Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

"Τα παραπονά σας στο Δήμαρχο" - 30/8/2013

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε σήμερα το πρωί, σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 - 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Στις 19 Σεπτεμβρίου ανοίγουμε τις πύλες του Δημοτικού Θεάτρου. Θα ξεναγήσουμε τους δημοσιογράφους, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και θα δώσουμε Συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα της πρεμιέρας του Δημοτικού Θεάτρου, που θα είναι έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Αυτό θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ρυθμίζει το πρόγραμμά του, για το νέο του ταξίδι στην Αμερική, όπου θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό και να εκφράσω την υπερηφάνεια μου, γιατί ανεξαρτήτως πως λέγεται, από ποιο κόμμα προέρχεται και ποιου κόμματος είναι αρχηγός, αναδεικνύει τόσο ψηλά τη δύναμη του πολιτισμού.
Η Ελλάδα είναι φάρος του πολιτισμού. Δεν είναι χώρα του «πεταματού», χώρα που ορισμένοι φίλοι δανειστές θέλουν να ταπεινώνουν. Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.
Επειδή ο πολιτισμός είναι πολύ ψηλά, ο Πρωθυπουργός πήρε από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, για να χρηματοδοτήσει την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου με ένα εκατομμύριο ευρώ.
Επίσης, να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη. Το λιμάνι είναι της πόλης μας και της χώρας μας και το διεκδικούμε. Ωστόσο, το διαχειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο με Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο τον κ. Ανωμερίτη. Πήρε εκατό χιλιάδες ευρώ από τον ΟΛΠ και τα δίνει για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Καλώ λοιπόν τους φορείς του Πειραιά να πράξουν το ίδιο.
Μετά από διαγωνισμό, επελέγη από την επιτροπή, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Σκηνοθέτης Παναγιώτης Τζαμαργιάς, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Γέννημα - θρέμμα Πειραιώτης.
Ορίσαμε επίσης, τα έξι από τα εννέα μέλη της Εφορείας του Δημοτικού Θεάτρου. Για πρώτη φορά, συμβολίζεται η σύνθεση της επιχειρηματικότητας με το Δήμο και του πνευματικού μας φάρου που είναι το Πανεπιστήμιο με την πόλη.
Απομένουν ακόμη τρία μέλη που θα τα επιλέξουμε με αυστηρά πολιτιστικά κριτήρια και θα τα προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αμφισβητούσαν χαιρέκακα την ανακοίνωση επαναλειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου. Να το δούμε, πότε θα το δούμε… Και εγώ όταν το ανακοίνωσα για πρώτη φορά μπορεί να διατηρούσα και ρωγμές αμφιβολίας. Γιατί άλλο μια προφορική σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και άλλο υλοποίηση. Δεν έχουμε το κράτος της ταχείας λειτουργίας. Το φτιάχνουμε και εύχομαι στον Αντώνη Σαμαρά να το πετύχει. Οι εντολές δόθηκαν στον κ. Μιχελάκη, στον κ. Σταϊκούρα. Ο κ. Μπούρας, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, βοήθησε εκπληκτικά. Είναι Πειραιώτης και άνθρωπος του πολιτισμού. Όπως και ο Πρωθυπουργός θήτευσε Υπουργός Πολιτισμού. Είναι συγκινητική και ενθαρρυντική η παρέμβαση του.
«Πεθάναμε» ένα χρόνο για να πάρουμε 350.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν τα πήραμε. Θα πάρουμε όμως από την επισκεψιμότητα 750.000 ευρώ που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ δια του Υπουργείου Παιδείας. Καλώ τους παράγοντες να συνεισφέρουν, από χίλια ευρώ: Ο Δικηγορικός Σύλλογος, που έκανε και εκδήλωση για το Δημοτικό Θέατρο, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, το Ε.Β.Ε.Π. κ.α.»
Σε ερώτηση του κ. Παρασκευά, αν θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα γύρω από το Δημοτικό Θέατρο, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε ότι σέβεται την απόφαση του ΚΑΣ που απέρριψε το αίτημα του Δήμου για τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, τονίζοντας ότι θα υπάρξει αυξημένη φροντίδα για την προστασία του.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑ
«Στο νεοκλασικό κτήριο στην οδό Βούλγαρη, έχουμε ήδη ανάδοχο, εργολάβο. Δεν κάνουμε στημένους διαγωνισμούς. Έχουμε σύμμαχο τη διαφάνεια. Σε αυτό το κτήριο θα φιλοξενήσουμε το Β1 ΚΑΠΗ και τα γραφεία της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας. Έρχονται και άλλα μεγάλα έργα. Ξαναχτίζεται ο Πειραιάς. Αναπαλαιώνεται η Τρούμπα. Η Ακτή Μιαούλη, ο ποδηλατόδρομος, το Πασαλιμάνι, η πλατεία Αλεξάνδρας, η 2α Μεραρχίας, οι πλατείες της Τερψιθέας, όλοι οι δρόμοι από το Πασαλιμάνι μέχρι το Πανεπιστήμιο. Έρχονται και άλλα έργα.
Στο Άλσος Δηλαβέρη θα εκτελεστούν άλλα τρία μεγάλα έργα. Γήπεδο μπάσκετ, θέατρο και Βρεφονηπιακός Σταθμός.»
Επίσης, σε πρόταση ακροάτριας να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια και να μπουν παγκάκια στην Ακτή Κονδύλη, στην Ακτή Μιαούλη, και στην Ακτή Ποσειδώνος, δηλαδή περιμετρικά του λιμανιού, ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε:
«Η μελέτη είναι πλήρης: και παγκάκια προβλέπει και δενδροφύτευση προβλέπει και φωτισμό προβλέπει και ανακατασκευή πεζοδρομίων, ένθεν και ένθεν, προβλέπει και το οδόστρωμα και την νησίδα. Τα πάντα. Είναι το πρώτο έργο που ενώνει τον Πειραιά. Γιατί δεν είναι άλλο ο Πειραιάς και άλλο το λιμάνι. Μιλάμε για έργο 20 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχει ξαναγίνει στον Πειραιά ποτέ, αν εξαιρέσει κανείς την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο ήταν έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.»

