Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Το Δημοτικό, η Ράλλειος και ο Πύργος «φάντασμα»


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε σήμερα το πρωί, σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 - 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.


ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, διότι ο Πρωθυπουργός έλυσε το γόρδιο δεσμό της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου. Ο Δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη να παρακάμψει όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αναποτελεσματικότητες Υπουργείων και ανακοίνωσε ότι στις 21 Σεπτέμβρη, το Δημοτικό Θέατρο ανοίγει την αυλαία του. Γιορτάζει την επαναλειτουργία του, όχι μόνο ο Πειραιάς, όχι μόνο το Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός πολιτισμός. Ο Πρωθυπουργός, έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και χρηματοδοτεί αυτή την επανεκκίνηση με 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι μια μεγάλη νίκη του Πειραϊκού λαού και του πολιτισμού. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό γιατί η δική του μεγάλη πολιτιστική καλλιέργεια έδωσε λύση.
Ένας ιστορικός Δήμος, με μεγάλο εκτόπισμα και εθνικό ρόλο, όπως είναι ο Πειραιάς, πρέπει να έχει και Δήμαρχο να αποφασίζει. Και εμείς αποφασίσαμε. Ανακοινώσαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι 21 Σεπτεμβρίου ανοίγουμε. Θα μου πείτε «πήγαινες ξυπόλυτος στα αγκάθια»; Γνωρίζω να πολεμάω και να παρακάμπτω αγκυλώσεις. Δεν μπορώ να υποταγώ στη γραφειοκρατία. Και οι Υπουργοί, ας έχουν ένα μήνυμα. Πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.
Θέλω να παρακαλέσω όλους εκείνους, που έχουν πολιτιστικές γνώσεις να μας κάνουν υποδείξεις και προτάσεις, τις επόμενες 15 μέρες, για το πώς θα ήθελαν την πρεμιέρα και με ποιους κορυφαίους της τέχνης και του πολιτισμού. Είμαστε μια Δημοτική Αρχή εντελώς ανοικτή. Το Δημοτικό Θέατρο δεν θα λειτουργήσει όπως στο παρελθόν, ως προέκταση κομματαρχικών απόψεων Δημοτικών Αρχών και Δημοτικών Συμβούλων. Ανήκει στον πολιτισμό. Εμείς θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής που θα επιλεγεί μετά από διακήρυξη, που θα κρατήσει 15 μέρες, θα είναι υψηλού κύρους και η Εφορεία Θεάτρου θα είναι Πειραιώτες καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς. Αυτοί θα αποφασίζουν ποιες θα είναι οι παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου. Το Δημοτικό Θέατρο παραμένει αμιγώς στο δημόσιο τομέα. Δεν το δίνουμε στον ιδιωτικό τομέα. Εγώ ανέλαβα την ευθύνη. Δεν αντέχει ο ελληνικός λαός να βλέπει κουφάρια που χρηματοδότησε από το υστέρημά του. Η ανακατασκευή του κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ. Να το βλέπουμε κλειστό για να εξυπηρετούμε τη γραφειοκρατία;»
ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
«Να θυμίσουμε το θλιβερό παρελθόν: 42 χρόνια είναι έτσι ο Πύργος. Είναι η μεγάλη ντροπή, η παραίτηση του Πειραιά. Δεν θα τον βλέπει για πολύ ακόμη. Για μας η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη διαδικασία. Υπάρχει ανηρτημένος διεθνής διαγωνισμός. Χωρίς καμία σκιά. Υπάρχει ένα ζωηρό ενδιαφέρον για τον Πύργο. Το παρακολουθούμε. Θα εξελιχθούν όλα και νομίζω, ότι πολύ σύντομα θα μπει εργολάβος στον Πύργο. Ο Δήμος θα διατηρήσει την ιδιοκτησία.»
