Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Εκπομπή «ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ» 8/10/2013Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 – 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Στις 22 Οκτωβρίου ανοίγει αυλαία το Δημοτικό μας Θέατρο και φωτίζει πολιτιστικά όλη τη χώρα και όλη την Ευρώπη.  Το συνδέουμε και με την κρουαζιέρα. Υπάρχει πια η δύναμη του πάθους και της αισιοδοξίας. Αλλάζουμε τον Πειραιά.»

«Με το Δημοτικό Θέατρο υιοθέτησα μια πολιτική υψηλού  ρίσκου, αλλά και υψηλών στόχων. Επειδή το πάθος μου είναι το Δημοτικό Θέατρο να αναδείξει τον Πειραιά, ως το λιμάνι του πολιτισμού, ως την έδρα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, το απέκοψα εντελώς από την εξουσία του Δημάρχου και των Δημοτικών  Συμβούλων, από την κομματική πολιτική και θέλω να το παραδώσω στους ανθρώπους του πολιτισμού. Μοναδική μου μέριμνα είναι η απόλυτη διαφάνεια και ο σεβασμός και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη. Προχωρήσαμε στην επιλογή, μέσω διαγωνισμού, ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, τον οποίο και δεν γνώριζα. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, Πειραιώτης, πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης. Κατά την άποψη μου έχει πάθος και όραμα. Επίσης, επιλέξαμε μια Εφορεία Θεάτρου, η οποία αποτελείται από ό, τι καλύτερο έχει στο χώρο του πολιτισμού ο Πειραιάς και η Ελλάδα. Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές τους τοποθετήσεις.

Στις 15 Οκτωβρίου θα κάνουμε τη συνέντευξη τύπου και 22 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο».

ΝΕΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ  5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟ

«Ήταν πραγματικά μια από τις καλύτερες στιγμές της πολιτικής μου διαδρομής γιατί το έργο από μόνο του είναι μεγάλο, όπως επίσης  και για το συμβολισμό του. Αυτός ο χώρος υπήρχε και δεν ήταν κάποιου ιδιώτη «μεγαλοτσιφλικά». Τα 5 στρέμματα περιβάλλων χώρος και το εκπληκτικό κτήριο με υποδομή Βρεφονηπιακού Σταθμού υπήρχε, ήταν του ΗΣΑΠ, δηλαδή του κράτους. Προφερόταν όμως, για τους άστεγους, τα εξαρτημένα παιδιά ή για οποιονδήποτε κακοποιό. Πετάξαμε τόνους σκουπίδια. Εγκαταστήσαμε δύο παιδικές χαρές, φυτέψαμε εκατοντάδες δέντρα και ανακαινίσαμε όλο το κτηριακό συγκρότημα. Τώρα, όταν το βλέπεις εντυπωσιάζεσαι. Δεν υπάρχει ιδιωτικός σταθμός τόσο υψηλής ποιότητας.

Να ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη γιατί ανταποκρίθηκε αμέσως. Αυτό συμβολίζει ότι το κράτος και ο δήμος από κοινού αποτελούμε την πολιτεία των πολιτών και όχι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις που συγκρούονται μεταξύ τους και βλάπτουν το λαό και τον πολίτη. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, αλλά έρχονται και άλλα πολύ μεγάλα έργα, όπως η ανάπλαση της Ακτής Μιαούλη από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, της Τρούμπας, της 2ας Μεραρχίας, του Πασαλιμανιού, όλων των δρόμων μέχρι και το Πανεπιστήμιο, ο πεζόδρομος από τη Λεύκα μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, η Πηγάδα που οσονούπω εγκαθίσταται εργολάβος κ.ά.

Όλα αυτά γίνονται σε συνθήκες εθνικής οικονομικής χρεοκοπίας. Γίνονται έργα που δεν έγιναν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μελετάται ο μεγάλος υπόγειος δρόμος από το ΣΕΦ μέχρι το λιμάνι. Έχω και μια μεγάλη δέσμευση: το κτηριακό συγκρότημα του πρώην Χημείου του Κράτους κλπ, που είναι στην Ακτή Μιαούλη και που η εικόνα του μας θλίβει, θα κατεδαφιστεί και θα γίνει πάρκο.»1η ΓΙΟΡΤΗ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου την εθελόντρια, άμισθη σύμβουλο, τη Γιούλη Μπουρδάκου, η οποία πρότεινε και ανέλαβε να οργανώσει αυτή τη γιορτή για το ρεμπέτικο. Και θέλω να κάνω μια έκκληση να έρθει όλος ο Πειραϊκός λαός και Αθηναίοι να παρακολουθήσουν αυτό το διήμερο της γιορτής του ρεμπέτικου. Εκεί που γεννήθηκε. Το ρεμπέτικο επιστρέφει στον Πειραιά, στον Άγιο Διονύσιο. Και επιστρέφει για να μείνει εκεί. Δυο μέρες είναι η γιορτή, αλλά δεν θα φύγουμε ποτέ από εκεί.