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω πως ακόμη και αν ο Δήμος Πειραιά ήταν ο Δήμος ολόκληρου του μείζονος Πειραιά, πάλι τα δικαστήρια θα έπρεπε να ήταν στο κέντρο του Πειραιά, αλλά σε συγκεκριμένο χώρο, με συγκεκριμένες πιστώσεις, σε συγκεκριμένο χρόνο. Από εκεί που είναι πρέπει να φύγουν, διότι προσβάλλεται και η δικαιοσύνη και η λειτουργία της δικαιοσύνης.»

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ 2021»
«Είμαστε πολύ μπροστά στη διεκδίκηση του «Πειραιάς - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021». Ο κ. Ανωμερίτης, πάλι, συνέβαλλε με πενήντα χιλιάδες ευρώ για τις δράσεις που πρέπει να αποκτήσουμε για να έχουμε πλήρη το φάκελο, για να έχουμε την επιλογή μας.
Ακούστηκαν κάποιες φωνές, γιατί πήγαμε στη Μασσαλία. Θέλουν τον Πειραιά απομονωμένο. Οι ίδιοι, αν δεν πηγαίναμε, θα έλεγαν γιατί δεν πήγαμε.»

Σε ερώτηση ακροάτριας, αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός προκειμένου να μένουν στον Πειραιά περισσότεροι τουρίστες που φθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Ανοίγουμε το Δημοτικό Θέατρο. Αυτό από μόνο του είναι πόλος έλξης. Έχουμε ένα από τα καλύτερα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας. Ενισχύουμε το πράσινο της πόλης. Ανακατασκευάζεται όλος ο Πειραιάς. Το μεγάλο έργο των είκοσι εκατ. ευρώ που είναι η Ακτή Μιαούλη, έχει να κάνει και με τις όψεις των κτηρίων. Προσπαθούμε η παλιά Τρούμπα να γίνει χώρος τουριστικών καταστημάτων, εστίασης και ψυχαγωγίας. Το Μικρολίμανο, η Πειραϊκή, οι παραλίες μας είναι πόλοι έλξης. Προσπαθούμε οι εταιρίες που οργανώνουν τις κρουαζιέρες να συμπεριλάβουν τον Πειραιά. Μέχρι τώρα, οι εταιρείες πουλούσαν το πώς οι τουρίστες θα φύγουν γρηγορότερα από τον Πειραιά να πάνε αλλού. Θα τους υποχρεώσουμε να πουλάνε την παραμονή τους και την ξενάγηση στον Πειραιά. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τον Πρωθυπουργό, πώς ο Πειραιάς θα γίνει πόλη κρουαζιέρας. Δηλαδή να ξεκινούν οι κρουαζιέρες από τον Πειραιά.»

