Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

H Aegean εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΒΡ στα Λιπάσματα!

lipasmata_drapetsonas_2
• Εντυπωσιακή κίνηση μέσα στην κρίση που ανατρέπει τα δεδομένα και στην περιοχή…
 
Η είδηση πέρασε στα «ψιλά», αλλά είναι εντυπωσιακή. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μεσούσης της κρίσης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις που από το 1955 διατηρούσε  η Mobil Oil Hellas, πριν περάσουν το 2000 στην κυριότητα της ΒP Hellas στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας!
Πρόκειται για μια κίνηση – ματ από την Aegean, του Δ. Μελισσανίδη, που δεν αναδεικνύει μόνο τον όμιλο σε έναν από τους βασικότερους «παίκτες» στην διακίνηση λιπαντικών, αλλά εμμέσως παρεμβαίνει και στους σχεδιασμούς για την όποια ανάπλαση του χώρου…
Φυσικά με όρους αγοράς η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση έχει την ξεχωριστή της σημασία: ένας έλληνας επιχειρηματίας εξαγοράζει δραστηριότητες πολυεθνικών οίκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! 
Ενδεικτικά μπορεί να σημειώσει κανείς ότι είχε προηγηθεί η εξαγορά των εγκαταστάσεων της Texaco στον Ασπρόπυργο, των εγκαταστάσεων καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά και τις αντίστοιχες υποδομές της Exxon-Μobil στην Αίγυπτο.
Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις (αποτελούν περίπου το 15% της συνολικής έκτασης των Λιπασμάτων) βρίσκονται στο θαλάσσιο μέτωπο, περιορίζουν αισθητά τις εναλλακτικές που μπορεί να υπάρχουν για την ανάπλαση του χώρου. Είναι γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα και ο ΟΛΠ που είναι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής των Λιπασμάτων, κατά καιρούς έχουν εμπλακεί σε σχεδιασμούς που ποτέ δεν τελεσφόρησαν εδώ και σχεδόν 25 χρόνια για την αξιοποίηση του χώρου. Σχέδια για πάρκο, για κατοικίες, συνεδριακά κέντρα και μαρίνες, ακόμη και αξιοποίηση του χώρου για το  λιμάνι της κρουαζιέρας, ακούστηκε τελευταία, που πάντα έμεναν στα χαρτιά. Τώρα η ιδιωτική πρωτοβουλία παρεμβαίνει ανατρέποντας επί της ουσίας τους όποιους σχεδιασμούς, αφού πληροφορίες από τον Όμιλο της  Aegean αναφέρουν ότι η εταιρεία πρόκειται να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις και να μην μπει σε κανένα παιχνίδι real estate.
Ο τερματικός σταθμός της BP Hellas, που εξαγόρασε η Aegean,  είναι τοποθετημένος σε στρατηγική θέση, δύο χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας. Αποτελεί δε τον πυρήνα επιχειρηματικών  δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Ουκρανία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Σκόπια). Από τις εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να διακινηθούν ετησίως 60 εκατομμύρια λίτρα λιπαντικών και να τροφοδοτηθεί πάνω από το 40% των εγχωρίως παραγόμενων λιπαντικών στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων αυτών έτσι να αξιοποιηθεί πλήρως η στρατηγική θέση  τους τόσο στην εγχώρια όσο και τις ξένες αγορές. 
Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Δραπετσώνα εδώ και 90 χρόνια. Το 1914 η εταιρεία πετρελαίων Standard Oil Company, θέλοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα αγόρασε έκταση 40 περίπου στρεμμάτων, δύο χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά στην περιοχή της Δραπετσώνας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η ιδιοκτήτρια εταιρεία μετονομάσθηκε το 1930 σε Socony Vacuum Company και το 1955 σε Mobil Oil Hellas. Το 1984 μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Ασπροπύργου τα καύσιμα και από τότε η εγκατάσταση δραστηριοποιείται στην παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση λιπαντικών.
Το 2000 την εγκατάσταση την αγόρασε η ΒP Hellas A.E.  Μετά από την ανακαίνιση του 1998 το εργοστάσιο παραγωγής λιπαντικών της Δραπετσώνας έγινε ένα από τα πλέον σύγχρονα αναμικτήρια της εταιρείας και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών της για την εμπορία λιπαντικών.
Εντυπωσιακά ωστόσο είναι ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκροτήματος. Αυτό διαθέτει προβλήτα που μπορεί να δεχτεί πλοία μέχρι 30.000 ΜΤ, ενώ δύο ξεχωριστές γραμμές σωληνώσεων οδηγούν τα βασικά λιπαντικά και τα πρόσθετα στις είκοσι και πλέον δεξαμενές αποθήκευσής τους. Ο τεχνικός εξοπλισμός και οι δυνατότητες του συγκροτήματος είναι οι καλύτερες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.  Το λιμάνι που διαθέτει η εγκατάσταση είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της δίνοντας τη δυνατότητα στις μπάρτζες να διανέμουν τα λιπαντικά στα δεξαμενόπλοια χωρίς αυτά να χρειάζεται να ελλιμενιστούν, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα και εκμεταλλευόμενο παράλληλα την πλεονεκτική γεωγραφική θέση που διατηρεί ο Πειραιάς, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων - Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.
 
Με πληροφορίες και από το  statbank.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com