος 140 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές 10 εκατ. ευρώ, βρήκαμε. 
- Βρήκαμε μήπως πλεόνασμα προσωπικού; 
- Βρήκαμε δραματικές ελλείψεις.
- Βρήκαμε ένα προσωπικό που πληρωνόταν εγκαίρως, τις αποδοχές του, τις υπερωρίες του και είχε ενθουσιασμό να δουλέψει; 
- Δραματικές καθυστερήσεις βρήκαμε.
- Βρήκαμε μήπως κάποια στόχευση έργου;
- Όχι βεβαίως. Καμία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πειραιά.

pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com