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ
«Στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου, του καλύτερου, του ομορφότερου Βρεφονηπιακού Σταθμού, του πρώην ΗΣΑΠ, στο Νέο Φάληρο.
Όλα τα παιδιά οικογενειών που ζουν στον Πειραιά, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, εθνικότητας θα γίνουν δεκτά στους Βρεφονηπιακούς μας Σταθμούς.»
Ακροατής ζήτησε από τον κ. Μιχαλολιάκο να παρέμβει προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι αποθήκες στο λιμάνι, που - όπως είπε - έχουν γίνει κουφάρια.
Ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε ότι έχει προβεί ήδη σε απαραίτητες ενέργειες, σημειώνοντας: «Με τον κ. Ανωμερίτη έχουμε μια καλή συνεργασία. Πρόθεσή μας είναι, εκεί που οι κανόνες ασφαλείας δεν το απαγορεύουν, να γκρεμίσουμε τα κάγκελα, γιατί τα φυσικά σύνορα της πόλης μας είναι η θάλασσα. Οι αποθήκες θα αξιοποιηθούν ή θα κατεδαφιστούν».

ΕΚΛΟΓΕΣ
«Δεν με απασχολούν οι επόμενες εκλογές. Αναβάλλω την όποια απόφασή μου, γιατί θέλω να αφοσιωθώ, αυτόν τον καιρό, μόνο με το χτίσιμο του Πειραιά των επόμενων γενιών. Τελεία και παύλα.
Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, ότι ο ρόλος μας δεν είναι οι εκλογές, αλλά να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα μας και στην πόλη μας.»

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ
Σε ερώτηση ακροατή εάν, με τα έργα που προβλέπεται να γίνουν για το ΤΡΑΜ, θα αλλάξει η θέση του παζαριού, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το παζάρι θα είναι εκεί που λειτουργεί και σήμερα, έχει κανόνες διαφάνειας και ελπίζω να βελτιώνεται συνεχώς και ποιοτικά στα προϊόντα. Υπάρχει αίτημα των ίδιων των αδειούχων για μετακίνηση, αλλά εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του εκεί και το αφήνουμε στην ίδια θέση».

ΠΕΡΓΚΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΙΚΑ
«Δυστυχώς δεν προλάβαμε το φετινό καλοκαίρι να τοποθετήσουμε πέργκολες για σκίαση στο πάρκο στο οικόπεδο του ΙΚΑ, αλλά για την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν πέργκολες, με σκιαστικό με πλέγμα από ύφασμα και θα υπάρχουν και πέργκολες με αναρριχόμενα φυτά».

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΑ
«Πολλές φορές δεν έχουμε ούτε ένα χιλιάρικο ως Δήμος για να πάρουμε κάποια υλικά, αλλά έχουμε πάθος και τα βρίσκουμε. Π.χ. για την ανακαίνιση και τη λειτουργική βελτίωση του Σταθμού στο Νέο Φάληρο, ο οποίος ήταν ένας βάλτος, ξοδέψαμε άπειρες εργατοώρες, με πάθος, χωρίς υπερωρίες και μέσα στον Αύγουστο, για να βγάλουμε τεράστιους όγκους από μπάζα και απορρίμματα με εκατοντάδες δρομολόγια φορτηγών. Ζητήσαμε από το Μετροπόλιταν να χορηγήσει τα κόστη της εσωτερικής επισκευής έως 15.000 ευρώ και το έκανε. Γιατί εμείς δεν έχουμε ούτε εχθρούς, ούτε φίλους. Όταν είπαμε ναι στην άδεια κλινικής στην Πειραιώς, δεν το κάναμε για να χτυπήσουμε το Μετροπόλιταν, το κάναμε για να βοηθήσουμε την πόλη μας. Αλλά μια επιχείρηση αν είναι εκεί και κερδίζει, οφείλει και πρέπει να έχει συνείδηση κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σπυρίδη που πρόθυμα ανταποκρίθηκε. Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε. Γιατί πρέπει να έχεις και τα 15.000 ευρώ, να έχεις και τη διαδικασία. Και ξέρετε κοστίζει σε χρόνο η γραφειοκρατία».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Σε πρόταση ακροατή για τη δημιουργία ομάδων γονέων για να φυλάνε τα σχολεία, τώρα που δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες, ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε:
«Είναι μια πάρα πολύ όμορφη και χρήσιμη ιδέα και τον παρακαλώ να πρωταγωνιστήσει στην υλοποίηση της ή να μου προτείνει τι πρέπει να κάνω εγώ ως Δήμαρχος. Να καλέσω όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να έρθει και εκείνος για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Θέλω να πω όμως ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην οποία συνεργάζονται ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Παιδείας και ο Δήμαρχος Πειραιά και ενδεχομένως και άλλοι Δήμαρχοι, προφανώς οι θεσμικοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να προσληφθούν επιστάτες των σχολείων. Σχεδιάζουμε να είναι υψηλή η μοριοδότηση των σχολικών φυλάκων ώστε να επαναπροσληφθούν οι ίδιοι και άλλοι. «Δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω». Επισκέφτηκα την προηγούμενη εβδομάδα και τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μιχελάκη για να διασφαλίσω τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων με πειθώ και με επιχειρήματα και όχι με κραυγές και ψηφίσματα».
ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ

