Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Εκθεση προσχεδίων για το Τοπόσημο Φαλήρου στο Μουσείο Μπενάκη


Οι προτάσεις για την ανάδειξη του φαληρικού μετώπου με ένα έργο, που θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» θα παρουσιασθούν από τις 14 Φεβρουαρίου ώρα 8 το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) ύστερα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων.
Εκθεση προσχεδίων για το Τοπόσημο Φαλήρου στο Μουσείο Μπενάκη
Συγκεκριμένα θα εκτεθούν και οι 28 συμμετοχές με σχέδια, κείμενα και μακέτες ενώ ανοιχτή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 3 το μεσημέρι. Στην ανοιχτή συζήτηση θα γίνει συνοπτική παρουσίαση της «Μελέτης Ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου», που αφορά στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου, παρουσίαση των τριών βραβευμένων μελετών του διαγωνισμού από τις ομάδες εκπόνησής τους, καθώς και τοποθετήσεις των διοργανωτών, των μελών της Κριτικής Επιτροπής και των τεχνικών συμβούλων.

Αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν η δημιουργία μιας κατασκευής, που θα λειτουργεί ως τοπόσημο (landmark) μέσα στη θάλασσα και επί της κεντρικής προβλήτας, στον άξονα Πολιτισμού του σχεδιαζόμενου πάρκου (Ζώνη Ανάπλασης Ι του Φαληρικού Ορμου) αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον χώρο και την πόλη αλλά και ιδιαίτερο πόλο έλξης για το κοινό.

Η ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της πόλης της Αθήνας αποτελεί άξονα προτεραιότητας, δεδομένης της περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας του για την ενίσχυση του ρόλου της πόλης ως «Μεσογειακής Πρωτεύουσας». Ο Φαληρικός Όρμος εξάλλου εντάσσεται στους αναπτυξιακούς άξονες εθνικής και διεθνούς εμβέλειας και για το λόγο αυτό σχεδιάζεται το Μητροπολιτικό Πάρκο του Φαληρικού Ορμου με άξονες πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού και αναψυχής.

Να σημειωθεί, ότι το  πρώτο βραβείο του διαγωνισμού δόθηκε στην ομάδα POINT SUPREME ARCHITECTS (Κωνσταντίνος Πανταζής, Μαριάννα Ρέντζου), το δεύτερο   στην ομάδα των Δημήτρη Σαγώνα, Παναγιώτας Λαχανά, Καλλιόπης Νομικού, Ευγενίας Νικητοπούλου  και το τρίτο  στους Αλέξιο Αθανασιάδη, Ιωάννα Νικολάου, Ηρώ Παγώνα, Στυλιανό Αξιωτάκη.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 3 Μαρτίου.

πηγη tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com