Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Αλλάζει ο χάρτης σε λιμάνια – Πειραιά!


• Οι εξαγγελίες του Κ. Χατζηδάκη για το 2013 και το λιμενικό και πειραϊκό ενδιαφέρον… 
Έντονο λιμενικό και πειραϊκό «χρώμα» είχαν οι δηλώσεις του υπ. Ανάπτυξης που έγιναν μετά από σύσκεψη που είχε ο Κ. Χατζηδάκης με τον πρωθυπουργό και αφορούσαν τον προγραμματισμό του υπουργείου για το 2013.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Χατζηδάκης παρουσία του Αντ. Σαμαρά αναφέρθηκε σε αρκετά έργα λιμενικού και πειραϊκού ενδιαφέροντος που, κατά την εκτίμηση του, θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της οικονομίας της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ειδικότερα, ο υπ. Ανάπτυξης στάθηκε ιδιαίτερα στα παρακάτω:
• Πειραιάς , Λιμάνι Κρουαζιέρας.
Τα συναρμόδια Υπουργεία: Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και ΠΕΚΑ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά. Στόχος είναι η Αττική να έχει ένα λιμάνι homeporting. Το λιμάνι αυτό θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ. Η σχετική προεργασία της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ ξεκίνησε πρόσφατα.
• Λιμάνια  Ηγουμενίτσας και  Λαυρίου.
Η Β΄ Φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας θα ολοκληρωθεί ως Δεκέμβριο του 2013. O Λιμένας Λαυρίου (εργασίες επέκτασης των λιμενικών εγκαταστάσεων) αναμένεται να ενταχθεί εντός των επομένων μηνών και να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.
• Σιδηροδρομική σύνδεση με το Λιμάνι του Ικονίου.
Ολοκληρώνεται εντός του μηνός, έργο  που θα ενισχύσει τόσο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και το Λιμάνι του Πειραιά.
• Θριάσιο. Για το σιδηροδρομικό διαμετακομιστικό κόμβο του Θριασίου, αναμένεται η ανακήρυξη μειοδότη μέσα στον Φεβρουάριο.
• Μετρό.
Η  επέκταση Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα) – Πειραιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη.
• Τραμ.
Η σύμβαση θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες και ξεκινά  αμέσως το έργο. Προβλέπει την ύπαρξη 12 νέων στάσεων, εξυπηρετώντας και το λιμάνι. Το έργο είναι προϋπολογισμού 92 εκ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014.
• Σιδηροδρομικός άξονας Πειραιά-Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Tο έργο Τρεις Γέφυρες – ΣΚΑ που αφορά  τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο με  σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση,  ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2013.
• Αλιεία, υδατοκαλλιέργειες. 
Η διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώσει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του ταμείου «ΕΝΑΛΙΟ»  που αφορά τον αλιευτικό στόλο, τις υδατοκαλλιέργειες, τις επιχειρήσεις των αλιευτικών προϊόντων αλλά και νέες δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

portnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com