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΠΙΟΥ ΤΗΣ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ
«Για τη Ράλλειο, είναι πια οριστική η απόφασή μου να κατεδαφίσω το κουφάρι. Να ανοίξει ο χώρος και να αναδειχθεί το Δημοτικό Θέατρο. Θα το συζητήσουμε και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αξιοποίηση θα αφορά τον υπόγειο χώρο. Θα γίνει ένα παρκινγκ πολλών θέσεων που θα καλύπτει τις ανάγκες επισκεψιμότητας του Δημοτικού Θεάτρου. Να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο του Λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά όλης της Ελλάδας και από τους επισκέπτες της Ελλάδας. Θα είναι η πολιτιστική ταυτότητα της χώρας. Δεν θα είναι ένα από τα πρώτα. Θα είναι το πρώτο. Δεν συμβιβαζόμαστε με δεύτερα. Όμως θέλει και τις θέσεις στάθμευσης. Όπως τις ήθελε και το Μέγαρο Μουσικής. Και τις έκανε. Επειδή εκεί ήταν ιδιωτικά συμφέροντα παρεκάμφθησαν όλα. Εδώ δεν θα παρακαμφθούν. Θα γίνει υπόγειο με επίπεδα κάτω. Ένα ημιισόγειο κατάστημα και στο επίπεδο της Ηρώων Πολυτεχνείου θα γίνει πλατεία με πράσινο. Όλα αυτά θα γίνουν σε ώρες οικονομικής κρίσης. Δεν έγιναν τον καιρό των «παχέων αγελάδων», θα γίνουν τώρα. Και τώρα η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με πολιτισμό. Την ώρα της κρίσης, την ώρα που ταπεινώνεται διεθνώς. Και χαίρομαι γιατί ο Πρωθυπουργός έχει τέτοιο πολιτιστικό βλέμμα.»
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ
ΣΤΟ ΕΣΠΑ
«Εντός των προσεχών ημερών εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Από τη Λεύκα, τον Άγιο Διονύσιο, την Ακτή Μιαούλη, τη Β΄ Μεραρχίας, το Πασαλιμάνι, τους παράλληλους δρόμους προς το Πασαλιμάνι και την Τρούμπα, με εξωραϊσμό και των όψεων του παραλιακού μετώπου και με φωτισμό των Ναών. Αλλάζει ο Πειραιάς. Ήταν εγκαταλελειμμένος. Και αυτό θα βελτιώσει πολύ και την επισκεψιμότητά του.»
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
«Θα επανέλθω σε συνάντηση με το Διοικητή της Τροχαίας και με τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Αστυνομίας, γιατί είχαμε χωρίσει τους δρόμους σε εποπτεία, ώστε να διευκολύνεται πολύ ο τουρισμός και τα πούλμαν που επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Μάλιστα, η προσωπική μου άποψη ήταν να απαγορευθεί εντελώς η στάθμευση επί της Χαριλάου Τρικούπη, στο τετράγωνο που είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρέπει να το ξαναδούμε. Όπως θα είδατε, ανακατασκευάζω τη νησίδα της Χαριλάου Τρικούπη με ξύλινες ζαρντινιέρες.»
ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΦ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
«Ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό και τον κ. Σταύρο Καλογιάννη, που υιοθέτησαν αμέσως την πρότασή μας για υπόγειο δρόμο από το ΣΕΦ μέχρι το λιμάνι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, αλλά ήδη έχει προσληφθεί ο σύμβουλος που το μελετά, με επίμονη προσπάθειά μας. Το διακωμωδούσαν. Ο δρόμος αυτός έπρεπε να είχε γίνει όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ας έκαναν την λεωφόρο Παπανδρέου μέχρι το λιμάνι, υπόγεια σήραγγα. Δεν θα κόστιζε τότε και θα είχε λυτρώσει την πόλη από την κυκλοφοριακή ασφυξία και θα είχε «κόψει και τη γλώσσα» εκείνων που θέλουν τώρα να γίνει νέο λιμάνι στο Φάληρο. Γιατί αυτό είναι το επιχείρημα τους: ότι δεν μπορούν να φύγουν.
Εγώ λέω: όταν δεν έχουμε υποδομές, φτιάχνουμε υποδομές, δεν καταργούμε πόλεις.»
Ακροατής εξέφρασε την αγωνία του για το Δημοτικό Θέατρο και τους κινδύνους που υπάρχουν να μπει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Ο Πειραιάς έχει Δήμαρχο και η χώρα Πρωθυπουργό. Ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, σε «ώρες» ΤΑΙΠΕΔ, όπου ιδιωτικοποιούνται πολλά ακίνητα του δημοσίου, ο Δήμος παίρνει την Παγόδα, ο Δήμος πήρε το Βρεφονηπιακό Σταθμό του ΗΣΑΠ, ο Δήμος πήρε το Σιδηροδρομικό Σταθμό στον Άγιο Διονύσιο και τις γραμμές.
