Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Ρεπορταζ Pireas2day.gr : Από το 1974 έως το 1990: Οι βουλευτές1974 Οι πρώτες μετά τη δικτατορία εκλογές

Είναι οι πρώτες εκλογές από την πτώση της δικτατορίας και πρώτιστο και κύριο ζητούμενο είναι η επιστροφή της χώρας στην πολιτική ομαλότητα. Των κυριοτέρων κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές ηγούνται οι Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΝΔ), Γεώργιος Μαύρος (Ένωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις), Ανδρέας Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και Ηλίας Ηλιού (Ενωμένη Αριστερά). Η Νέα Δημοκρατία επικρατεί με σαρωτικά ποσοστά 54,37 % κερδίζοντας 220 έδρες, αξιωματική αντιπολίτευση είναι η Ένωση Κέντρου, ενώ την εμφάνισή του στη βουλή καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 13,58 % κάνει το νεοϊδρυθέν ΠΑΣΟΚ.

Στην Α’ Πειραιά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής : ΝΔ 54,3 %(5 έδρες), Ένωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις 19,52 % (2 έδρες), ΠΑΣΟΚ 12,9 % (1 έδρα), Ενωμένη Αριστερά 12,27 % (καμία έδρα).

Με τη Νέα Δημοκρατία εισέρχονται στο Κοινοβούλιο οι Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Αλιπράντης Δημήτριος, Κατσιβαρδάκος Βασίλειος, Σκορδίλης Εμμανουήλ, και Κατσαφάδος Ιωάννης.

Με την Ένωση Κέντρου οι Παπαπολίτης Σωτήριος και Ντεντιδάκης Αντώνιος και με το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Παπασπύρου.

Στη Β’ Πειραιά πρώτο κόμμα έρχεται και πάλι η Νέα Δημοκρατία με 32,41 % (5 έδρες) και ακολουθούν Ένωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις 24,1 % (2 έδρες), Ενωμένη Αριστερά 23,15 % (1 έδρα), ΠΑΣΟΚ 12,38 % (καμία έδρα).

Με τη Νέα Δημοκρατία εισέρχονται στο Κοινοβούλιο οι Μπουγά Ταρσή, Βουγιουκλάκης Ηλίας, Καλογιάννης Παντελής, Τραγάκης Ιωάννης, Νεράντζης Αναστάσιος.

Με την Ένωση Κέντρου οι Παπαπολίτης Νικόλαος και Διαμαντίδης Δημήτριος, ενώ με την Ενωμένη Αριστερά και μετά τη διάσπασή της εκπροσωπώντας το ΚΚΕ ο Δημήτρης Γόντικας.

1977 Το κύκνειο άσμα του Καραμανλή

Οι πρόωρες εκλογές του 1977 θα αναδείξουν νικητή το ίδιο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία του Κων. Καραμανλή, με πληγωμένα όμως ποσοστά 41,84 %, ενώ η μεγάλη ανατροπή θα έλθει από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρ. Παπανδρέου που αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση με 25,35 % εκτοπίζοντας την Ένωση Κέντρου. Στη Βουλή του 1977 εισέρχονται συνολικά 7 κόμματα, αφού τα τρία προαναφερθέντα συμπληρώνουν το ΚΚΕ με τον Χαρίλαο Φλωράκη, η Εθνική Παράταξις, η Προοδευτική Συμμαχία των Αριστερών Δυνάμεων και το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Κων. Μητσοτάκη.

Στην Α’ Πειραιά η Νέα Δημοκρατία θα λάβει 4 έδρες, 3 το ΠΑΣΟΚ και μία η ΕΔΗΚ. Τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα ήταν τα κάτωθι : ΝΔ 43,93 %, ΠΑΣΟΚ 23,87 %, ΚΚΕ 11,04 %, ΕΔΗΚ 10,97 %, Εθνική Παράταξις 4,89 %, Συμμαχία 4,2 %. 

