Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Ταινίες γυρισμένες στον Πειραιά : Ορατότης Μηδέν [1970]
Έτος: 1970, Πρεμιέρα: 5 Ιανουαρίου 1970, Διάρκεια: 117', Είδος: Δραματική, Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ, Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος, Σενάριο: Νίκος Φώσκολος, Μουσική σύνθεση: Μίμης Πλέσσας, Φωτογραφία: Νίκος Δημόπουλος

Πρωταγωνιστές: Νίκος Κούρκουλος .... Άγγελος Κρεούζης 
Μαίρη Χρονοπούλου .... Χριστίνα Ρίχτερ
Μάνος Κατράκης .... Χορστ Ρίχτερ
Νίκος Γαλανός .... Κωστής Κρεούζης
Άγγελος Αντωνόπουλος .... Νικολάου
Σπύρος Καλογήρου .... Ηρόδοτος Ρίχτερ
Ζώρας Τσαπέλης .... μέλος ανακριτικής επιτροπής
Γιάννης Αργύρης .... πρόεδρος ανακριτικής επιτροπής
Βαγγέλης Καζάν .... Γεράσιμος
Άννα Βαγενά .... Νίκη
Τζένη Ζαχαροπούλου .... Μαίρη
Νάσος Κέδρακας .... ναυτιλιακός πράκτορας
Άρης Τσιούνης, Ρένα Πασχαλίδου, Νίκος Λυκομήτρος, Ερρίκος Κονταρίνης
Δημήτρης Καρυστινός .... μπράβος


Το Ορατότης Μηδέν είναι ελληνική κοινωνική δραματική ταινία κινηματογράφου, που γυρίστηκε το 1969 και έκανε πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου 1970. Η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Φώσκολου και ήταν παραγωγή της Φίνος Φιλμ.

Πλοκή
Μια νύχτα με θύελλα δέκα μποφόρ το ατμόπλοιο «Χριστίνα» της Ναυτεμπορικής «Ρίχτερ» βυθίζεται με εικοσιέξι νεκρούς και μοναδικό επιζώντα τον λιπαντή Άγγελο Κρεούζη. Οι ανακρίσεις που θα ακολουθήσουν, θα αποδείξουν ότι το καράβι διαλύθηκε από έκρηξη στους λέβητες λόγω κακής συντήρησης και ρητής εκβιαστικής εντολής του πλοιοκτήτη, να πλεύσουν με αυξημένη ταχύτητα για να κερδίσουν χρόνο. Ο Κρεούζης με την κατάθεσή του, και τις αποδείξεις που θα φέρει, θα κερδίσει την δίκη αποκαθιστώντας την τιμή όλων των νεκρών οικογενειαρχών. Με την λήξη των ανακρίσεων όμως το μέλλον του Κρεούζη θα καταστραφεί. Καμιά ναυτιλιακή εταιρεία δεν θέλει πλέον να τον προσλάβει. Ο Κρεούζης αποφασίζει να αλλάξει τακτική. Προσλαμβάνεται στην εταιρεία Ρίχτερ και γίνεται υπεύθυνος της νυκτερινής βάρδιας. Κατορθώνει να παντρευτεί την Χριστίνα Ρίχτερ και να πάρει προαγωγή σε γενικό διευθυντή της εταιρείας των ναυπηγείων Ρίχτερ.

Επιρροή
Η ταινία είναι μια κοινωνική κατακραυγή ενάντια στην πλεονεξία των μεγαλοεπιχειρηματιών της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το μήνυμα του έργου κορυφώνεται στην απαγγελία του ρητού «Τι γαρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδίσει, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθεί». Το τραγούδι «βρέχει φωτιά στη στράτα μου» που γράφτηκε για την ταινία και ερμηνεύτηκε από τον Στράτο Διονυσίου έγινε ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου. Ο Στράτος Διονυσίου, άγνωστος μέχρι τότε έγινε αμέσως αστέρι του τραγουδιού μόνο με την φωνή του, αφού το τραγούδι του ακούγεται μόνο από ένα πικάπ, χωρίς να παρουσιάζεται ο ίδιος στην οθόνη. Η ταινία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία την σεζόν του 1969-1970.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%C...
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com