Πείτε μας, σε εποχές που δεν υπήρχε ΤΑΙΠΕΔ, που ήταν οι εποχές των «παχέων αγελάδων», τι είχε πάρει ο Δήμος;
Έχω την Παρασκευή συνάντηση με τη «COSCO» για να συζητήσουμε και άλλα θέματα. Από όλους, όσους κερδίζουν στον Πειραιά, θέλουμε ανταποδοτικά. Θα υπερασπιστούμε με πάθος το πειραϊκό συμφέρον. Ο Πειραιάς υποτιμήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες και έχασε η Ελλάδα.
Διαμαρτύρονται ορισμένοι, γιατί υπάρχει – λέει - επαφή του Δημάρχου με τον Πρωθυπουργό. Γιατί ο Πειραιάς πρέπει να έχει αυτό το εκτόπισμα. Και ο Δήμαρχος πρέπει να συζητά και με την ιδιαιτέρα του Γενικού Γραμματέα, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δεν κατάλαβα. Γιατί θα πρέπει να είναι μικρός ο Δήμαρχος του Πειραιά; Αν είναι μικρός ο Δήμαρχος του Πειραιά, είναι μικρή η πόλη του Πειραιά. Η πόλη του Πειραιά είναι μεγάλη. Η πόλη του Πειραιά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εθνική μας πορεία. Όχι μόνο για την πορεία της πόλεώς μας, όχι μόνο γιατί είναι το εθνικό μας λιμάνι, αλλά γιατί πρέπει να ξαναγίνει το σύμβολο του πολιτισμού, της ναυτοσύνης, της αλληλεγγύης. Είναι η πόλη του αθλητισμού, όχι μόνο του Ολυμπιακού και είναι η ομορφότερη πόλη στη Μεσόγειο.»
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
«Μαρτυρήσαμε» για να αξιοποιήσουμε τις παραλίες, για να τις καθαρίσουμε, να είναι ελεύθερη η είσοδος. Μας πήγαν σε δικαστήρια, σε γραμματείες, σε επιτροπές, στο ΚΑΣ, ξανά στο ΚΑΣ κλπ. Αυτό κράτησε δυόμιση χρόνια. Επιτέλους τέλος. Έφεραν δήθεν λαό, δέκα ανθρώπους, να φωνάζουν για να μην γίνει η διαδικασία του διαγωνισμού, να μην εισπράττει από το αναψυκτήριο ο Δήμος, να είναι δωρεάν ας πούμε, αυτό ήθελαν. Γιατί, το αναψυκτήριο λειτουργούσε.
Υπάρχει χώρος για αντιπολίτευση προτάσεων. Όχι αντιπολίτευση υπονόμευσης. Υπάρχει χώρος για εντοπισμό λαθών, παραλείψεων ή βελτίωσης των ταχυτήτων. Δεν είμαστε αλάνθαστοι.
Είμαστε μια Δημοτική Αρχή που δουλεύει με πάθος, χωρίς κομματικές υστεροβουλίες. Έχουμε κόψει τον «ομφάλιο λώρο» της διαπλοκής. Είμαστε ο μόνος δημόσιος οργανισμός, που με δική μας επιμονή, γίνεται διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος δεκαετίας. Και για να ελέγξουμε και τα δικά μας χρόνια και δύο δεκαετίες πίσω. Να ξέρει ο πολίτης.»