Με τη Νέα Δημοκρατία εισέρχονται στο Κοινοβούλιο οι Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Κατσαφάδος Ιωάννης, Μαρκοζάνης Σπυρίδων, Μπίρης Σταύρος (αντικατέστησε τον Κατσιβαρδάκο Βασ.), Αλιπράντης Δημήτριος. Με το ΠΑΣΟΚ οι Παπασπύρου Ιωάννης, Χονδροκούκης Δημήτριος και Κασιμάτης Γρηγόριος.

Στη Β’ Πειραιά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μοιραστούν από 3 έδρες και από μία ΚΚΕ και Ένωση Κέντρου. Έλαβαν ΝΔ 32,41 %, ΠΑΣΟΚ 26,48 %, ΚΚΕ 19,34 %, ΕΔΗΚ 11,99 %, Συμμαχία 5,19 %, Εθνική Παράταξις 2,99 %.

Με τη Νέα Δημοκρατία μπαίνουν στη Βουλή οι Χρηματόπουλος Φώτιος, Μπουγάς Γεώργιος, Τραγάκης Ιωάννης. Με το ΠΑΣΟΚ οι Μερκούρη Αμαλία - Μαρία (Μελίνα), Κρητικός Παναγιώτης, Παντελής Νικολαΐδης που θα αποβιώσει και τη θέση του θα πάρει ο Περδικούρης Άγγελος. Με το ΚΚΕ ο Δημήτρης Γόντικας που θα αντικατασταθεί στην πορεία από τον Νίκανδρο Κεπέση. Με την ΕΔΗΚ ο Γιάννης Χατζής τον οποίο θα αντικαταστήσει ο Νικόλαος Παπαπολίτης που θα προσχωρήσει στη ΝΔ.

1981 Η ώρα της «Αλλαγής»

Το 1981 είναι η χρονιά της «Αλλαγής» και του εκλογικού θριάμβου του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου που θα σημάνουν μια νέα πολιτική σελίδα στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Η νέα Βουλή θα είναι μόλις τρικομματική αφού το ΠΑΣΟΚ που έλαβε 48,07 % συμπληρώνουν η Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη με 35,88 % και το ΚΚΕ του Χαρίλαου Φλωράκη με 10,94 %.

Όπως συμβαίνει σ’ όλη την χώρα έτσι και στην Α’ Πειραιά οι συσχετισμοί ανατρέπονται δυναμικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ που βγάζει 4 βουλευτές με 48,17 %, 3 η ΝΔ με 34,17 % και έναν το ΚΚΕ με 12,23 %.

Στη Βουλή μπαίνουν, με το ΠΑΣΟΚ οι Χονδροκούκης Δημήτριος, Ντεντιδάκης Αντώνιος, Καναβάκης Κωνσταντίνος και Γιάννης Παπασπύρου τον οποίο στην πορεία αντικατέστησε ο Μπεντενιώτης Εμμανουήλ. Με τη ΝΔ οι Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Παπαπολίτης Σωτήριος, Σαρλής Παύλος και με το ΚΚΕ ο Αμπατιέλος Αντώνιος.

Στη Β΄ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ θα λάβει 51,17 % και 5 έδρες, η ΝΔ 23,1 % και 2 έδρες και το ΚΚΕ 21,28 και μία έδρα.

Βουλευτές εκλέγονται, με το ΠΑΣΟΚ οι  Κρητικός Παναγιώτης, Μερκούρη Αμαλία - Μαρία (Μελίνα), Φωτίου Χρήστος, Πεντάρης Ευάγγελος και Διαμαντίδης Δημήτριος, με τη ΝΔ οι Βουγιουκλάκης Ηλίας και Μπουγάς Γεώργιος και με το ΚΚΕ ο κορυφαίος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

1985 «Έρχονται καλύτερες μέρες»

Το 1985 είναι η πρώτη σκληρή αναμέτρηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κων. Μητσοτάκη που ηγείται πλέον της ΝΔ στις εκλογές και η προεκλογική καμπάνια διεξάγεται σε συνθήκες πρωτοφανούς οξύτητας. Το ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα άρχονται «καλύτερες μέρες» θα επικρατήσει με ποσοστό 45,82 %, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 40,84 % και στη βουλή θα μπουν ακόμα το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού με επικεφαλής τον Λεωνίδα Κύρκο που θα καταφέρει να βγάλει έναν Βουλευτή.