Είναι απίστευτο το πόσο συνεισφέρουν οι δημότες σε αυτό που η Δημοτική Αρχή εμπνέεται και εμπνέει και δημιουργεί. Με αυτούς προχωράμε. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν από εκείνους που πάσχουν από εκ γενετής «γεροντισμό». Θέλουμε τους δημότες που ελπίζουν, πιστεύουν, εμπνέονται, δημιουργούν. Ενεργούς δημότες που αγαπούν τον Πειραιά. Που αγαπούν την αλήθεια. Θέλουμε να φύγουμε από το χθες που μας βούλιαξε στη χρεοκοπία και στην παρακμή. 11 και 12 Οκτωβρίου όλοι μαζί εκεί να διασκεδάσουμε. Να θυμηθούμε τι είναι ο Πειραιάς. Γιατί το ρεμπέτικο μπορεί να ανήκει, ως μόδα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, αλλά εδώ γεννήθηκε».

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ

«Ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει υγιή χρηματοδότηση και από το λιμάνι του. Είναι τιμή μας και καμάρι μας που ο Πειραιάς είναι το εθνικό μας λιμάνι, το ασφαλέστερο και ωραιότερο της Ευρώπης και της Μεσογείου. Πρέπει να έχουμε τα αντίστοιχα ανταποδοτικά έσοδα γιατί μας κοστίζει πολύ η λειτουργία του, σε καταστροφή δρόμων, σε ρύπανση κ.ά. Επίσης θα έχουμε υγιή έσοδα και από τη λειτουργία της μαρίνας, την οποία δυστυχώς η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε, για να μη πω τον χαρακτηρισμό «ξεπούλησε», χωρίς κανένα όφελος, ούτε για το Δήμο, ούτε για το κράτος. Εμείς διεκδικούμε και απαιτούμε. Δεν κραυγάζουμε. Και μέχρι τώρα κερδίζουμε όλες τις μάχες. Αν δεν μπορούμε να κερδίζουμε τις μάχες θα φύγουμε. Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα. Όσο δεν λύνουμε προβλήματα δεν θα έχουμε και ρόλο. Δεν φύγαμε στην καλύτερη μας πολιτική ηλικία από την κεντρική πολιτική για να αποκτήσουμε γαλόνια εξουσίας. Τα είχαμε. Φύγαμε για να δώσουμε το πάθος μας στη λειτουργία και στις ανάγκες του Πειραϊκού λαού και της πόλης μας.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

«Είχα μια πάρα πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είναι πρόθυμος να συμβάλει. Δέχεται ότι είναι πάρα πολύ λογικό το ένα ευρώ ανά άτομο που αποχωρεί ή έρχεται στον Πειραιά. Αυτό σημαίνει υγιής χρηματοδότηση του Πειραιά, σημαίνει ότι ο Πειραιάς παίρνει ουσιαστικά  το λιμάνι του.»ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΦ

Σε πρόταση ακροάτριας να περιληφθεί στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η περιοχή κάτω από τη γέφυρα, δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε:

«Θα το κάνουμε κι αυτό υποκαθιστώντας ρόλους άλλων. Ούτε αυτό που κάναμε στο πάρκο και Βρεφονηπιακό Σταθμό του ΗΣΑΠ ήταν αρμοδιότητα του Δήμου. Γιατί αυτό που μας περιγράφει η ακροάτρια είναι στην ίδια γειτονιά. Μαζί με αυτό θα κάνουμε το μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό από το ΣΕΦ μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο. Ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ θα αναπλαστεί».

Σε παρατήρηση ακροάτριας, ότι στην οδό Κεφαλληνίας, οι κάδοι δεν επαρκούν και από πέντε που ήταν μειώθηκαν στους τρεις, ο Δήμαρχος απάντησε:

«Η καθαριότητα στην πόλη μας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά. Η αποκομιδή γίνεται κάθε ημέρα, ακόμη και δύο φορές την ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δημότες και ενδεχομένως εργάτες των απορριμματοφόρων μετακινούν τους κάδους για δική τους διευκόλυνση. Υπάρχει μελέτη που αναφέρει πόσους κάδους χρειάζεται κάθε δρόμος και κάθε γειτονιά του Πειραιά. Οι κάδοι στην οδό Κεφαλληνίας, από πέντε θα γίνουν επτά. Τις επόμενες ημέρες, έρχεται ο καινούργιος στόλος με λίζινγκ, μετά από τέσσερις διαγωνισμούς, όπου η κάθε δόση θα αποπληρώνεται από την οικονομία που θα πετυχαίνουμε στα καύσιμα και στα ανταλλακτικά.»

