Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Αγονος ο διαγωνισμός για την «Παγόδα».Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΟΛΠ για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας, κηρύχθηκε άγονος γιατί οι ενδιαφερόμενες εταιρείες προσέκρουσαν στην ιδιαιτερότητα του κτιρίου και τη διάθεση του ΟΛΠ για διατήρηση της στέγης. Έτσι, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και αναζητείται από τον Οργανισμό νέο με γνώμονα τη λειτουργία του κτιρίου ως εκθεσιακού κέντρου.
Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Γιάννη Λιάπη και Ηλία Σκρουμπέλου, οι οποίοι απέσπασαν το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΟΛΠ. Κύριος σκοπός της κατασκευής του ήταν ο ελλιμενισμός των υπερωκεανίων, τα οποία εξυπηρετούσαν τόσο τη μεταφορά μεταναστών στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, όσο και τη διεξαγωγή κρουαζιέρων αναψυχής. Το μικρό μέγεθος του λιμανιού του Πειραιά, όμως, προκάλεσε τη μεταφορά των πλοίων αυτών στον Φαληρικό Όρμο, με συνέπεια ο λόγος ανέγερσης του Σταθμού να έχει ήδη εκλείψει με την αποπεράτωση της κατασκευής του. Ο Σταθμός εγκαινιάστηκε το 1967, λειτούργησε όμως ελάχιστα με την αρχική του χρήση. Από το 1976 και έπειτα χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως χώρος φιλοξενίας εκθέσεων.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, με έναν ενδιάμεσο ημιώροφο. Σε επαφή με το κτίριο χτίστηκε μετέπειτα πολυγωνική αποθήκη, που ωστόσο δεν χαρακτηρίστηκε ως μνημείο δίνοντας στον ΟΛΠ τη δυνατότητα της κατεδάφισής της για την πλήρη ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου.
Επίσης, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων εξέτασε άλλα τρία κτίρια του λιμανιού, το Κεντρικό Λιμεναρχείο και το Τελωνείο στην Ακτή Μιαούλη και το βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο, γνωστό με την ονομασία «Παλατάκι», στην Ακτή Ξαβερίου.
Το «Παλατάκι», έργο των αρχών του 20ου αιώνα, σε μορφή τυπικού περιπτέρου πολυγωνικής κάτοψης, χαρακτηρίστηκε ομόφωνα ως μνημείο, λόγω της συμβολικής για την περιοχή αξίας του.
Στα κτίρια της ίδιας περιόδου Κεντρικό Λιμεναρχείο (αρχικά στέγαζε το Υγειονομείο) και Τελωνείο (αρχικά στέγαζε το Λιμεναρχείο) χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το κέλυφός τους κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των Νίκου Ζία, Ιορδάνη Δημακόπουλου, Ευγενίας Γατοπούλου και Αγάπιου Καραδελόγλου).
RE+D Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com