Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Ελεγχος σε βάθος 20ετίας και αυτομαστίγωμα


Ελεγχος σε βάθος 20ετίας και αυτομαστίγωμα
Στο θέμα της καταδίκης σε ισόβια του πρώην δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Τα παράπονα στον Δήμαρχο», Στο Κανάλι 1.

Ο δήμαρχος ζήτησε από την πολιτεία να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος εικοσαετίας και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι «έβαλαν το χέρι στο μέλι», όπως είπε χαρακτηριστική.

Ζήτησε δε από όλους όσοι κατέχουν αξιώματα να κάνουν «αυτομαστίγωμα», ώστε να έρθει η απόλυτη κάθαρση κάτι που όλοι το»χρωσυάμε στη νέα γενιά», όπως είπε:

Το απόσπασμα των δηλώσεων του δήμαρχου για το θέμα: «Εμείς έχουμε προτρέξει.  Μάλιστα θα κάνω και μία πρόταση από αυτό το μικρόφωνο στην κυβέρνηση, για να μην αιωρείται γενικώς και αορίστως η υποψία εναντίον όλων, «να μην καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά», με άλλα λόγια να μην αθωώνονται τα ξερά για να μην καούν τα χλωρά. Εγώ ζήτησα από την Κυβέρνηση, αφού πήρα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να γίνει σε βάθος δεκαετίας εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο του Πειραιά και την τέως Νομαρχία, γιατί πολλές αρμοδιότητες της Νομαρχίας πέρασαν στο Δήμο. Λέω λοιπόν στην Κυβέρνηση να το κάνει για όλες τις Νομαρχίες και για όλους τους Δήμους της χώρας. Να δώσει μια εντολή για διαχειριστικό έλεγχο. Κι αν υπάρχουν κακουργήματα να γίνει σε βάθος εικοσαετίας, που δεν έχουν παραγραφή, ώστε να ξέρουμε ότι ο τάδε είναι ένοχος και να είναι και υπό την κρίση ορκωτών λογιστών. Ώστε στο τέλος να μείνουν καθαροί οι θεσμοί.  Δεν φταίνε οι θεσμοί.

Δεν θα καταργήσουμε το Δήμο, επειδή ένας Δήμαρχος είναι λωποδύτης. Δεν θα καταργήσουμε τη χώρα επειδή ένας Πρωθυπουργός είναι λωποδύτης. Το αν θα «βάλει κάποιος το  χέρι στο μέλι», εξαρτάται από τον αξιακό κώδικα που έχει. Τι αγαπά περισσότερο στη ζωή: τα λεφτά ή τις αξίες; Τα αξιώματα ή τις αξίες; Θλίψη μπορεί να έχει ένας πολιτικός για την κατάντια τέτοιων «πολιτικών».  Πολιτικός,  χωρίς εισαγωγικά, είναι εκείνος που μπαίνει για να υπηρετήσει τον πολίτη και την πατρίδα, όχι τον εαυτό του. Καμία δόξα παρελθούσας ιδιότητας δεν μπορεί να επικαλύψει την μπόχα της διαφθοράς. Και όσο πολύ περισσότερο αγαπήθηκε κάποιος πολιτικός που «έβαλε το χέρι του στο μέλι» , τόσο πιο αυστηρά πρέπει να κριθεί, γιατί πρόδωσε και την αγάπη.

Δεν δικάζω εγώ αυτή την ώρα. Πρέπει να αναδείξουμε ψηλά τη δικαιοσύνη, αφού και αυτή κάνει την αυτοκάθαρση της. Γιατί τόσα χρόνια πού ήταν και η δικαιοσύνη και ο διαχειριστικός έλεγχος, τα ελεγκτικά συνέδρια κ.λ.π.; Δεν θα υπήρχε διαπλοκή, αν δεν είχαν εμπλοκή στη διαφθορά παράγοντες από όλες τις εξουσίες. Αλλά, έστω τώρα «να μπει το μαχαίρι στο απόστημα».  Σε κάθε περίπτωση να υπάρχει στην πίσω μεριά της κεφαλής μας, ότι ποτέ δεν κλέβει κάποιος μόνος του. Κάποιοι τον κάλυπταν, κάποιοι τον συγκάλυπταν και όχι δωρεάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμωρείται ο ένας για τον οποίο υπάρχουν αποδείξεις, αλλά πρέπει να το ψάχνουμε. Γιατί η υπάρχουσα νέα γενιά είναι σε αδιέξοδο. Και η επόμενη  νέα γενιά σε ακόμη μεγαλύτερο. Απέναντι σε αυτά τα παιδιά τουλάχιστον οφείλουμε, πριν φύγουμε ως γενιά από τα κοινά, να έχουμε κάνει την αυτοκάθαρση μας, «το αυτομαστίγωμα» μας. Το συγγνώμη του Χριστόδουλου, όταν αναλάμβανε Αρχιεπίσκοπος, για όσα η γενιά του δεν είχε κάνει, να είναι το έμπρακτο «αυτομαστίγωμα», για απόλυτη κάθαρση. Μην ξεχάσετε αυτή την πρόταση: εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος σε όλους τους θεσμούς της κρατικής εξουσίας και σε όλα τα Υπουργεία και σε όλους τους Δημόσιους Οργανισμούς και στους συνδικαλιστικούς φορείς. Η πάταξη της διαφθοράς και η συντριβή της γραφειοκρατίας είναι τα δύο πρώτα ζητούμενα. Χωρίς αυτά, ανάπτυξη δεν γίνεται. Και έξοδο από την κρίση δεν θα έχουμε».

pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com