Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Ερχεται κλινική στο εργοστάσιο της ΗΒΗΠρόσκληση σε υποψήφιους επενδυτές έκανε ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλώντας σε μια έντονη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο τελικά ενέκρινε το θέμα της τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Ν. Φαλήρου, για το χαρακτηρισμό χώρου «περίθαλψης»,  στο ακίνητο επί της Λεωφόρου Πειραιώς 64, στο οποίο βρίσκεται το διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα «ΗΒΗ».

Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να δημιουργηθεί πολυκλινική στον χώρο κάνοντας λόγο για αναπτυξιακή επένδυση ενώ αντίθετος τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας.

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με πλειοψηφία (30 ναι, 8 όχι και 2 παρών) το θέμα, για το οποίο το Γ Διαμέρισμα δεν έχει εκφράσει θετική άποψη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εάν μας άκουγε ένας τρίτος παρατηρητής, από ξένη χώρα, θα νόμιζε ότι μαλώνουμε για κανένα δημοτικό οικόπεδο.
Το οικόπεδο αυτό είναι ιδιωτικό οικόπεδο. Ανήκει σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες και στην πατρίδα μας η ιδιοκτησία προστατεύεται  από το Σύνταγμα και από τους Νόμους. Και προσωπικά εγώ, πιστεύω στην αξία της ιδιοκτησίας και νομίζω και οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Επί της Πειραιώς, σήμερα επιτρέπεται για οποιοδήποτε οικόπεδο να κατασκευάσει και ιδιωτική κλινική.

(...) Τώρα, σε ότι αφορά την Γ΄ Κοινότητα. Εγώ αγαπώ και τα 11 παιδιά. Έξι ανήκουν στην δική μου παράταξη και πέντε ανήκουν στις άλλες παρατάξεις.

Εγώ από καθήκον ενημέρωσα τους συμβούλους και υιοθέτησαν την επένδυση. Είναι κακό ο διάλογος; Βλάπτει ο διάλογος;

Είναι θεσμική δημοκρατία να πηγαίνουμε στο Διαμερισματικό Συμβούλιο, στη Διαμερισματική Κοινότητα, αλλά να μην μπαίνουμε μέσα για να προκαλέσουμε τεχνητή έλλειψη απαρτίας;

Εγώ ως Δήμαρχος, αναλαμβάνω την ευθύνη της πρότασής μου και απευθύνομαι στο λαό του Νέου Φαλήρου με υπερηφάνεια, όπως και στο λαό των Καμινίων και στον Πειραϊκό λαό.

(....) Σήμερα είμαστε ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπροστά σε μια πρόταση για επένδυση. Τονίζω: σε μια περιοχή που επιτρέπονται οι κλινικές. Αν δηλαδή το διπλανό οικόπεδο δεν είχε νεοκλασικό κτίριο και ήθελε ο ιδιοκτήτης να ανεγείρει πολυώροφη ιδιωτική κλινική, κανένα πρόβλημα. Δεν ρωτούσε ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε τον υπουργό. Τελεία και παύλα.

Υπάρχει νεοκλασικό κτίριο. Τι πρέπει εμείς να υπερασπιστούμε; Την ανακαίνιση, την ανάδειξη του νεοκλασικού κτηρίου. Το κατοχυρώνουμε; Το κατοχυρώνουμε. Τι άλλο θέλουμε; Θέλουμε επενδύσεις. Είναι κακή επένδυση; Είναι καλύτερα να έχουμε μπουζουκάδικα και μασαζίδικα ή κλινική ή νοσοκομείο;

Ρωτήσατε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα;
Εγώ πήγα εκεί και μου είπαν: Μην τολμήσεις και δεν δεχθείς την επένδυση,  μην ξαναπατήσεις εδώ.
Κάθε ημέρα είμαι εκεί. Είμαι με τους ανέργους, παίρνω εντολές από τον Πειραϊκό λαό και όχι από τα κόμματα.

(....)  Λέω ακόμη, τι είναι σήμερα εκείνο το σημείο της  Πειραιώς, Πειραιώτισσες και Πειραιώτες που μας ακούτε; Νεκρόπολης! Κουφάρια από τέως εργοστάσια, ποντίκια, σκυλιά, βρώμα, δυσωδία και παραβατικοί.