Στην Α’ Πειραιά  τα πράγματα είναι ισορροπημένα. Τα δύο μεγάλα κόμματα θα μοιραστούν από 4 έδρες με το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει 44,08 %, τη ΝΔ 42,54 %, το ΚΚΕ 9,55 % και το ΚΚΕ εσ. 2,66 %.

Στη Βουλή μπαίνουν από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Σημίτης Κώστας, Ντεντιδάκης Αντώνιος, Σαραντίτης Βασίλειος, Καναβάκης Κωνσταντίνος και από τη ΝΔ οι Σαρλής Παύλος, Παπαπολίτης Σωτήριος, Χονδροκούκης Δημήτριος και
Ανδριανόπουλος Ανδρέας που στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον Μιλτιάδη Μαρινάκη (πατέρα του σημερινού προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη).

Στη Β’ Πειραιά η κατανομή των εδρών σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση θα παραμείνει αμετάβλητη, δηλαδή 5 το ΠΑΣΟΚ, 2 η ΝΔ και μία το ΚΚΕ με ποσοστά 49,33 %, 29,7 % και 17,13 % αντίστοιχα.

Τους πολίτες στη Βουλή θα εκπροσωπήσουν για το ΠΑΣΟΚ οι Κρητικός Παναγιώτης, Φωτίου Χρήστος, Πεντάρης Ευάγγελος, Μανώλης Γλέζος που στην πορεία θα ανεξαρτητοποιηθεί και θα αντικατασταθεί από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, για τη ΝΔ οι Βουγιουκλάκης Ηλίας, Μπουγάς Γεώργιος, Πάλλας Δημήτριος και για το ΚΚΕ ο Καλούδης Νικόλαος.

1989 (Ιούνιος) Στη δίνη του σκανδάλου Κοσκωτά

Είναι η εποχή που το σκάνδαλο Κοσκωτά συνταράσσει το πολιτικό σύστημα και η κόντρα των δύο μεγάλων κομμάτων με επικεφαλής τους Ανδρ. Παπανδρέου και Κων. Μητσοτάκη είναι σχεδόν εκτός ορίων. Λόγο και ρόλο διεκδικεί και η αριστερά η οποία για πρώτη φορά από ’74 επιχειρεί την υπέρβαση αφού ΚΚΕ και ΕΑΡ ενώνονται σε έναν πολιτικό σχηματισμό τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει μεγάλη νίκη στη ΝΔ με 44,28 % έναντι 39,13 % του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και αυτοδυναμία εξαιτίας του εκλογικού νόμου. ΝΔ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που είχε λάβει 13,13 % σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας με τον Τζ. Τζαννετάκη στην Πρωθυπουργία με στόχο τη μη παραγραφή του σκανδάλου Κοσκωτά και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη συμπεριφορά της αριστεράς ως «προδοσία». Στη Βουλή μπαίνει και η ΔΗΑΝΑ του Κων. Στεφανόπουλου που έχει φύγει από τη ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα εκλογικά αποτελέσματα στην Α’ Πειραιά. Η ΝΔ θριαμβεύει με 46,28 % και 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 36,36 % και 3 έδρες, μία έδρα κερδίζει ο Συνασπισμός με 13,53 %.

Με τη ΝΔ στο Κοινοβούλιο εισέρχονται  οι Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Καλός Γεώργιος, Παπαπολίτης Σωτήριος και Πατλάκας Μιχαήλ. Με το ΠΑΣΟΚ ο μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι Παπασπύρου Ιωάννης και Σαραντίτης Βασίλειος. Με τον Συνασπισμό ο Δημήτριος (Μίμης) Ανδρουλάκης.

