Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Εγκρίθηκε απ`το Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου


Το Ε' τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το προεδρικό διάταγμα
Εγκρίθηκε απ`το Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
Το Ε' τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το επίμαχο προεδρικό διάταγμα, εκκινώντας έτσι την διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπλασης του  Φαληρικού Όρμου (Δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας και Μοσχάτου), την έγκριση της  μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεών του, καθώς και τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. (δηλαδή των περιοχών που βρίσκονται ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού).

Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την  ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, ενώ έδωσε το "πράσινο φως "και για την μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος  κατα 90-100 μέτρα προς την θάλασσα, την "ταπείνωση της στάθμης της" και την "κάλυψη ή τη γεφύρωσή της κατα τμήματα.

Αναλυτικα, ως προς την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, στην υπαριθμόν 132/2013 γνωμοδότηση του Ε' τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται οτι  έχουν επέλθει από τον αρχικό σχεδιασμό διαδοχικές αλλαγές στους όρους δόμησης  της υπο ανάπλασης περιοχής οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται ήπιες καθώς αυξάνουν ελάχιστα τους συντελεστές δόμησης, την κάλυψη οικοπέδων κ.α. Συνεπώς όπως επισημαίνεται στην γνωμοδότηση αυτό " δεν συνιστά επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβίωσης των κατοίκων  και δεν αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος το οποίο επιβάλλει στο Κράτος την υποχρέωση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος  που περιλαμβάνει και τα ευπαθή οικοσυστήματα των ακτών".

Ως προς την μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος, αυτή προβλέπεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αναφέρει:  "Απο την επαναχωροθέτηση της λεωφόρου δεν αναμένονται προβλήματα οπτικής παρεμπόδισης του θαλάσσιου μετώπου  από τον αστικό ιστό των περιοχών της Καλλιθέας και του Μοσχάτου "ενώ" δεδομένης της ήπιας κλίσης που παρουσιάζει η έκταση της ανάπλασης από το ύψος της υπογειοποιημένης Νέας λεωφόρου Ποσειδώνος  μέχρι και το παράκτιο μέτωπο δεν αναμένεται παρεμπόδιση της οπτικής επαφής των κατοίκων του οικιστικού ιστού με τη θάλασσα".

ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com