Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κερατσίνι - Δραπετσώνα : Ωρα μηδέν

keratsini drapetsona_map


του Δημήτρη Καταβελάκου
Αυτή η πόλη δεν έφτασε εδώ που βρίσκεται από το μηδέν. Κάθε βήμα προς τα εμπρός έγινε με αγώνες, με προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων, ανεξάρτητα που ανήκουν πολιτικά ή ιδεολογικά. Το Κερατσίνι των "επτά πληγών του Φαραώ" (χαβούζα, σιταποθήκες, ρέματα κλπ) δεν ξεπέρασε αυτά τα προβλήματα με "καθαρόαιμες" προσεγγίσεις και επιπλέον ας μην ξεχνάμε: Το στίγμα της πορείας της πόλης για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα το έδωσε η Αριστερά και το ΚΚΕ. Πολλά χρόνια διοίκησαν τον Δήμο προοδευτικές δυνάμεις που το αποτύπωμά τους ήταν γενικά θετικό.
Δεν ξέρω ποιοι είναι οι "στρατηγοί", οι "λοχαγοί" και οι "παράγοντες". Γνωρίζω πάντως καλά ότι εκατοντάδες πολιτικά και κοινωνικά στελέχη εργάστηκαν με πάθος για να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις.
Έγιναν λάθη; Ασφαλώς και έγιναν. Υπήρξαν σφάλματα; Ασφαλώς υπήρξαν.
Υπήρχαν αν θέλετε σε ορισμένες περιπτώσεις και ατασθαλίες; Ναι, υπήρχαν.
Αυτές οι διαπιστώσεις όμως δεν μπορούν να οδηγούν σε μια ισοπέδωση ανθρώπων, ιστορικών πορειών, συμβολής στελεχών σε θετικές πρωτοβουλίες. Όσοι δεν είναι με εμάς ή όσοι ιδεολογικά και πολιτικά με εμάς, δε σημαίνει ότι ήταν "καταστροφείς της πόλης", "υπηρέτες αντιλαϊκών πολιτικών" που κάποιοι τους συνιστούν να πάνε σπίτι τους. Αν αυτό δεν είναι πίστη στο δόγμα "πας μη Έλλην βάρβαρος", τότε τι ακριβώς είναι;
Μάλιστα, αυτό το κάλεσμα υποτιμητικής απόσυρσης γίνεται στο όνομα μιας ΑΛΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, μιας ΑΛΛΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, ενός ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, κάποιων ΆΛΛΩΝ ΙΔΕΩΝ, που όμως δεν έχουμε δει, δεν έχουμε ακούσει, δεν έχουμε διαβάσει πουθενά. Μ' αυτόν τον τρόπο προτείνεται ένα κλείσιμο στο καβούκι, όταν συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Η Αυτοδιοίκηση χτυπιέται και υποβαθμίζεται. Ο Δήμος μας καταρρέει στα χέρια της χειρότερης Δημοτικής Αρχής που γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά. Η ΔΗΚΕΠΑ κλείνει. Το Κ.Ε.Κ. κατηγορείται για σκάνδαλα. Οι Υπηρεσίες του Δήμου υποβαθμίζονται, τα ΚΑΠΗ υπολειτουργούν. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες.
Ποια είναι η ΑΛΛΗ απάντηση; Ότι όλοι είναι ίδιοι εκτός από κάποιους "καθαρούς"; Μήπως μ' αυτή την πολιτική δίνεται άλλοθι στην πολιτική, στον βίο και πολιτεία της Δημοτικής Αρχής, την οποία άλλωστε τμήματα του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ είχαν στηρίξει στις δημοτικές εκλογές του 2010 και τώρα επιτίθενται κατά όποιων τολμούν να το θυμίζουν;
Ποια είναι η ΑΛΛΗ απάντηση; Ότι καλό είναι να αυτοπεριοριστούμε; Ότι καλύτερα να τα λέμε κάποιοι original; Συγνώμη, αλλά δεν βγαίνει άκρη έτσι. Οι προκλήσεις της εποχής, τα χτυπήματα που δέχεται η Αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ο Δήμος απαιτούν ευρείες συσπειρώσεις, από τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανθρώπους έντιμους, δραστήριους, με εμπειρία και γνώση, με θετικό αποτύπωμα.
Διαφορετικά μιλάμε για την ιδεολογική και πολιτική "καθαρότητα" κάποιων και αυτό δεν αφορά τους πάνω από 100.000 δημότες της περιοχής μας. Διαφορετικά αναφερόμαστε σε μια ακατανόητη για την εποχή αυτοπεριχαράκωση.
Ας θυμηθούμε λίγο και τις καλύτερες στιγμές της Αριστεράς. Στον ΕΛΑΣ Καπετάνιος-σύμβολο έγινε ο Άρης, ο δηλωσίας 'Αρης Επικεφαλής έγινε ο Στρατηγός Στεφαίος Σαραφης, πρώην στέλεχος του Βουλευτικού Κόμματος, του Κόμματος που ψήφισε το ιδιώνυμο με το οποίο διώχθηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές. Στην Κυβέρνηση του Βουνού ήταν αισθητή η παρουσία ανθρώπων από διάφορα αστικά κόμματα.
Ας διδαχτούμε επιτέλους όλοι κάτι. Σε τελευταία ανάλυση η Αυτοδιοίκηση απαιτεί ευρύτητα, συνθέσεις, συνεννοήσεις....
Στην ιδρυτική συγκέντρωση του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, παίρνοντας το λόγο νομίζω ξεκαθάρισα με σαφήνεια πως δική μου προσδοκία είναι η δημιουργία ενός νέου, λατιού, πολυσυλλεκτικού αυτοδιοικητικού σχήματος που θα πάει στις εκλογές να νικήσει.
Αναφέρθηκα επαρκώς για τον ιδιαίτερο και διακριτικό ρόλο πολλών φίλων που κατά καιρούς συνέβαλαν αρνητικά στη στασιμότητα στη πόλη. Έκανα την αυτοκριτική μου και δήλωσα απλός φαντάρος, όπως άλλωστε έκανα πάντα στη ζωή μου.
Αυτές μου όμως οι απόψεις δεν νομιμοποιούν κανένα να κάνει δυο κορυφαία λάθη.
1. Να ρίξει όλο τον κόσμο στην πυρά και όποιος δε συμφωνεί μαζί του να τον περνάει από "αριστερή" κάθαρση και "αριστερό" εξαγνισμό και νομιμοφροσύνη.
2. Το γεγονός της προσωπικής αυτοκριτικής μην το εκλαμβάνει κανείς σαν αδυναμία.

portnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com