Σε ερώτηση ακροατή, μήπως είναι υπερβολικό σε μια εποχή λιτότητας, που ο κόσμος δεν έχει φαγητό στο σπίτι του, να δίνουμε ένα εκατομμύριο ευρώ για να λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο και όχι να το εκχωρήσουμε σε κάποιον επιχειρηματία ιδιώτη να το λειτουργήσει εκείνος και να παίρνει χρήματα ο Δήμος, ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε:
«Ο πολιτισμός, όπως και η δημοκρατία έχουν ένα κόστος και εγγυώνται την ποιότητα, η οποία δεν συμβαδίζει πάντοτε με την εμπορικότητα. Ο επιχειρηματίας, για να δώσει χρήματα στο Δήμο, πρέπει να βγάλει τα έξοδά του και να κερδίσει. Ενδεχομένως να μην έχουμε τέτοια απόδοση, ώστε να μπορεί να έχουμε και κέρδη. Αν έχουμε κέρδη, θα το καλύψουμε το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αλλά, αυτό το κτήριο, αυτό το κέλυφος και αυτή η ιστορία αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια. Δεν μπορούμε να πάμε σε ακραίες μορφές νεοφιλελευθερισμού, γιατί το επόμενο βήμα θα είναι η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της Ακρόπολης. Μην τα ισοπεδώσουμε όλα. Με σεβασμό ακούω και την άλλη άποψη, αλλά μπορούμε και χωρίς.»
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΩΝ
«Έχουμε ένα τιτάνιο πρόγραμμα αποκατάστασης των οδών του οδικού δικτύου, με πολύ λίγα χρήματα. Βάζουμε «το μαχαίρι στο λαιμό» και στους κρατικούς φορείς, γιατί όπου περνάει λεωφορείο είναι υποχρέωση του κράτους και όχι του Δήμου.»
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΑΡΗ
«Η πλατεία Κανάρη εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ανάπλαση. Όλα αλλάζουν. Δουλεύουμε πολύ. Δεν περιοριζόμαστε σε μια επίσκεψη στον Υπουργό. Του «αλλάζουμε τα φώτα» κάθε ημέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κωστή Χατζηδάκη που είναι από τους Υπουργούς που υλοποιούν τις εντολές του Πρωθυπουργού, που έγινε σε κοινή σύσκεψη με μεγαλύτερη ταχύτητα από τη μέση.»
Ακροάτρια ρώτησε το Δήμαρχο, αν γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Όπως γνωρίζετε, οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού απαγορεύονται. Επίσης και οι προσλήψεις συμβασιούχων έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα. Αυτό που μπορώ απόλυτα να εγγυηθώ, με την ιερότητα των δικών μου δεσμεύσεων είναι ότι δεν θα υπάρχει παιδί πειραιώτικης οικογένειας που είναι δημότες του Πειραιά ή ζουν στον Πειραιά, που να θέλει να πάει σε Βρεφονηπιακό Σταθμό και να μην πάει. Θα βρούμε τρόπο να έχουμε προσωπικό. Η κοινωνική μας πολιτική και η στήριξη της οικογένειας για εμάς είναι κορυφαία δέσμευση.»
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Είμαι σαράντα χρόνια στην αγωνιστική πολιτική, στην πολιτική αρχών και αξιών. Ιδεολογία μου είναι οι αξίες και όχι τα αξιώματα και ο σεβασμός μου στο πολίτη. Θέλω να τον κοιτάζω στα μάτια χωρίς να ντρέπομαι. Πληρώνει ανταποδοτικά τέλη, έχει ανεργία, έχει φτώχεια, έχει μείωση συντάξεων. Τουλάχιστον, δικαιούται να ζει σε μια καθαρή πόλη. Σε μια πόλη, που οι αντιδήμαρχοί του, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι θα τον σέβονται. Αλλά δεν θέλω και τον «κατινισμό». Υπάρχουν και κάποιοι, πολύ λίγοι, που ενοχλούνται που πάει καλά ο Δήμος. Δεν αγαπούν τον Πειραιά, αγαπούν το κόμμα τους. Να μείνουν στο κόμμα τους. Σε όποιο κόμμα είναι. Εμένα το κόμμα μου είναι ο Πειραιάς.»
ΠΑΡΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
«Έγινε 100% «παράνομα» γιατί είναι ιδιοκτησία του ΙΚΑ, γιατί υπήρχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά αυτό το «τείχος του αίσχους» και οι παραβατικοί δεν μπορούσαν να είναι δίπλα στη Πινακοθήκη μας. Έτσι, το γκρέμισα με προσωπική μου ευθύνη, το φυτέψαμε με προσωπική μου ευθύνη, βάλαμε παγκάκια με προσωπική μου ευθύνη. Θα μπουν και πέργκολες με προσωπική μου ευθύνη».

