Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Ενα skate park έρχεται στην πλατεία ΤερψιθέαςΠίστα για τους φανατικούς του «scateboard» σχεδιάζει η δημοτική αρχή του Πειραιά να δημιουργήσει στους κήπους της πλατείας Τερψιθέας (πλατεία Κ. Καραμανλή) σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο «Το πάρκο μας» (Our Park).

Το θέμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά,  που πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 11/6, όπου μετά από ερωτήσεις του δημοτικού σύμβουλου Πειραιά Γιάννη Καρδαρά έγινε γνωστό ότι:

Η πίστα, που θα καλύψει έκταση 1.266 τετραγωνικών μέτρων, (σ.σ. θα καλύψει περίπου το μισό πάρκο), θα δημιουργηθεί στο τμήμα των κήπων, που περικλείεται από τις οδούς 2ας Μεραρχίας-Κολοκοτρώνη- Κ. Παλαιολόγου και Ηρώων Πολυτεχνείου επιφάνειας 3.200τ.μ. (κάτω από το μεζεδοπωλείο «ΣΥΝουσία»).

Σύμφωνα με την επίσημη εισήγηση θα δημιουργηθεί «πάρκο αστικών αθλημάτων» και την όλη δαπάνη την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Αστική μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με την επωνυμία «ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ» (Our Park),  η οποία θα κερδίζει από τις διαφημίσεις εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή αθλητικών ειδών, που θα σχεδιάζεται πάνω στις ράμπες.

Από την πλευρά του κ. Καρδαρά η αντίρρηση, που υπήρξε είναι επειδή:

1. Η τσιμέντινη πίστα  σύμφωνα με τις εικόνες που επεδείχθησαν, σχεδιάζεται να καταστρέψει ολοσχερώς τη μικρή λίμνη με τη γέφυρα και το πέριξ υψηλό πράσινο προκειμένου από τα 3.200 τ.μ. κήπου να γίνουν οι απαραίτητοι διάδρομοι από μπετό επιφάνειας 1.266 τ.μ.
2. Μπορεί να επιλεγεί ένας άλλος χώρος αφού κατατεθούν αρχιτεκτονικές απόψεις για το άθλημα της σανίδας και το παιχνίδι των παιδιών όπως για παράδειγμα ο χώρος πάνω από το «Parking» στη 34ου Συντάγματος ή αλλού.

Τι γίνεται στο skate park της Αθήνας

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι η πρώτη ανάλογη παρέμβαση, που κάνει. Προηγήθηκε παρέμβαση στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Δήμο, όπου φτιάχτηκε το πρώτο skate park της Αθήνας.

Όπως έγραψε το www.econews.gr (σχετική ανάρτηση εδώ) πρόκειται για ένα δημόσιο χώρο, προσβάσιμο σε όλους που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από χορηγίες και όχι από δημόσιο προϋπολογισμό.
Βρίσκεται σε κομβικό σημείο πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην οδό Τιμ. Φιλήμωνος.
Είναι προσβάσιμο με το μετρό (στάσεις Αμπελοκήπων και Μεγάρου Μουσικής) και με λεωφορείο από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ή τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας.

Την πρωτοβουλία έλαβε ομάδα νέων επαγγελματιών που θέλησαν να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο για την πόλη της Αθήνας. Νέοι επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων συνδύασαν τις γνώσεις τους και συνεργάστηκαν με έμπειρους αθλητές skate ώστε να κατασκευαστεί μία πίστα skate/bmx 1.5 στρεμμάτων με βάση τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα, σε όλη την έκταση του Πάρκου των 4 στρεμμάτων, έχουν φυτευτεί πάνω από 100 μεγάλα δέντρα καθώς και φυτά χαμηλότερης βλάστησης δημιουργώντας άλλο ένα πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, ακολουθώντας τη λογική της εκμετάλλευσης των αστικών κενών με παρεμβάσεις μικρής και μεσαίας εμβέλειας.

Το πάρκο, επισκέπτονται καθημερινά skaters από όλη την Αθήνα και τα προάστια αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς αποτελεί ένα χώρο άθλησης του οποίου η δημιουργία συμβάλλει έμπρακτα στην ανάπτυξη των αστικών αθλημάτων. Παράλληλα, καθώς περιβάλλεται από σχολεία και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, λειτουργεί ως ασφαλής χώρος συνάντησης και διασκέδασης των νέων.

Στο χώρο διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αθλητικές επιδείξεις, πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις και διαγωνισμοί skate στους οποίους συμμετέχουν αθλητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απώτερος στόχος είναι να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα του πάρκου εντάσσοντάς το στην τοπική κοινωνία και ενισχύοντας την κοινωνικοποίηση στο δημόσιο χώρο.


pireas2day.gr

1 σχόλιο:

  1. Το μονο κακο ειναι πως τα παρκα της τερψιθεας εχουν γινει στεκια τοξικομανων , επαιτων ,και αλλων ατομων τετοιου ειδους.Αυτοι που μενουν και εργαζονται κοντα , τα βλεπουν καθε μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com