Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Τα έργα των 330εκ.ευρώ "μαγνητίζουν" τους ισχυρούς ομίλους


Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Τα έργα των 330εκ.ευρώ "μαγνητίζουν" τους ισχυρούς ομίλους
Το project των 330 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, θα είναι ένα από τα επόμενα μεγάλα μέτωπα όπου οι ισχυροί των κατασκευών θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Η δημοπράτηση του αναμένεται να ανακοινωθεί πριν το Πάσχα.

Το έργο που μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου, θα αλλάξει ριζικά την περιοχή, μπαίνει σε δρόμο της υλοποίησης και πολλοί βλέπουν ότι εδώ θα δοθεί μεγάλη μάχη για τις τέσσερις εργολαβίες που προβλέπει το σχέδιο. Οι κατασκευαστικοί όμιλοι που θα διεκδικήσουν τις εργολαβίες, αναμένουν τη δρομολόγηση των διαγωνισμών.

Έτσι το σχετικό προεδρικό διάταγμα, που περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχει ήδη προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τους διαγωνισμούς.

Τα έργα ανάπλασης κατανέμονται σε τέσσερις εργολαβίες. Οι δύο αφορούν τα έργα υποδομής, που είναι συγκοινωνιακά, λιμενικά και αντιπλημμυρικά και οι άλλες δύο τη διαμόρφωση ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου και περιπάτου, ποδηλατοδρόμους, εμπορικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και μια μεγάλων διαστάσεων προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό. Το πάρκο προβλέπεται να εκτείνεται και εντός των Δήμων της περιοχής. To masterplan της ανάπλασης εκπονήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, που σχεδίασε και το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Νιάρχου.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΠΕΠ Αττικής ώστε να εξασφαλιστεί το σύνολο των αναγκαίων κεφαλαίων.

760 στρέμματα
Η περιοχή του φαληρικού όρμου καταλαμβάνει έκταση 760 στρεμμάτων κατά μήκος ακτογραμμής 2 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη Μοσχάτου και Καλλιθέας, από την εκβολή του Κηφισού μέχρι το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ξεκινάει δηλαδή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φτάνει μέχρι το χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου όπου υλοποιείται το μεγάλο έργο της Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Με βάση τα σχέδια θα απαιτηθούν έργα ευρείας κλίμακας, καθώς προβλέπεται μετατόπιση προς τη θάλασσα και υπογειοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος της λεωφόρου Ποσειδώνος, που θα καλυφθεί από το πάρκο, ενώ οι κάθετοι άξονες θα πεζοδρομηθούν και θα φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Τέσσερις Ζώνες
Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει το διαχωρισμό της περιοχής του φαληρικού όρμου σε τέσσερις ζώνες, με μέσο συντελεστή δόμησης 0,074 και μέσο ποσοστό κάλυψης 8,8%.

Στην πρώτη ζώνη θα δημιουργηθεί ένα οικολογικό πάρκο με αθλητικές εγκαταστάσεις ήπιας μορφής, υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, πισίνες, παιδικές χαρές, καθώς και τρεις προβλήτες προς τη θάλασσα. Στην κεντρική προβλήτα προβλέπεται η κατασκευή ενός βασικού κτιρίου 550 τ.μ.

Στη δεύτερη ζώνη θα δημιουργηθούν γυμναστήρια, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και μαρίνα για ναυταθλητικές δραστηριότητες. Για την τρίτη ζώνη το σχέδιο προβλέπει συνεδριακές υποδομές και εμπορική δραστηριότητα. Με επίκεντρο το ολυμπιακό ακίνητο του Ταε Κβο Ντο, ο διαγωνισμός για το οποίο είναι σε εξέλιξη, θα δημιουργηθούν συνεδριακοί χώροι δυναμικότητας άνω των 4.000 ατόμων, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και αναψυκτήρια, καθώς και ελικοδρόμιο.

Στην τέταρτη ζώνη περιλαμβάνεται το σημερινό Μουσείο της Αεροπορίας και στην έκτασή της θα αναπτυχθούν οδικά δίκτυα, εγκαταστάσεις δημοσίων συγκοινωνιακών υποδομών, υπαίθρια και υπόγεια πάρκινγκ με 1000 θέσεις στάθμευσης, αναψυκτήρια και αθλητικά κέντρα.

Πηγή:dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com