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013, 09:50
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε σήμερα το πρωί, σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 - 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Παρασκευάς.


ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, διότι ο Πρωθυπουργός έλυσε το γόρδιο δεσμό της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου. Ο Δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη να παρακάμψει όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αναποτελεσματικότητες Υπουργείων και ανακοίνωσε ότι στις 21 Σεπτέμβρη, το Δημοτικό Θέατρο ανοίγει την αυλαία του. Γιορτάζει την επαναλειτουργία του, όχι μόνο ο Πειραιάς, όχι μόνο το Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός πολιτισμός. Ο Πρωθυπουργός, έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και χρηματοδοτεί αυτή την επανεκκίνηση με 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι μια μεγάλη νίκη του Πειραϊκού λαού και του πολιτισμού. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό γιατί η δική του μεγάλη πολιτιστική καλλιέργεια έδωσε λύση.
Ένας ιστορικός Δήμος, με μεγάλο εκτόπισμα και εθνικό ρόλο, όπως είναι ο Πειραιάς, πρέπει να έχει και Δήμαρχο να αποφασίζει. Και εμείς αποφασίσαμε. Ανακοινώσαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι 21 Σεπτεμβρίου ανοίγουμε. Θα μου πείτε «πήγαινες ξυπόλυτος στα αγκάθια»; Γνωρίζω να πολεμάω και να παρακάμπτω αγκυλώσεις. Δεν μπορώ να υποταγώ στη γραφειοκρατία. Και οι Υπουργοί, ας έχουν ένα μήνυμα. Πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.
Θέλω να παρακαλέσω όλους εκείνους, που έχουν πολιτιστικές γνώσεις να μας κάνουν υποδείξεις και προτάσεις, τις επόμενες 15 μέρες, για το πώς θα ήθελαν την πρεμιέρα και με ποιους κορυφαίους της τέχνης και του πολιτισμού. Είμαστε μια Δημοτική Αρχή εντελώς ανοικτή. Το Δημοτικό Θέατρο δεν θα λειτουργήσει όπως στο παρελθόν, ως προέκταση κομματαρχικών απόψεων Δημοτικών Αρχών και Δημοτικών Συμβούλων. Ανήκει στον πολιτισμό. Εμείς θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής που θα επιλεγεί μετά από διακήρυξη, που θα κρατήσει 15 μέρες, θα είναι υψηλού κύρους και η Εφορεία Θεάτρου θα είναι Πειραιώτες καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς. Αυτοί θα αποφασίζουν ποιες θα είναι οι παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου. Το Δημοτικό Θέατρο παραμένει αμιγώς στο δημόσιο τομέα. Δεν το δίνουμε στον ιδιωτικό τομέα. Εγώ ανέλαβα την ευθύνη. Δεν αντέχει ο ελληνικός λαός να βλέπει κουφάρια που χρηματοδότησε από το υστέρημά του. Η ανακατασκευή του κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ. Να το βλέπουμε κλειστό για να εξυπηρετούμε τη γραφειοκρατία;»
ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
«Να θυμίσουμε το θλιβερό παρελθόν: 42 χρόνια είναι έτσι ο Πύργος. Είναι η μεγάλη ντροπή, η παραίτηση του Πειραιά. Δεν θα τον βλέπει για πολύ ακόμη. Για μας η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη διαδικασία. Υπάρχει ανηρτημένος διεθνής διαγωνισμός. Χωρίς καμία σκιά. Υπάρχει ένα ζωηρό ενδιαφέρον για τον Πύργο. Το παρακολουθούμε. Θα εξελιχθούν όλα και νομίζω, ότι πολύ σύντομα θα μπει εργολάβος στον Πύργο. Ο Δήμος θα διατηρήσει την ιδιοκτησία.»