«Τα επιθετικά σκυλιά θα φύγουν. Πρέπει κάποιοι να αποφασίσουν με ποιους είναι. Εγώ είμαι πρώτα με τα παιδιά. Κι ας έρθουν κάποιοι που αυτοαποκαλούνται φιλόζωοι να το εμποδίσουν. Θα είμαι και εγώ παρών και η Αστυνομία θα είναι. Δεν θέλουν το λαό στις παραλίες, θέλουν τους σκύλους και τους παραβατικούς».

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
«Θέλουμε περισσότερη παρεμβατικότητα των πολιτών γιατί αντιπολίτευση δεν έχουμε. Θέλουμε ενεργούς πολίτες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ενθουσιάζομαι όταν έχω ένα μήνυμα ότι εκεί υπάρχει το τάδε πρόβλημα. Αυτή είναι η μεγάλη συμμαχία. Είναι το παράπονο μου: είμαι ένας Δήμαρχος που δουλεύει ατελείωτες ώρες και με πάθος, μία πρόταση δεν έχει φέρει η αντιπολίτευση».
Σε τηλεφωνική παρέμβαση ακροατή, ο οποίος ρώτησε αν υπάρχει τρόπος για επίσπευση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το κυλικείο στο σχολικό συγκρότημα της Αφεντούλη, επειδή διαφορετικά θα καθυστερήσει πολύ, ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε:
«Δυστυχώς η οικονομική κρίση, που περνάει ο τόπος μας, έχει κάνει δύσκολη τη βιωσιμότητα των κυλικείων στα σχολεία. Δηλαδή, «δεν βγαίνουν», με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες που είχαν πάρει τη λειτουργία του κυλικείου σε σχολείο, να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να φεύγουν. Ο γονιός δυσκολεύεται να δώσει το χαρτζιλίκι που έδινε στα παιδιά του. Θα το δούμε το θέμα. Το μόνο που δεν μπορώ να παραβιάσω είναι τη διαφάνεια. Δεν θα επιτρέψω ποτέ σε φίλους και αντιπάλους να πουν ότι ευνόησα φίλο μου, ότι έκανα κάτι κατά παρέκκλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας. Θα δω αν μπορούμε, αν ο νόμος το επιτρέπει ή θα το επιτρέψει, ένας που έχει ένα κυλικείο σε ένα άλλο σχολείο, μέχρι να προκύψει ο νέος πλειοδότης στο συγκρότημα της Αφεντούλη, να καλύπτει και το συγκεκριμένο συγκρότημα».

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ
«Μια κοινωνία οφείλει να μην έχει παιδιά που στερούνται τα απαραίτητα, παιδιά που πεινάνε. Αυτό όμως θέλει τον απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια του φτωχού. Δεν γίνεται να τους στήνουμε στις ουρές και να τους φωτογραφίζουμε. Γι΄αυτό και η εντολή που έδωσα ήταν πλήρης κάλυψη αυτών των αναγκών σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και να μην φωτογραφίζει κανείς και να μην δίνει ονόματα. Είχαμε και μια μεγάλη χορηγία για να το κάνουμε αυτό. Θα το κάνουμε και φέτος. Ελπίζω ότι θα έχουμε και τη χορηγία. Αν δεν την έχουμε θα συμβάλλουμε εξ ιδίων, θα κόψουμε από αλλού. Η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική είναι οι προτεραιότητές μας. Όλα τα άλλα είναι μετά. Πολύ σημαντικά, αλλά είναι μετά. Κανείς άστεγος, κανείς πεινασμένος, κανείς χωρίς γιατρό και φάρμακα, χωρίς εμβόλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com