Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Διαβουλεύσεις και ζυμώσεις για τον ΟΛΠ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης. «Πρωτοφανές καθεστώς» η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Εβδομάδα ζυμώσεων, ίσως και καθοριστικών αποφάσεων για το μέλλον του πρώτου λιμανιού της χώρας φέρεται να είναι αυτή που διανύουμε, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά μέσα στο οποίο θα εντάσσεται και η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, ανάλογα με το μοντέλο αξιοποίησης που στο μεταξύ θα επιλέξει η κυβέρνηση.

Βέβαια, παρ’ όλο που ο Μ. Βαρβιτσιώτης, σε συνεντεύξεις που έχει δώσει την τελευταία χρονική περίοδο, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που θ’ ακολουθήσει η κυβέρνηση θα είναι αυτό της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ, ύστερα από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, και όχι της παραχώρησης υπηρεσιών, οι πληροφορίες λένε ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Καμία αναφορά από Σαμαρά

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός πως ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα αυτό.

Με αφορμή τις αναμενόμενες εξελίξεις, χθες το τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η επιλογή της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ δημιουργεί στον Πειραιά ένα πρωτοφανές καθεστώς όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς είναι γνωστό ότι το 95% των λιμενικών αρχών στην Ευρώπη ανήκουν στο Δημόσιο. Σημειώνει επίσης ότι «το πείραμα των ιδιωτικοποιήσεων των λιμενικών αρχών που επιχείρησαν οι κυβερνήσεις Θάτσερ και Μέιτζορ στη Βρετανία και διεκόπη, αφού απέτυχε παταγωδώς, έρχεται σήμερα να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά, αδιαφορώντας για τα καταστροφικά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, με μοναδικό γνώμονα να εξυπηρετηθούν οι τοκογλύφοι δανειστές μας» και υπογραμμίζει: «Η πολιτική των παραχωρήσεων που προβάλλεται ως πανάκεια από μέρος του κυβερνητικού μπλοκ παραδίδει ουσιαστικά τις βασικές λειτουργίες του λιμανιού σε ιδιωτικό έλεγχο, σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου» και προς επίρρωσιν των ισχυρισμών αυτών παραθέτει το παράδειγμα της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco που έφερε τον τίτλο «Πρακτικό Διαδικασίας Φιλικής Διευθέτησης», ενώ ουσιαστικά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση της αρχικής σύμβασης παραχώρησης έπειτα από νέο αίτημα του «επενδυτή» για την παραχώρηση επιπλέον προνομίων.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η πρώτη τροποποίηση, η νέα συμφωνία ουσιαστικά κάνει ακόμα δυσμενέστερη για το δημόσιο συμφέρον τη χαριστική σύμβαση που απολαμβάνει σήμερα η Cosco γιατί:

Η ΣΕΠ Α.Ε. αναλαμβάνει την επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ και την ενίσχυση της προβλήτας ΙΙ, πραγματοποιώντας μια επένδυση που θα ωφελήσει αποκλειστικά και μόνο τα δικά της φορτία.

Εξασφαλίζει το δικαίωμα να επεκτείνει την προβλήτα ΙΙΙ χωρίς διαγωνισμό, αναστέλλεται το εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλλει στον ΟΛΠ και αναλαμβάνει να κατασκευάσει για λογαριασμό του ΟΛΠ την προβλήτα πετρελαιοειδών, την οποία όμως θα ξεπληρώσει ο ΟΛΠ σε 22 χρόνια.

ch.papastath@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com