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΠΙΟΥ ΤΗΣ ΡΑΛΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ
«Για τη Ράλλειο, είναι πια οριστική η απόφασή μου να κατεδαφίσω το κουφάρι. Να ανοίξει ο χώρος και να αναδειχθεί το Δημοτικό Θέατρο. Θα το συζητήσουμε και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αξιοποίηση θα αφορά τον υπόγειο χώρο. Θα γίνει ένα παρκινγκ πολλών θέσεων που θα καλύπτει τις ανάγκες επισκεψιμότητας του Δημοτικού Θεάτρου. Να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο του Λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά όλης της Ελλάδας και από τους επισκέπτες της Ελλάδας. Θα είναι η πολιτιστική ταυτότητα της χώρας. Δεν θα είναι ένα από τα πρώτα. Θα είναι το πρώτο. Δεν συμβιβαζόμαστε με δεύτερα. Όμως θέλει και τις θέσεις στάθμευσης. Όπως τις ήθελε και το Μέγαρο Μουσικής. Και τις έκανε. Επειδή εκεί ήταν ιδιωτικά συμφέροντα παρεκάμφθησαν όλα. Εδώ δεν θα παρακαμφθούν. Θα γίνει υπόγειο με επίπεδα κάτω. Ένα ημιισόγειο κατάστημα και στο επίπεδο της Ηρώων Πολυτεχνείου θα γίνει πλατεία με πράσινο. Όλα αυτά θα γίνουν σε ώρες οικονομικής κρίσης. Δεν έγιναν τον καιρό των «παχέων αγελάδων», θα γίνουν τώρα. Και τώρα η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει με πολιτισμό. Την ώρα της κρίσης, την ώρα που ταπεινώνεται διεθνώς. Και χαίρομαι γιατί ο Πρωθυπουργός έχει τέτοιο πολιτιστικό βλέμμα.»
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ
ΣΤΟ ΕΣΠΑ
«Εντός των προσεχών ημερών εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Από τη Λεύκα, τον Άγιο Διονύσιο, την Ακτή Μιαούλη, τη Β΄ Μεραρχίας, το Πασαλιμάνι, τους παράλληλους δρόμους προς το Πασαλιμάνι και την Τρούμπα, με εξωραϊσμό και των όψεων του παραλιακού μετώπου και με φωτισμό των Ναών. Αλλάζει ο Πειραιάς. Ήταν εγκαταλελειμμένος. Και αυτό θα βελτιώσει πολύ και την επισκεψιμότητά του.»
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
«Θα επανέλθω σε συνάντηση με το Διοικητή της Τροχαίας και με τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Αστυνομίας, γιατί είχαμε χωρίσει τους δρόμους σε εποπτεία, ώστε να διευκολύνεται πολύ ο τουρισμός και τα πούλμαν που επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Μάλιστα, η προσωπική μου άποψη ήταν να απαγορευθεί εντελώς η στάθμευση επί της Χαριλάου Τρικούπη, στο τετράγωνο που είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρέπει να το ξαναδούμε. Όπως θα είδατε, ανακατασκευάζω τη νησίδα της Χαριλάου Τρικούπη με ξύλινες ζαρντινιέρες.»
ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΦ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
«Ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό και τον κ. Σταύρο Καλογιάννη, που υιοθέτησαν αμέσως την πρότασή μας για υπόγειο δρόμο από το ΣΕΦ μέχρι το λιμάνι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, αλλά ήδη έχει προσληφθεί ο σύμβουλος που το μελετά, με επίμονη προσπάθειά μας. Το διακωμωδούσαν. Ο δρόμος αυτός έπρεπε να είχε γίνει όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ας έκαναν την λεωφόρο Παπανδρέου μέχρι το λιμάνι, υπόγεια σήραγγα. Δεν θα κόστιζε τότε και θα είχε λυτρώσει την πόλη από την κυκλοφοριακή ασφυξία και θα είχε «κόψει και τη γλώσσα» εκείνων που θέλουν τώρα να γίνει νέο λιμάνι στο Φάληρο. Γιατί αυτό είναι το επιχείρημα τους: ότι δεν μπορούν να φύγουν.
Εγώ λέω: όταν δεν έχουμε υποδομές, φτιάχνουμε υποδομές, δεν καταργούμε πόλεις.»
Ακροατής εξέφρασε την αγωνία του για το Δημοτικό Θέατρο και τους κινδύνους που υπάρχουν να μπει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Ο Πειραιάς έχει Δήμαρχο και η χώρα Πρωθυπουργό. Ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, σε «ώρες» ΤΑΙΠΕΔ, όπου ιδιωτικοποιούνται πολλά ακίνητα του δημοσίου, ο Δήμος παίρνει την Παγόδα, ο Δήμος πήρε το Βρεφονηπιακό Σταθμό του ΗΣΑΠ, ο Δήμος πήρε το Σιδηροδρομικό Σταθμό στον Άγιο Διονύσιο και τις γραμμές.