Προτιμούμε λοιπόν αυτήν την εικόνα ή μια επένδυση με 500 εργαζόμενους που θα είναι Πειραιώτες;
Εμείς λειτουργούμε για τις επόμενες γενιές, όχι για τις επόμενες εκλογές.

Αν θέλετε βγείτε εσείς στον κομματικό αγώνα εναντίον της επένδυσης. Εμείς θέλουμε να σας κοιτάζουμε στα μάτια. Και μην μας απειλείτε. Όταν θα έχει γίνει η επένδυση, όταν θα έχουμε τα 706 τετραγωνικά μέτρα που θα είναι πολυχώρος πολιτισμού, θα τοποθετήσω   και μια στήλη που θα λέει: αυτοί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καταψήφισαν να περάσει στο δήμο αυτό το κτήριο.

Μην περιμένετε να έχετε μια δημοτική αρχή που να φοβάται. Έχετε μια δημοτική αρχή που έχει άποψη. Που δεν θα ξανακατέβει στα κάγκελα για να μην γίνονται επενδύσεις.

Καλώ τους επενδυτές να έρθουν στον Πειραιά να επενδύσουν. Όπως καλώ την κυβέρνηση, να παραχωρήσει στο Δήμο Πειραιά, όλες τις εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο και είναι στα διοικητικά όριά μας"

Ο Γιάννης Μίχας

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας εξέφρασε την αντίθεσή του στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.

Ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι με τους προτεινόμενους σχεδιασμούς του Δήμου (δημιουργία κλινικής) παραδίδεται χωρίς να λαμβάνεται καμία απολύτως μέριμνα για την ποιότητα ζωής των πολιτών της ευρύτερης περιοχής ένας ιστορικός χώρος του Πειραιά συνδεδεμένος με την ιστορική του κληρονομιά και την πολιτιστική του ταυτότητα.
Επίσης τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας η οποία έχει θέσει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Να σημειωθεί ότι το κτήριο είναι κηρυγμένο μνημείο με χρήσεις γης, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την περίθαλψη ενώ στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για το συγκεκριμένο κτίριο αλλά και άλλα όπως η ΧΡΩΠΕΙ είναι  η επαναχρησιμοποίηση των κελυφών, όσων από αυτά τα κτίρια μένουν σήμερα ανεκμετάλλευτα, με ένταξη νέων χρήσεων αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος χώρου τους.
Σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η περίπτωση της Ήβη που συζητάμε σήμερα είναι μια από αυτές με τις οποίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Όχι μόνο γιατί είναι εκτός νόμου. Όχι μόνο διότι επιδιώκει να μετατρέψει έναν δυνάμει χώρο που θα ανήκει στους πολλούς σε λίγους, αλλά και γιατί έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας. Ναι και εμείς θέλουμε να έρθει ανάπτυξη και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης στην περιοχή του Πειραιά μας. Ναι η κρίση θέλει αντίβαρα. Όχι όμως ξεπουλώντας τα πάντα. Όχι ανεξέλεγκτα. Όχι χωρίς διάκριση. Εσείς λέτε το Δημαρχείο να γίνει Ξενοδοχείο. Το γιαπί της Ραλείου να γίνει Ξενοδοχείο. Το εργοστάσιο της ΗΒΗ να γίνει Κλινική. Ναι και εμείς θέλουμε να έρθει ανάπτυξη και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης στην περιοχή του Πειραιά μας. Ναι η κρίση θέλει αντίβαρα. Όχι όμως ανεξέλεγκτα. Όχι χωρίς διάκριση. Εμείς λοιπόν είμαστε αντίθετοι και σας προτείνουμε και σας καλούμε να σκεφτείτε πολύ ώριμα αυτό που πάτε να κάνετε, γιατί ο Πειραιάς δεν είναι μόνο του σήμερα, του αύριο, των εκλογών, των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Είναι και ο Πειραιάς του αύριο, του μέλλοντος των παιδιών μας, που αξίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com