Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

'Εκλεισαν και τα Sprider Stores!!Ακολουθεί η επιστολή  των ιδιοκτητών της αλυσίδας ένδυσης προς τους εργαζόμενους

30 Σεπτεμβρίου 2013

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε με συναισθήματα θλίψης, ότι η εταιρεία σε συνέχεια πρόσφατων δυσάρεστων εξελίξεων εξωθήθηκε σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της. Στην απόφαση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αδιαλλαξία και η άρνηση των τραπεζών να μας παράσχουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει πλήξει βάναυσα και τον κλάδο μας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, η σύντμηση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων μας, η μεταβολή της πηγής προμηθειών, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας, η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να μας αποζημιώσουν έστω και μερικώς, αλλά και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής μας, υπήρξαν πρόσθετοι σημαντικοί παράγοντες που μας εξώθησαν στην απόφαση αυτή.

Μετά από 30 και πλέον χρόνια γόνιμης, παραγωγικής και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικής παρουσίας, σήμερα, δυστυχώς, είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του δικτύου καταστημάτων της Sprider Stores. Από αύριο, τα καταστήματα της εταιρείας θα παραμείνουν κλειστά.

Η Διοίκηση της εταιρείας έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και περνούσε από το χέρι της, ως την έσχατη στιγμή, προκειμένου να αποτρέψει αυτή τη δυσάρεστη για όλους εξέλιξη. Δυστυχώς, όλες μας οι πρωτοβουλίες απέτυχαν και οι ελπίδες μας δεν επιβεβαιώθηκαν λόγω και του ευρύτερου περιβάλλοντος της κρίσης, των ασφυκτικών συνθηκών έλλειψης ρευστότητας και του γεγονότος ότι κάποιοι δεν το θέλησαν.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Διοίκηση έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να βρει μια λύση επιβίωσης ώστε η εταιρεία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, διατηρώντας τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που είχε δημιουργήσει.

Μιλήσαμε με επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τις πιστώτριες τράπεζές μας. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν αρνητικές. Η πολυδιαφημισμένη στήριξη των τραπεζών προς ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Sprider Stores που βρίσκονται στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Όσο και αν τους εξηγήσαμε, με στοιχεία και αριθμούς, ότι η επιχείρησή μας θα είναι βιώσιμη εφόσον βρει κεφάλαιο κίνησης για να αγοράσει και να βάλει εμπόρευμα στα καταστήματα της, δεν μας στήριξαν. Όσο και αν ευαγγελίζονται κάποιοι στα λόγια ότι είναι σύμμαχοι των επιχειρήσεων, στην πράξη στάθηκαν απέναντί μας, τραβώντας ουσιαστικά το χαλί κάτω από τα πόδια της εταιρείας.

Ακόμη και σήμερα που η Sprider Stores αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων της, ξέρουμε μέσα μας ότι το μοντέλο λειτουργίας που ακολουθήσαμε ήταν σωστό. Μπορεί η κρίση να έκαμψε την ανάπτυξή μας και να ψαλίδισε τις προοπτικές της εταιρείας, ωστόσο εμείς, όπως και εσείς, ξέρουμε ότι η θέση μας στην αγορά και η εμπιστοσύνη που μας έδειχναν οι πελάτες μας δεν ήρθαν τυχαία.

Το γιατί βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση σήμερα είναι εξαιρετικά απλό: στις σημερινές συνθήκες ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει, και φυσικά, ούτε και εμείς. Χωρίς χρηματοδότηση, δεν μπορούμε να έχουμε εμπόρευμα στα καταστήματα. Όσο και αν οι πελάτες είναι εκεί, δεν μπορούμε να καλύψουμε πλέον τις ανάγκες τους.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε αυτή τη δύσκολη για όλους στιγμή, θέλουμε να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι προτεραιότητα και βασικό μέλημα μας ήταν και παραμένει η μεγάλη οικογένεια εργαζομένων της Sprider Stores. Κάθε μας προσπάθεια από σήμερα και πέρα εστιάζεται στην συνδρομή μας με κάθε τρόπο στην στήριξη των εργαζομένων της εταιρείας.

Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είναι, όπως όλοι γνωρίζετε, ιδιαίτερα προβληματική, ωστόσο οι ουσιαστικές επενδύσεις όλων των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει μια σημαντική πάγια περιουσία, η οποία δύναται να εκποιηθεί με στόχο να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι της Εταιρείας. Αυτό αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και όπως μέχρι σήμερα καταφέραμε και είμαστε συνεπείς - στο μέτρο του εφικτού - στις πληρωμές μας, έτσι και στο άμεσο μέλλον θα συμπράξουμε με κάθε τρόπο ώστε να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας.

Παρότι οι απαιτήσεις από παροχή εξαρτημένης εργασίας απολαύουν των προνομίων του νόμου, σας προτρέπουμε να συμβουλευτείτε δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας ή να απευθυνθείτε στα κατά τόπους αρμόδια καταστήματα της Επιθεώρησης Εργασίας για την δική σας καλύτερη ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, το νομικό τμήμα της εταιρείας και συγκεκριμένα η κυρία Γλυκερία Βανιώτη στο τηλέφωνο 210-6609955 και η κυρία Ευτυχία Καρατζά στο τηλέφωνο 210-6609952 είναι στην διάθεσή σας.

Προκειμένου όλα να γίνουν ομαλά και να επισπευσθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ικανοποίησή σας, χρειάζεται η ουσιαστική βοήθεια όλων. Βασιζόμαστε σε κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά προκειμένου να ενημερώσετε με άμεσο και κατανοητό τρόπο τις ομάδες σας για την παρούσα εξέλιξη και να τους δώσετε την παρούσα επιστολή. Από αυτή την ώρα και πέρα παύει η λειτουργία του καταστήματος και σας καλούμε, αφού ολοκληρώσετε τις διαδικασίες κλεισίματος της ημέρας, να παραδώσετε τα κλειδιά του μαγαζιού στο προσωπικό ασφαλείας. Όσο πιο αποτελεσματικά υλοποιηθεί η ενημέρωση και η διαδικασία παράδοσης, τόσο πιο άμεση και απρόσκοπτη θα είναι και η εξέλιξη των υπολοίπων διαδικασιών.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Sprider Stores, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στο χώρο του λιανικού εμπορίου σταματά τη λειτουργία των καταστημάτων της μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε την τύχη να δούμε τις προσπάθειές μας να αποδίδουν καρπούς και την εταιρεία μας να ανοίγει τα φτερά της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαμε ενεργό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας, επενδύοντας σε καταστήματα και υποδομές, πληρώνοντας φόρους και εισφορές, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες ένδυσης και υπόδησης των ελληνικών νοικοκυριών.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της κρίσης και η αδιαλλαξία των δανειστών μας, έβαλαν τέλος σε μια γόνιμη επιχειρηματική πορεία δεκαετιών. Δυστυχώς η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας και οι αναποδιές που βρέθηκαν στον δρόμο μας, ανέκοψαν την επιτυχημένη μας διαδρομή στην ελληνική αγορά.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την πορεία της Sprider Stores όλα αυτά τα χρόνια η οποία βασίστηκε μεταξύ άλλων και στο εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό μας. Σ’ εσάς! Παρά την τελική δυσάρεστη για όλους κατάληξη, είναι αδιαμφισβήτητο ότι δημιουργήσαμε εκατοντάδες θέσεις εργασίας, επενδύσαμε εκατομμύρια ευρώ, στήσαμε ένα σημαντικότατο δίκτυο καταστημάτων, συνεισφέραμε ουσιαστικά στην εθνική οικονομία, ήμασταν ένας πραγματικά υπεύθυνος και αξιόπιστος φορέας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά που βοηθήσατε να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης.


Σας ευχαριστούμε όλες και όλους,


Με εκτίμηση,
Η Διοίκηση της Εταιρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com