Πείτε μας, σε εποχές που δεν υπήρχε ΤΑΙΠΕΔ, που ήταν οι εποχές των «παχέων αγελάδων», τι είχε πάρει ο Δήμος;
Έχω την Παρασκευή συνάντηση με τη «COSCO» για να συζητήσουμε και άλλα θέματα. Από όλους, όσους κερδίζουν στον Πειραιά, θέλουμε ανταποδοτικά. Θα υπερασπιστούμε με πάθος το πειραϊκό συμφέρον. Ο Πειραιάς υποτιμήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες και έχασε η Ελλάδα.
Διαμαρτύρονται ορισμένοι, γιατί υπάρχει – λέει - επαφή του Δημάρχου με τον Πρωθυπουργό. Γιατί ο Πειραιάς πρέπει να έχει αυτό το εκτόπισμα. Και ο Δήμαρχος πρέπει να συζητά και με την ιδιαιτέρα του Γενικού Γραμματέα, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δεν κατάλαβα. Γιατί θα πρέπει να είναι μικρός ο Δήμαρχος του Πειραιά; Αν είναι μικρός ο Δήμαρχος του Πειραιά, είναι μικρή η πόλη του Πειραιά. Η πόλη του Πειραιά είναι μεγάλη. Η πόλη του Πειραιά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εθνική μας πορεία. Όχι μόνο για την πορεία της πόλεώς μας, όχι μόνο γιατί είναι το εθνικό μας λιμάνι, αλλά γιατί πρέπει να ξαναγίνει το σύμβολο του πολιτισμού, της ναυτοσύνης, της αλληλεγγύης. Είναι η πόλη του αθλητισμού, όχι μόνο του Ολυμπιακού και είναι η ομορφότερη πόλη στη Μεσόγειο.»
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
«Μαρτυρήσαμε» για να αξιοποιήσουμε τις παραλίες, για να τις καθαρίσουμε, να είναι ελεύθερη η είσοδος. Μας πήγαν σε δικαστήρια, σε γραμματείες, σε επιτροπές, στο ΚΑΣ, ξανά στο ΚΑΣ κλπ. Αυτό κράτησε δυόμιση χρόνια. Επιτέλους τέλος. Έφεραν δήθεν λαό, δέκα ανθρώπους, να φωνάζουν για να μην γίνει η διαδικασία του διαγωνισμού, να μην εισπράττει από το αναψυκτήριο ο Δήμος, να είναι δωρεάν ας πούμε, αυτό ήθελαν. Γιατί, το αναψυκτήριο λειτουργούσε.
Υπάρχει χώρος για αντιπολίτευση προτάσεων. Όχι αντιπολίτευση υπονόμευσης. Υπάρχει χώρος για εντοπισμό λαθών, παραλείψεων ή βελτίωσης των ταχυτήτων. Δεν είμαστε αλάνθαστοι.
Είμαστε μια Δημοτική Αρχή που δουλεύει με πάθος, χωρίς κομματικές υστεροβουλίες. Έχουμε κόψει τον «ομφάλιο λώρο» της διαπλοκής. Είμαστε ο μόνος δημόσιος οργανισμός, που με δική μας επιμονή, γίνεται διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος δεκαετίας. Και για να ελέγξουμε και τα δικά μας χρόνια και δύο δεκαετίες πίσω. Να ξέρει ο πολίτης.»
