Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

ΟΜΥΛΕ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμένων

ΟΜΥΛΕ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμένων - Βολές κατά Cosco για τον ΟΛΠ
Η ΟΜΥΛΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη, εχθές 26/8/2013, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών, τόσο με τη μέθοδο της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου, όσο και με την πολιτική των παραχωρήσεων κατά τα πρότυπα της Cosco.
Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι:
• Η ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ, ΟΛΘ θα στερήσει από την οικονομία το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας για την ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού, της ακτοπλοΐας, των μεταφορών, καθώς και της διαχείρισης του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.
• Οι ΟΛΠ, ΟΛΘ είναι διαχρονικά κερδοφόροι οργανισμοί, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις με Ίδια Κεφάλαια, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
• Τα λιμάνια προσφέρουν κοινωνικό έργο και συντελούν στην αρμονική σχέση Λιμάνι-Πόλη. Η ιδιωτικοποίηση, όπως έχει αποδειχθεί και στο μοναδικό ευρωπαϊκό προηγούμενο του Λίβερπουλ, επί εποχής Θάτσερ, θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις για την πόλη και τους πολίτες.
• Επίσης, επισημάνθηκαν οι αρνητικές διαπιστώσεις από την τρίχρονη εμπειρία παραχώρησης του Προβλήτα ΙΙ στην Cosco, τόσο στο θέμα του δημόσιου ελέγχου και του δημόσιου οφέλους, όσο και στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων. Ο Προβλήτας ΙΙ της Cosco αποτελεί μοναδική περίπτωση λιμένα, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε., που δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν επιτρέπεται η συνδικαλιστική έκφραση.
Τέλος, κατατέθηκε η διαφωνία, με τη μεθόδευση της φιλικής διευθέτησης, για την επέκταση της Cosco στο δυτικό μέτωπο, όσο και στην προκλητική μεθόδευση της ακύρωσης του εγγυημένου τιμήματος.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, με τη λογική πουλάμε τα ασημικά για να εξυπηρετήσουμε τους δανειστές, όπως επιτάσσει η αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική, στερώντας έτσι από τη χώρα κάθε προοπτική ανάπτυξης.
Καταλήγοντας, η ΟΜΥΛΕ τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες θέσεις, πολιτικές και νομικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών, καθώς και την απασχόληση με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις μέσω ΣΣΕ και Κανονισμών Εργασίας.


euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com