Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Δελτίο τύπου Δημου Πειραια 24/7/13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (24/7/13)

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατά την χθεσινή συνεδρίαση, έργα που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, για αναπλάσεις ευρείας κλίμακας στο Δήμο Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενημερώνοντας το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα ευδοκίμησης των προσπαθειών μας 2,5 χρόνια. Μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας, μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής χρεωκοπίας της χώρας μας, πετύχαμε και φέρνουμε έργα με την τελική σφραγίδα και υπογραφή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων.
Αυτά θέλω να δει ο Πειραϊκός λαός και γι αυτό θα δείτε στη συνέχεια πως θα γίνει η ανάπλαση ολόκληρου του Πειραιά.
Κανείς δεν το πίστευε. Μάλιστα πολλές φορές δεχόμασταν και ειρωνικού τύπου παρεμβάσεις. Μα έχετε εγκρίσεις από το ΕΣΠΑ; Προσπάθεια κάναμε. Γιατί μήπως βρήκαμε κανένα γραφείο γεμάτο μελέτες; Από μηδενική βάση ξεκινήσαμε.

Θέλω να σας πω για το πρώτο έργο. Μιλάμε τα τελευταία χρόνια όλοι για τον τουρισμό της κρουαζιέρας που φέρνει εκατομμύρια ανθρώπους στον Πειραιά. Και μετά όπου φύγει – φύγει και με ποιόν τρόπο να φύγει! Μιλάμε για την αθλιότητα της Ακτής Μιαούλη. Η Ακτή Μιαούλη είναι η πρώτη εικόνα που εισπράττει ο επισκέπτης της χώρας μας δια του Πειραιά.

Επίσης, για το θέμα που αφορά στην ανάπλαση από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Το οδόστρωμα, η νησίδα, το πεζοδρόμιο ένθεν και ένθεν γιατί μέχρι τώρα επικρατούσε και μια αντίληψη ότι το πεζοδρόμιο εκείθεν ανήκει σε άλλο κράτος, σε άλλη πόλη στον ΟΛΠ! Και το πεζοδρόμιο ένθεν ανήκει στον Πειραιά. Όλα αυτά αναπλάθονται. Θα τα δείτε. Επίσης, ο Τινάνειος κήπος, ο πεζόδρομος της Σωτήρος, κατεβαίνει μέχρι την Ακτή Μιαούλη.

Επίσης η παλιά Τρούμπα μαζί με τον εξωραϊσμό όψεων όλων των κτιρίων. Και ο φωτισμός όλων των εκκλησιών και άλλων κτιρίων αρχιτεκτονικής αξίας. Η 2ας Μεραρχίας, η πλατεία Τερψιθέας, το Πασαλιμάνι, η πλατεία Αλεξάνδρας, αυτές οι πανέμορφες πλατείες οι εγκαταλελειμμένες του Πειραιά και όλοι οι δρόμοι από το Πασαλιμάνι και την πλατεία Αλεξάνδρας μέχρι και την Ελευθερίου Βενιζέλου (κάθετοι και παράλληλοι) πεζοδρόμια και οδόστρωμα. Φύτευση, φωτισμός, τα πάντα. Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο. Και θέλω μια και μέχρι τώρα οι συνεργάτες μου με ακούνε μόνο με φωνές, να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ όλους. Τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τους Αντιδημάρχους, τους Συμβούλους, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τις Υπηρεσίες που δουλέψανε πολύ σκληρά. Και τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό που το πίστεψε αμέσως αυτό το έργο και έδωσε τις αντίστοιχες οδηγίες. Αλλά ξέρετε, από το να δώσεις την οδηγία μέχρι να μπορεί να υλοποιηθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, η απόσταση είναι τεράστια. Έπρεπε να νικήσουμε γραφειοκρατίες, αγκυλώσεις, προκαταλήψεις. Νικήσαμε. Δεν νίκησα εγώ. Νίκησε ο Πειραϊκός λαός. Ο Πειραιάς παίρνει τα έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πέντε δεκαετίες.
Έρχεται και η Πηγάδα, αυτή η υπέροχη πλατεία της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας, που είναι εγκαταλελειμμένη.
Ακολουθεί ο πεζόδρομος - ποδηλατόδρομος από τη Λεύκα μέχρι τον Άγιο Διονύσιο. Όλες οι υπόλοιπες οδοκλίμακες του Πειραιά, όλες οι παιδικές χαρές και όπου μπορούν να γίνουν νέες παιδικές χαρές.
Έρχονται και οι πράσινες στέγες στα σχολεία. Μας είχαν απορρίψει τα τέσσερα από τα επτά. Τους υποχρεώσαμε να τα εγκρίνουν εκ των υστέρων γιατί είχαν άδικο. Έρχεται ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του Δηλαβέρη που και εκεί ήταν ένας αγώνας. Έρχονται έργα που τα έχει ανάγκη ο Πειραιάς, έργα που του έλειψαν.