Σε ερώτηση ακροατή, μήπως είναι υπερβολικό σε μια εποχή λιτότητας, που ο κόσμος δεν έχει φαγητό στο σπίτι του, να δίνουμε ένα εκατομμύριο ευρώ για να λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο και όχι να το εκχωρήσουμε σε κάποιον επιχειρηματία ιδιώτη να το λειτουργήσει εκείνος και να παίρνει χρήματα ο Δήμος, ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε:
«Ο πολιτισμός, όπως και η δημοκρατία έχουν ένα κόστος και εγγυώνται την ποιότητα, η οποία δεν συμβαδίζει πάντοτε με την εμπορικότητα. Ο επιχειρηματίας, για να δώσει χρήματα στο Δήμο, πρέπει να βγάλει τα έξοδά του και να κερδίσει. Ενδεχομένως να μην έχουμε τέτοια απόδοση, ώστε να μπορεί να έχουμε και κέρδη. Αν έχουμε κέρδη, θα το καλύψουμε το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αλλά, αυτό το κτήριο, αυτό το κέλυφος και αυτή η ιστορία αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια. Δεν μπορούμε να πάμε σε ακραίες μορφές νεοφιλελευθερισμού, γιατί το επόμενο βήμα θα είναι η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της Ακρόπολης. Μην τα ισοπεδώσουμε όλα. Με σεβασμό ακούω και την άλλη άποψη, αλλά μπορούμε και χωρίς.»
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΩΝ
«Έχουμε ένα τιτάνιο πρόγραμμα αποκατάστασης των οδών του οδικού δικτύου, με πολύ λίγα χρήματα. Βάζουμε «το μαχαίρι στο λαιμό» και στους κρατικούς φορείς, γιατί όπου περνάει λεωφορείο είναι υποχρέωση του κράτους και όχι του Δήμου.»
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΑΡΗ
«Η πλατεία Κανάρη εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ανάπλαση. Όλα αλλάζουν. Δουλεύουμε πολύ. Δεν περιοριζόμαστε σε μια επίσκεψη στον Υπουργό. Του «αλλάζουμε τα φώτα» κάθε ημέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κωστή Χατζηδάκη που είναι από τους Υπουργούς που υλοποιούν τις εντολές του Πρωθυπουργού, που έγινε σε κοινή σύσκεψη με μεγαλύτερη ταχύτητα από τη μέση.»
Ακροάτρια ρώτησε το Δήμαρχο, αν γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:
«Όπως γνωρίζετε, οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού απαγορεύονται. Επίσης και οι προσλήψεις συμβασιούχων έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα. Αυτό που μπορώ απόλυτα να εγγυηθώ, με την ιερότητα των δικών μου δεσμεύσεων είναι ότι δεν θα υπάρχει παιδί πειραιώτικης οικογένειας που είναι δημότες του Πειραιά ή ζουν στον Πειραιά, που να θέλει να πάει σε Βρεφονηπιακό Σταθμό και να μην πάει. Θα βρούμε τρόπο να έχουμε προσωπικό. Η κοινωνική μας πολιτική και η στήριξη της οικογένειας για εμάς είναι κορυφαία δέσμευση.»
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Είμαι σαράντα χρόνια στην αγωνιστική πολιτική, στην πολιτική αρχών και αξιών. Ιδεολογία μου είναι οι αξίες και όχι τα αξιώματα και ο σεβασμός μου στο πολίτη. Θέλω να τον κοιτάζω στα μάτια χωρίς να ντρέπομαι. Πληρώνει ανταποδοτικά τέλη, έχει ανεργία, έχει φτώχεια, έχει μείωση συντάξεων. Τουλάχιστον, δικαιούται να ζει σε μια καθαρή πόλη. Σε μια πόλη, που οι αντιδήμαρχοί του, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι θα τον σέβονται. Αλλά δεν θέλω και τον «κατινισμό». Υπάρχουν και κάποιοι, πολύ λίγοι, που ενοχλούνται που πάει καλά ο Δήμος. Δεν αγαπούν τον Πειραιά, αγαπούν το κόμμα τους. Να μείνουν στο κόμμα τους. Σε όποιο κόμμα είναι. Εμένα το κόμμα μου είναι ο Πειραιάς.»
ΠΑΡΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
«Έγινε 100% «παράνομα» γιατί είναι ιδιοκτησία του ΙΚΑ, γιατί υπήρχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά αυτό το «τείχος του αίσχους» και οι παραβατικοί δεν μπορούσαν να είναι δίπλα στη Πινακοθήκη μας. Έτσι, το γκρέμισα με προσωπική μου ευθύνη, το φυτέψαμε με προσωπική μου ευθύνη, βάλαμε παγκάκια με προσωπική μου ευθύνη. Θα μπουν και πέργκολες με προσωπική μου ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com