Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Στις 21 Σεπτεμβρίου τα επίσημα εγκαίνια για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στις 21 Σεπτεμβρίου τα επίσημα εγκαίνια για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Επιτέλους εγκαίνια (τεσσάρων ημερών) για το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο, σήμα κατατεθέν της πόλης

Με τετραήμερα εγκαίνια: εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, μια μεγάλη συναυλία στον προαύλιο χώρο και παράσταση αφιερωμένη στην ιστορία του ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, το οποίο επαναλειτουργεί ύστερα από κακομεταχείριση, παραίτηση και σιωπή χρόνων. Ετοιμο από το περασμένο καλοκαίρι με μικρολεπτομέρειες στον περιβάλλοντα χώρο να καθυστερούν σκόπιμα τα εγκαίνιά του, εξαιτίας του άλυτου προβλήματος της χρηματοδότησής του για την εύρυθμη λειτουργία του, ετοιμάζεται να ανοίξει στις 21 Σεπτεμβρίου.

Φιλοδοξεί να καταστεί πολιτιστικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών χωρίς τις παραφωνίες του παρελθόντος. Με θεάματα υψηλής αισθητικής, φιλοξενία δοκιμασμένων παραγωγών και πάνω απ’ όλα φυσιογνωμία που θα του επιτρέψει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του Πειραιά κι όχι μόνο.

Την παράσταση που θα αναφέρεται από την ημέρα των πρώτων εγκαινίων του επιβλητικού αρχιτεκτονήματος του Ιωάννη Λαζαρίμου το 1895, όταν ακόμη ο Πειραιάς δεν ξεπερνούσε σε πληθυσμό τους 30.000 κατοίκους και ήταν ζήτημα αν οι 200 απ’ αυτούς θεωρούνταν μορφωμένοι, μέχρι τις ημέρες μας, θα αναλάβει ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός. Ακόμη όμως δεν έχει λυθεί το θέμα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, αλλά και της οικονομικής ανεξαρτησίας του, ενώ όποιος αναλάβει δεν θα έχει στη διάθεσή του πολύ χρόνο για σοβαρούς προγραμματισμούς.

Επικρατέστερος θεωρείται ο Τάκης Τζαμαργιάς καθώς έχει συνεισφέρει με τις ιδέες του, για το πώς μπορεί το Δημοτικό του Πειραιά να γίνει θεσμός με χαρακτήρα. Στόχος άλλωστε είναι το θέατρο να αναλάβει τις δικές του παραγωγές αλλά και να φιλοξενήσει δοκιμασμένες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, επιχορηγούμενων πολιτιστικών οργανισμών αλλά και καταξιωμένους σκηνοθέτες που όλοι μαζί θα συμβάλουν ώστε να μετακινηθεί το ενδιαφέρον του κοινού κι έξω από το αθηναϊκό κέντρο.

Ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος υποστήριζε μήνες πριν ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής, για την επαναλειτουργία και χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου θα έλυνε τα προβλήματα. Μια σύμβαση με δεκαετή ισχύ και χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού (500.000 ευρώ), την Περιφέρεια Αττικής (250.000 ), τον Δήμο, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χορηγίες, έσοδα από εκδηλώσεις κ.ά. Μόνο που δεν προχώρησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για το ξεκίνημα του θεάτρου με οικονομική βοήθεια από αδιάθετους πόρους του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά και τη στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που θέλει την επαναλειτουργία του θεάτρου, διότι όσο παραμένει κλειστό ελλοχεύει ο κίνδυνος να απαξιωθεί.

Στολίδι του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου παραμένει κλειστό εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα που έφτιαξε ο Τσίλερ στην Αγίου Κωνσταντίνου και στεγάζεται σήμερα το Εθνικό Θέατρο. Το Δημοτικό του Πειραιά, σήμα κατατεθέν της πόλης και από τα πιο αξιόλογα δείγματα της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, θα μπορούσε όσο ακόμη φρόντιζαν για την αποκατάστασή του οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων) να έχει βρει λύση για το καθεστώς λειτουργίας του.

Το θέατρο ανήκει στον Δήμο Πειραιά, ο οποίος εκχωρεί τη χρήση του στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ). Πάντως, αν προχωρήσει και το πρόγραμμα της κατεδάφισης του μισοτελειωμένου κτιρίου της Ραλλείου Σχολής που επί 40 χρόνια υψώνεται αποκρουστικά στο πλάι του, στη γωνία των οδών Βασ. Γεωργίου και Ηρώων Πολυτεχνείου, με την προοπτική να δημιουργηθεί «πράσινη πλατεία» με υπόγειο γκαράζ, η ανάδειξη του Δημοτικού Θεάτρου θα ενισχυθεί μακροπρόθεσμα. Η εξαγγελία δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υποστηρίζεται ωστόσο από την τοπική κοινωνία.

Το Δημοτικό Θέατρο θυμίζουμε ότι υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999 και αποκαταστάθηκε με κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ (έφτασε τα 39 εκατ. ευρώ). Κατά την επισκευή του αποκαλύφθηκε η αρχική ξύλινη σκηνή, εντυπωσιακή σπάνια κατασκευή από τις λίγες σωζόμενες στην Ευρώπη. Το θέατρο θα έχει χωρητικότητα 600 θέσεων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com