Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Συμφωνία Cosco - ΟΛΠ για την επένδυση των €224 εκατ.

Του Ηλία Μπέλλου

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές που προέρχονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου όπως και κύκλους σε επαφή με την Piraeus Container Terminal (PCT) ΟΛΠ και Cosco Pacific αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο Παρασκευή την επίτευξη συμφωνίας για νέα επένδυση της τάξης των 224 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία ενός νέου τέταρτου προβλήτα στο δυτικό τμήμα του λιμανιού. Εκεί οπού σήμερα δεν υπάρχει παρά μόνο θάλασσα.

Από την πλευρά της η Cosco θα μεταφέρει με δικά της έξοδα και το σταθμό των πετρελαιοειδών, που αποτελεί και υποχρέωση, ενώ ως αντάλλαγμα θα ανασταλεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (η διάρκεια του οποίου δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί) η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος που καταβάλλουν ετησίως στα πλαίσια της σύμβασης παραχώρησης που έχουν υπογράψει οι δυο πλευρές από το 2009. Το ποσό αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι η κινεζική πλευρά έχει ζητήσει η αναστολή να διαρκέσει έως ότου το ελληνικό ΑΕΠ επανέλθει στα επίπεδα του 2009.

Η φημολογούμενη συμφωνία εφόσον επαληθευτεί ανοίγει το δρόμο και για την αξιοποίηση του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, κατά πάσα βεβαιότητα με την πώληση μετοχών, μοντέλο στο οποίο αντιτίθεται το σημερινό management της εισηγμένης.

Η προθεσμία για την επίτευξη της συμφωνίας, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη στα τέλη Ιουλίου μεταξύ ΟΛΠ, ΤΑΙΠΕΔ και PCT και μετά από μηνιαία παράταση που έλαβε, λήγει το βράδυ της Παρασκευής στις 10 μ.μ..

Από την Ακτή Βασιλειάδη όμως εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις  νωρίτερα, ενώ την αισιοδοξία τους για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης διατυπώνουν και κορυφαία στελέχη της PCT.

Παρά ταύτα μένει να εξακριβωθεί κατά πόσο το τελικό κείμενο της φημολογούμενης συμφωνίας είναι τέτοιο που να είναι συμβατό με τις «ανησυχίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς εδώ και μήνες τις σχετικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνία θα σημάνει νέα σημαντική άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά (που εξήγγειλε στα τέλη Ιουνίου τη συγκεκριμένη επένδυση) για την πραγματοποίησή της. Πολιτική βούληση, που με βάσει κάποιες πληροφορίες, αποτελεί και τον καταλύτη για την ολοκλήρωση εμπρόθεσμα των διαπραγματεύσεων. Διαφορετική κατάληξη πιθανώς να οδηγούσε τις δυο πλευρές σε διαιτησία παγώνοντας, ίσως, και τις διαδικασίες αξιοποίησης του ΟΛΠ.Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com