Στην συνάντηση μας με τον κ. Χρυσοχοϊδη, επικαιροποίησαμε την ανάγκη της δημιουργίας του υπόγειου δρόμου, από το ΣΕΦ μέχρι το λιμάνι. Ένας δρόμος που όταν τον ανακοινώσαμε προεκλογικά φαινόταν απίστευτο όνειρο!
Ήδη, έχει προσληφθεί εμπειρογνώμων από το υπουργείο, το μελετά και συμφωνήσαμε ότι εντάσσεται στο ΕΣΠΑ του 2014-2020, με την πίεση όλων να υλοποιηθεί στα πρώτα δύο χρόνια. Και συμφωνήσαμε στην κατεδάφιση της Ραλλείου και στη δημιουργία υπερσύγχρονου υπόγειου γκαράζ. Τώρα τι θα κάνουμε με τους συνεργάτες μας, γιατί οι καταστηματάρχες που είναι εκεί είναι συνεργάτες μας, όσο δεν κατεδαφίζεται ακόμη γιατί θέλει το χρόνο του, τη μελέτη κτλ θα είναι εκεί. Και όσο μπορούμε να μειώσουμε το ενοίκιο έως 20% που ο νόμος δεν απαγορεύει, θα το κάνουμε.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Στέλιος Διαμαντίδης και ο Διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά κ. Αντώνης Μήλιας, σε ειδική προβολή έδειξαν τα σχέδια των εκτεταμένων αναπλάσεων, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες Δημοτικών Συμβούλων.

Τα θέματα που ψηφίστηκαν ομόφωνα και αφορούν τα έργα είναι:

«Επικαιροποίηση συμμετοχής στην πρόσκληση με αριθ. πρωτ. 44/1.2.2012 του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ΕΕΤΑΑ και υποβολή πρότασης του Δήμου Πειραιά για χρηματοδότηση έργου με τίτλο: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, προϋπολογισμού 19.300.000,00 € (συμπ/νου ΦΠΑ 23%), που αφορά στο εξής υποέργο: ΑΦΟΡΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΑΕ 5/2012) & π/υ 19.300.000,00 € ».

«Επικαιροποίηση συμμετοχής στην πρόσκληση με αριθ. πρωτ. 44/1.2.2012 του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ΕΕΤΑΑ και υποβολή πρότασης του Δήμου Πειραιά για χρηματοδότηση έργου με τίτλο: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ-Β΄ ΦΑΣΗ, προϋπολογισμού 13.700.000,00 € με ΦΠΑ 23% που αφορά στα εξής υποέργα:

1. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΕΖΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΑΕ 8/2012) με π/υ 4.000.000,00€
2. ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ Δ. ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΑΕ) 7/2012) με π/υ 2.500.000,00€
3. ΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Δ.Π. ΜΕ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ (ΑΑΕ/2013) με π/υ 7.000.000,00€
4. ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ‘ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ’ με π/υ 200.000,00€ ».

«Συμμετοχή στην πρόσκληση με κωδικό 4.10 του ΕΠΠΕΡΑΑ και υποβολή πρότασης του Δήμου Πειραιά για χρηματοδότηση πράξης με τίτλο: “Προμήθεια εξοπλισμού Διαχείρισης αποβλήτων στο Δήμο Πειραιά”».

«Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την υλοποίηση του υποέργου “Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες” στο πλαίσιο του έργου “Κατασκευή αγωγών αποχέτευσης λυμάτων στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Πειραιά’’».
«Εγκρίνεται o τρόπος εκτέλεσης του υποέργου “Βιοκλιματική αναβάθμιση Πλατείας Πηγάδας (Καλαβρύτων) και περιμετρικών οδών” της πράξης “Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων Δήμου Πειραιά” στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013, Άξονας προτεραιότητας 1 “Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Αστικές Μεταφορές-Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας” και του σχεδίου διακήρυξης, υπό την αίρεση της έκδοσης απόφασης ένταξης της πράξης».
«Εγκρίνεται η επικαιροποίηση της υπ΄ αριθμ. 121/21-3-2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης της μελέτης του υποέργου: “Βιοκλιματική αναβάθμιση Πλατείας Πηγάδας (Καλαβρύτων) και περιμετρικών οδών” της πράξης “Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων Δήμου Πειραιά” στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013, Άξονας προτεραιότητας 1 “Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Αστικές Μεταφορές-Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”, υπό την αίρεση της έκδοσης απόφασης ένταξης της πράξης».
Επίσης κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν τα θέματα:
«Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2013» και
«Μερική αναμόρφωση του προϋπ/σμού του Δήμου οικον. έτους 2013».
«Εγκρίνεται η 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Ο.Π.Α.Ν. έτους 2013».
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

«Δεν ξεχνάμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε το θέμα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών.
Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του. Γιατί είναι ιερό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει δουλειά και γιατί είναι απολύτως απαραίτητοι στο Δήμο Πειραιά. Έχω τονίσει ότι στο δήμο έχουμε δραματικές ανάγκες, δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό. Ιδιαίτερα στον τομέα της φύλαξης και βεβαίως, η Δημοτική μας Αστυνομία ανεδείχθη πρωταθλήτρια στην κατανίκηση του παραεμπορίου και έγινε παράδειγμα προς μίμηση, παράδειγμα αναφοράς και επαίνου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλολιάκος.

Στη συνέχεια, μίλησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά κ. Κυρ. Φραγκάκος και ο εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων κ. Π. Σαλίχος, οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθεια του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μην χάσουν την εργασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com