Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Κάτω στον Πειραιά στο λιμάνι

Και «του σαλονιού» και «του δρόμου» θα παραμείνει η Λυρική Σκηνή την ερχόμενη καλλιτεχνική περίοδο, δίνοντας τις παραστάσεις της στο «Ολύμπια» και στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και σε απρόβλεπτους ανοιχτούς χώρους, όπως, π.χ. το λιμάνι του Πειραιά.
«Ριγκολέτο»«Ριγκολέτο»Τα παραπάνω διά στόματος του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μύρωνα Μιχαηλίδη στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της ερχόμενης σεζόν του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας, που «μπαίνει στο παιχνίδι» με πλουσιότατο πρόγραμμα.
Βασικός άξονας του προγραμματισμού είναι οι μεγάλες ανδρικές μορφές του λυρικού ρεπερτορίου: ο Ριγκολέτο, ο Μάκβεθ, ο Βέρθερος, ο Οθέλος και ο Ντον Τζιοβάνι καλούνται να καταδείξουν ότι παρά την επικράτηση των διάσημων θρυλικών οπερατικών ηρωίδων, η όπερα μπορεί κάλλιστα να είναι και... ανδρική υπόθεση.
Ο Βέρντι δεσπόζει στο πρόγραμμα, με αφορμή το έτος του, που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την αναβίωση του «Ριγκολέτο» σε σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου (6 Δεκεμβρίου) στο Μέγαρο, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει σε νέες παραγωγές τον «Μάκβεθ» (17 Ιανουαρίου) σε σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι στο Μέγαρο και τον «Οθέλο» του Γιάννη Κόκκου τον Ιούλιο στο Ηρώδειο.
Η σεζόν ανοίγει στις 25 Οκτωβρίου με τη «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι σε σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει τη νέα παραγωγή του «Βέρθερου» του Ζιλ Μασνέ. Η πρώτη καλοκαιρινή παραγωγή όπερας στο Ηρώδειο θα είναι ο «Ντον Τζιοβάνι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στην πρώτη του σκηνοθεσία όπερας στην Ελλάδα.
Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα επαναλάβει τις δύο περσινές του επιτυχίες, τον «Καρυοθραύστη» (23 Νοεμβρίου) και το «Ταξίδι στην αιωνιότητα» (εμπλουτισμένο με νέα μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου), ενώ θα παρουσιάσει και δύο νέες παραγωγές: το «Chopin in love» (Ερωτευμένος Σοπέν) σε χορογραφία Γιανίκ Μποκέν (10 Νοεμβρίου) και τη «Λίμνη των κύκνων» (15 Μαρτίου) σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα.
«Ταξίδι στην αιωνιότητα» από το Μπαλέτο της ΕΛΣ«Ταξίδι στην αιωνιότητα» από το Μπαλέτο της ΕΛΣΗ μεγάλη παραγωγή οπερέτας της σεζόν θα είναι η «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Σε μορφή αναλογίου θα παρουσιαστούν επίσης οι οπερέτες «Ριρίκα» (1934) του Στάθη Μάστορα, «Αποκριάτικο όνειρο» (1924) του Ιωσήφ Ριτσιάρδη, «Θέλω να δω τον Πάπα» (1920) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και «Μοντέρνα καμαριέρα» (1916) του Νίκου Χατζηαποστόλου. Η παιδική όπερα της σεζόν είναι το νέο έργο του Νίκου Κυπουργού «Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Παράλληλα θα συνεχιστούν οι δωρεάν συναυλίες στο φουαγέ, η Οπερα της Βαλίτσας, οι δράσεις εκτός θεάτρου, αλλά και το Οπερα Στούντιο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι συναυλίες της Παιδικής Χορωδίας κ.ά.
Τέλος, σε στενή συνεργασία με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σχεδιάζονται δράσεις σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώσεις στο Κέντρο Επισκεπτών στο εργοτάξιο του ΚΠΙΝΣ και βεβαίως συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη μετάβαση της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού-Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο τέλος του 2015.
Η πρώτη ανοιχτή φετινή δράση της Λυρικής θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε9) στις 26 τρέχοντος, στις 6 το απόγευμα. Σε μουσική διεύθυνση Ζαν Κριστόφ Σαρόν, η ορχήστρα και οι μονωδοί θα δώσουν αποσπάσματα σε μορφή ανοιχτής δοκιμής από τη «Σταχτοπούτα», τον «Καρυοθραύστη» και τον «Ριγκολέτο» του Βέρντι.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής η ΕΛΣ προσφέρει μία παράσταση από κάθε παραγωγή στο θέατρο «Ολύμπια» με εισιτήρια μειωμένα κατά 15%. Θα προσφέρει επίσης 150 εισιτήρια στην τιμή των 5 ευρώ για ανέργους (με την επίδειξη κάρτας ανεργίας και δελτίου ταυτότητας στα ταμεία της ΕΛΣ) στη δεύτερη παράσταση κάθε παραγωγής που θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Ολύμπια». Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές δοκιμές με δελτία ελεύθερης εισόδου.
Δίνοντας τους αριθμούς της περσινής καλλιτεχνικής σεζόν, ο Μύρων Μιχαηλίδης είπε πως τις παραστάσεις της Λυρικής στο «Ολύμπια», στο Μέγαρο και στο Ηρώδειο παρακολούθησαν 90.000 άτομα με πληρότητα από 80% ώς και 100%, ενώ άλλοι 20.000 παρακολούθησαν τις δράσεις στους ανοιχτούς χώρους.
Πρόσθεσε πως το χρέος της Λυρικής από 17 εκατ. ευρώ το 2011 μειώθηκε σε 4.697.000 ευρώ φέτος και πως ενώ ο προϋπολογισμός των παραστάσεων για την περσινή σεζόν ήταν 3.890.000 ευρώ, μπόρεσαν να τον μειώσουν στα 2.580.000 ευρώ. Τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 2.280.000 ευρώ. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως η φετινή επιχορήγηση των 12 εκατ. ευρώ είναι μειωμένη κατά 4 εκατ. από την περσινή, αλλά έχει γίνει αντιληπτό από τους κρατούντες πως μάλλον πρέπει να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com