Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

«Αυτονομία» για το Φάληρο!


Ο δήμος Μοσχάτου – Ταύρου ζητεί αυτονόμηση της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου από το ευρύτερο σχέδιο για την παραλία

Να εξαιρεθεί η παραλία του δήμου Μοσχάτου- Ταύρου από τη σύσταση της εταιρείας «Παράκτιο μέτωπο» καθώς το  έργο της παραλίας του Φαληρικού Όρμου θεωρείται ώριμο να υλοποιηθεί αυτοτελώς και με αυτόνομη διοικητική υποστήριξη ζητά με απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου.
Συγκεκριμένα η απόφαση του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου αναφέρει:
«Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου αποτελεί για το Δήμο μας θέμα πρώτης προτεραιότητας. Ο Δήμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα από πολύ κοντά και βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα. Ο Δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου επανέλαβε τη σταθερή θέση του Δήμου τόσο στην πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη και με τους Δημάρχους των Δήμων ολόκληρου του παραλιακού μετώπου όσο, όπως είναι γνωστό, και στη μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων (21/2/2012).
Πρόσφατα δε το θέμα επανήλθε με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, και αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του ΣΕΦ και του Σουνίου. Ο Δήμαρχος κατέθεσε στη διαβούλευση τις πάγιες θέσεις της Δημοτικής Αρχής για την παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως δημόσιο χώρο και υπερτοπικό πόλο αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού με την προοπτική να αποτελέσει Πάρκο μητροπολιτικών λειτουργιών με την ταυτόχρονη υλοποίηση των συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων που είναι αναγκαία για την ασφάλεια της περιοχής.
Παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις και με αφορμή το σχέδιο νόμου για το «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων εισηγήθηκε εκτάκτως σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για το συγκεκριμένο έργο έχει εκπονηθεί Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως, επίσης, και σχέδιο νέου ΠΔ Σχεδιασμού που έχει υπογραφεί από τον ΥΠΕΚΑ. Επίσης, η τεχνική μελέτη για τα έργα ανάπλασης χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 3.800.000 €. Επίσης, η χρηματοδότηση του έργου έχει προβλεφθεί καθώς για το πρόγραμμα ανάπλασης έχει εκδοθεί απόφαση εκχώρησης του Υπουργού Ανάπτυξης προς το ΠΕΠ Αττικής για το ποσόν των 290.000.000 € όπως και για το ποσόν των 110.000.000 € με τελικό δικαιούχο την ΕΤΑΔ ΑΕ. Τέλος για τα έργα υποδομής αναμένεται εντός του έτους η έκδοση νέας πρόσκλησης ύψους 150.000.000 €.
Επιπρόσθετα, η κοινωνική αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι υψηλή καθώς έχει αποτιμηθεί θετικά από το δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου- Ταύρου ενώ έχουν γνωμοδοτήσει φορείς της κεντρικής διοίκησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και από τους φορείς και τους κατοίκους της πόλης. Τέλος, η οριστική μελέτη Master Plan που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή περιβάλλοντος και στη Βουλή των Ελλήνων. Συνεπώς, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έργο πλήρους τεχνικής ωριμότητας και ο συνολικός σχεδιασμός των έργων εξυπηρετεί ως ενιαίο σύνολο τους ίδιους στρατηγικούς στόχους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, αφού άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου,  αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:
Α. Διαφωνεί με την φιλοσοφία του άρθρου 16 του σχεδίου νόμου για τη  σύσταση της Εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».
Β. Απαιτεί την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως έχει εγκριθεί και συμφωνηθεί επικαιροποιώντας και τις προγενέστερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή, να αποτελέσει η Ζώνη 1 δημόσιο και ανοικτό χώρο πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση και ήπιες χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού κοινωφελούς χαρακτήρα και τα έργα αξιοποίησης να συσχετισθούν άμεσα με τα αντιπλημμυρικά έργα, τη βύθιση των γραμμών του τραμ, την μετατόπιση και βύθιση της υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου και της κατασκευής πεζοδιαβάσεων που αποτελούν έργα πρωταρχικής σημασίας για την περιοχή.
Γ. Διεκδικεί να υπογραφεί άμεσα το νέο ΠΔ σχεδιασμού από τους συναρμόδιους υπουργούς
Δ. Διεκδικεί τη συμμετοχή του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου στο φορέα διαχείρισης του παραλιακού μετώπου και να προβλεφθούν αντισταθμιστικά μέτρα με τη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην περιοχή προς όφελος των πολιτών.
Ε. Να εξαιρεθεί η παραλία του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου από τη σύσταση της εταιρείας «Παράκτιο μέτωπο» (άρθρο 16 παρ.3) ώστε το ώριμο έργο του Φαληρικού Όρμου να υλοποιηθεί αυτοτελώς με αυτόνομη διοικητική υποστήριξη.
Ζ. Να αποσταλεί η παρούσα απόφαση στους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου, Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στον αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ Νότη Μηταράκη, στον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό και στην αντιπεριφερειάρχη Νοτίου τομέα κ. Μαρία Καρακλιούμη και τα Μέσα Ενημέρωσης».

portnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com