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου της Καλλίπολης, με παρέμβασή της, επισήμανε ότι φέτος, λόγω της κατάργησης των σχολικών φυλάκων, η πρόσβαση εξωσχολικών στοιχείων στην αυλή του σχολείου  είναι καθημερινή και οι καθηγητές αναγκάζονται να κλειδώνουν την πόρτα. Ο κ. Μιχαλολιάκος, σημείωσε:

«Δυστυχώς, κάτω από την πίεση των δανειστών μας, κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση πήρε μια βιαστική και λαθεμένη απόφαση, να καταργήσει τους σχολικούς φύλακες. Ιδιαίτερα για τον Πειραιά, η απόφαση ήταν πολύ βλαπτική γιατί είχαμε πολύ λίγους σχολικούς φύλακες και δούλευαν όλοι. Δεν ήταν κανείς αργόσχολος.  Δυστυχώς, αυτός ο θεσμός καταργήθηκε και οι άνθρωποι μπήκαν στη διαθεσιμότητα. Είμαι σε διαρκή συνεργασία με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας για το διορισμό ατόμων που θα λέγονται επιστάτες. Ασκώ αφόρητη πίεση να είναι τέτοια η μοριοδότηση  για την επιλογή τους, ώστε να έχουμε ξανά ως επιστάτες τους σχολικούς φύλακες που είχαμε. Θα κάνω ό, τι μπορώ. Δεν μπορώ όμως να υποσχεθώ κάτι που δεν μπορώ να υλοποιήσω και μετά να μην μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια.»

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

«Είναι πληγή για τον τόπο, το γεγονός ότι οι λαϊκές αγορές  δεν έχουν περάσει στα χέρια των δήμων.  Έχω απαιτήσει από τον κ. Σκορδά να διαλύσει αυτόν τον Οργανισμό. Καταργούμε τους σχολικούς φύλακες και δεν καταργούμε τον Οργανισμό λαϊκών αγορών. Τον  έλεγχο των λαϊκών αγορών να τον έχουν τα Δημοτικά Συμβούλια, οι δημότες. Καταργήσαμε το παρεμπόριο και μας φέρνουν καινούριο παρεμπόριο στις λαϊκές αγορές. Δεν τους δίνω μεγάλο χρόνο ακόμη. Θα το καταργήσω αυτοβούλως».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

«Τις επόμενες μέρες θα εκδώσουμε ένα φυλλάδιο με το οποίο θα ενημερώνουμε τους δημότες για το τι πρέπει να κάνουν. Θα απαγορέψουμε – αν γίνεται – την αποκομιδή των μπλε κάδων από κοινά απορριμματοφόρα. Θα ελέγξουμε, θα αστυνομεύσουμε τη λειτουργία  της διεύθυνσης καθαριότητας, ακόμη πιο αποτελεσματικά. Είναι πολλά ακόμη αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Αλλά αυτό δεν ακυρώνει ότι ο Πειραιάς είναι πια μια καθαρή πόλη. Θέλω όμως και τη συνεργασία των δημοτών. Θα φέρουμε και τις μεγάλες σκάφες, που τις βάζουν όταν ανακαινίζουν σπίτια, όπου θα βάζουμε τα ογκώδη, για τα οποία θα κάνουμε επίσης δωρεάν αποκομιδή. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να έχουμε μια ευταξία στην πόλη μας».

ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗ ΒΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Δεν έχει σημασία αριθμητικά πόσα  είναι τα άκρα. Όποιος όμως χρησιμοποιεί τη βία ως μέσο επιβολής της πολιτικής του άποψης είναι άκρο. Όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεται. Γι΄ αυτό και οι ηγεσίες των κομμάτων έχουν μια απόλυτα μεγάλη υποχρέωση απέναντι στους πολίτες: να μην επιτρέπουν τη διείσδυση συνιστωσών και στελεχών, όπου αξιοποιούν και χρησιμοποιούν τη βία ως μοναδικό μέσο πάλης. Έχω ξαναπεί, ότι και ο Κουφοντίνας σκότωνε και αυτοί που πυρπόλησαν την ΜARFIN και έκαψαν 3 ανθρώπους και πρέπει να τους αποκηρύξουμε χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς υπογραμμίσεις. Όλοι. Ήμουν, ίσως, ο πρώτος στο δημόσιο διάλογο που χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και που δεν επέτρεψα να μοιράσουν τρόφιμα δήθεν σε Έλληνες. Γιατί πάνω απ΄ όλα οφείλουμε να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, προπαντός του φτωχού. Να μην τον στήνουμε σε ατέλειωτες ουρές για να τον φωτογραφίζουμε και να τον κινηματογραφούμε, προκριμένου να του δώσουμε ένα κιλό μακαρόνια».

kanaliena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com