Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Τα «πράσινα» όνειρα για τον φαληρικό όρμο

Στις μελέτες έχουν κολλήσει τα φιλόδοξα σχέδια ανάπλασης του φαληρικού όρμου τα οποία είχαν παρουσιαστεί μετά βαΐων και κλάδων τον Ιανουάριο του 2011 από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Η ίδια μάλιστα είχε δεσμευθεί ότι τον Ιανουάριο του 2013 θα είχε επιλεγεί και ανάδοχος για την κατασκευή του έργου. Η καθυστέρηση όμως στην υπογραφή του απαραίτητου προεδρικού διατάγματος κάνει αδύνατη την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και οδηγεί στην απώλεια χρηματοδότησης 340 εκατ. ευρώ.
Τα «πράσινα» όνειρα για τον φαληρικό όρμο
Αποτέλεσμα είναι η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, μιας περιοχής 760 στρεμμάτων, η οποία εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην εκβολή του Κηφισού ως και το Κλειστό Γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο, να βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, αν και από τον προηγούμενο Μάιο είχε διορθωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), είχαν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές από το ΥΠΕΚΑ και είχαν μπει οι απαιτούμενες υπουργικές υπογραφές, δεν προωθήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο καθώς ήρθε ο ανασχηματισμός του Ιουνίου και η διαδικασία πάγωσε.

Οι υπογραφές έπρεπε να αλλάξουν, αλλά η διαδικασία διά της υπηρεσιακής οδού είχε κολλήσει και ο χρόνος περνούσε. Στο τέλος, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΕΚΑ κκ. Γιάννης Μανιάτης και Σταύρος Καλαφάτης αναγκάστηκαν να το πηγαίνουν... χέρι με χέρι από υπουργείο σε υπουργείο για να πάρουν τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών. Μ' αυτά και μ' αυτά όμως πέρασαν τρεις μήνες, με συνέπεια το έργο να μην μπορεί πλέον να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Ετσι τα αρχικά χρονοδιαγράμματα αλλάζουν πλέον ριζικά και το όραμα του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για τον χώρο δεν αναμένεται να έχει υλοποιηθεί ως το τέλος του 2015, όπως προγραμματιζόταν. Στα σχέδιά του ήταν να εγκαινιαστούν παράλληλα το μητροπολιτικό πάρκο των 760 στρεμμάτων στον φαληρικό όρμο, μαζί με το γειτονικό Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» (στον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου), το οποίο περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή και ένα μικρό πάρκο συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωσή τους τα δύο έργα θα έδιναν στην Αθήνα έναν πνεύμονα πρασίνου περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Ενώ όμως το Κέντρο Πολιτισμού θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2015 (με χρηματοδότηση 566 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχου), η υπογραφή των συμβάσεων για τα έργα του μητροπολιτικού πάρκου δεν θα γίνει πριν από το καλοκαίρι του 2014.

Αυτή τη στιγμή το προεδρικό διάταγμα βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και τα έχει στο γραφείο του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, η δημοπράτηση δεν προλαβαίνει να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου, όπως προγραμματιζόταν, αλλά μέσα στους πρώτους μήνες του 2014, για να ακολουθήσει η υποβολή προσφορών.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τρία έργα τα οποία θα ενταχθούν διακριτά στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρώτο θα έχει προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει τα συγκοινωνιακά και αντιπλημμυρικά έργα. Με το δεύτερο, προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ, θα διαμορφωθεί μια έκταση 530 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο, θα κατασκευαστούν τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης συνολικά 1.200 θέσεων και πισίνες για κολύμβηση και αναψυχή. Στο τρίτο (17 εκατ. ευρώ) θα περιληφθούν τα λιμενικά έργα, οι προβλήτες περιπάτου, η διαμόρφωση της τεχνητής παραλίας και των νησίδων προστασίας.

Τα βασικά στοιχεία του πάρκου
Η λεωφόρος Ποσειδώνος «μετακινείται» προς τη θάλασσα κατά περίπου 90 μέτρα και γίνεται εδαφοκάλυψη σε ένα τμήμα της προκειμένου ο πεζός να μπορεί να φθάσει χωρίς εμπόδια από την πόλη ως τη θάλασσα. Η υπογειοποίησή της είναι αδύνατη διότι από κάτω διέρχονται κανάλια και αγωγοί της Καλλιθέας.

Παράλληλα πέντε κύριοι δρόμοι (Πίνδου, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Καποδιστρίου, Θησέως και Επαμεινώνδα) θα επεκταθούν ως πεζόδρομοι εντός του πάρκου και θα εισχωρούν στη θάλασσα ως προβλήτες.

Κοντά στους πέντε αυτούς άξονες, όπως αναφέρει ο αρχιτέκτονας κ. Μέμος Φιλιππίδης της ομάδας Architecture 3, θα κατασκευαστούν ελαφρές κατασκευές με τζάμι οι οποίες δεν θα δημιουργούν οπτικά εμπόδια. Πλησιάζοντας προς τη θάλασσα τα κενά μεταξύ τους θα αυξάνονται και τα κτίρια θα γίνονται μικρότερα.

Εντός του πάρκου και εκτός των πέντε βασικών αξόνων θα βρίσκονται «καμουφλαρισμένα» υπόσκαφα κτίρια των οποίων η πίσω πλευρά θα είναι μπαζωμένη και η στέγη εδαφοκαλυμμένη. Με άλλα λόγια, ο περιπατητής θα μπορεί να κάνει βόλτα πάνω τους χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι περπατά στη στέγη τους.

Η κλίση του εδάφους στην περιοχή (από εννέα μέτρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος ως δύο μέτρα στην παραλία) βοηθάει ώστε τα κτίρια να «κρύβονται» στην πλαγιά.

Η προβλεπόμενη δόμηση, υφιστάμενη και νέα, θα φτάνει τα 20.000 τ.μ. Εχουν προβλεφθεί χρήσεις εστίασης, αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων (με θερινό κινηματογράφο, υπαίθριο χώρο συναυλιών, χώρους εκθέσεων), αθλητικές (γήπεδα 5Χ5, κολυμβητήριο, γυμναστήριο, adventure park) αλλά και εμπορικά καταστήματα στη ζώνη του beach volley.



Η ιδέα του Ρέντσο Πιάνο
Το σχέδιο επανασύνδεσης πόλης και θάλασσας
Η ιδέα του Ρέντσο Πιάνο για το πάρκο βασίζεται στην επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Οπως είχε υποστηρίξει ο κορυφαίος αρχιτέκτονας, θέλει να σπάσει τον φραγμό που έχουν δημιουργήσει οι αυτοκινητόδρομοι και οι επιχώσεις μεταξύ των οικιστικών περιοχών και της παραλίας. Επιθυμεί να δημιουργήσει μια αμφίδρομη κίνηση, με το υδάτινο στοιχείο να εισχωρεί στην πόλη, αλλά και τον πολίτη της πόλης να φθάνει χωρίς εμπόδια στη θάλασσα. Οπως λέει στο «Βήμα» ο αρχιτέκτονας κ. Μέμος Φιλιππίδης της ομάδας Architecture 3, το υδάτινο στοιχείο θα εισχωρεί στο περιβάλλον του πάρκου. «Εχουμε σχεδιάσει δύο μεγάλες πισίνες μήκους 100 μέτρων, οι οποίες θα κατασκευαστούν λίγο πιο ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας και θα υπερχειλίζουν ώστε όταν κάποιος κολυμπά να έχει την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται στη θάλασσα» επισημαίνει ο ίδιος.

Παράλληλα, στόχος των σχεδιαστών είναι η ανεμπόδιστη πορεία του περιπατητή στον χώρο. Οταν ολοκληρωθούν τα έργα θα μπορεί από την Καλλιθέα να κατεβαίνει στην παραλία χωρίς τα... φράγματα των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και να κάνει βόλτα από το Τάε Κβον Ντο στο ΣΕΦ καθώς θα δημιουργηθούν γέφυρες πάνω από τον Ιλισό και τον Κηφισό.

Τις βασικές μελέτες έκαναν οι εταιρείες Architecture 3, Παγκάλου Ελλη και Συνεργάτες και Παπαγιάννης Θύμιος και Συνεργάτες.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν με δωρεά 4 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

πηγη TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com