Στην Β’ Πειραιά, παρά την πίεση που δέχεται το ΠΑΣΟΚ και τη μείωση των ποσοστών του διατηρεί την πρωτιά με προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων. Έλαβαν ΠΑΣΟΚ 40,8 % (3 έδρες), ΝΔ 34,13 % (3 έδρες) και ΣΥΝ 21,69 % (2 έδρες).

Στην Βουλή μπαίνουν για το μεν ΠΑΣΟΚ οι Νιώτης Γρηγόριος, Κρητικός Παναγιώτης και Αστράκος Ευάγγελος, για τη ΝΔ οι Βουγιουκλάκης Ηλίας, Μπουγάς Γεώργιος και Τραγάκης Ιωάννης, για τον ΣΥΝ οι Καλούδης Νικόλαος και
Γαλανός Νικόλαος.

1989 (Νοέμβριος) Η Οικουμενική

Η Κυβέρνηση συνεργασίας δεν μακροημερεύει και προκηρύσσονται νέες εκλογές με το πολιτικό σύστημα να συνταράζει εν τω μεταξύ η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την «17 Νοέμβρη». Παρά την τρομερή πόλωση κανένα κόμμα και πάλι δεν κατορθώνει να φτάσει στην πολυπόθητη αυτοδυναμία. Η ΝΔ λαμβάνει 46,19 %, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του στο 40,68 % σε βάρος της αριστεράς και ο ΣΥΝ λαμβάνει 10,97 % με τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο τελευταίες παρατάξεις να μαίνεται. Παρά το γεγονός ότι ο Ανδρ. Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραπέμπονται από τη Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο και τα τρία κόμματα συμφωνούν στον σχηματισμό Οικουμενικής Κυβέρνησης υπό τον Ξεν. Ζολώτα που καταφέρνει τουλάχιστον να αποκλιμακώσει λίγο την ένταση.

Στην Α’ Πειραιά οι συσχετισμοί σε ό,τι αφορά τις έδρες δεν ανατρέπονται. ΝΔ με 47,97 % και ΠΑΣΟΚ με 38,75 % αυξάνουν λίγο τα ποσοστά τους, με τον ΣΥΝ να υποχωρεί στο 11,25 %.

Με τη ΝΔ στο Κοινοβούλιο εισέρχονται  οι Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Καλός Γεώργιος, Μιλτιάδης Μαρινάκης και Πατλάκας Μιχαήλ. Με το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης και οι Παπασπύρου Ιωάννης και Ντεντιδάκης Αντώνης. Με τον Συνασπισμό ο Δημήτριος (Μίμης) Ανδρουλάκης.

Στην Β΄ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ κερδίζει ακόμη μία έδρα (σύνολο 4) που χάνει ο ΣΥΝ που μένει με μία. Τρεις έδρες διατηρεί η ΝΔ. Στη Βουλή μπαίνουν για το μεν ΠΑΣΟΚ οι Νιώτης Γρηγόριος, Κρητικός Παναγιώτης, Διαμαντίδης Γιάννης και Αστράκος Ευάγγελος, για τη ΝΔ οι Νεράντζης Αναστάσιος, Μπουγάς Γεώργιος και Τραγάκης Ιωάννης, για τον ΣΥΝ ο Νίκος Γαλανός.

1990 Τρίτη και φαρμακερή

Η τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα βγάζει επιτέλους αυτοδύναμη Κυβέρνηση έστω και δια χειρός Θ. Κατσίκη του μοναδικού βουλευτή που εξέλεξε η ΔΗΑΝΑ του Κων. Στεφανόπουλου που θα εξασφαλίσει στον Κων. Μητσοτάκη την 151η έδρα. Η ΝΔ θα λάβει 46,89 %, το ΠΑΣΟΚ 38,61 % και ο ΣΥΝ 10,28 %.Είναι η εποχή που το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Ανδρ. Παπανδρέου, το «Μακεδονικό» φουντώνει, το ΚΚΕ υπό την ηγεσία της Αλέκας Παπαρήγα αποχωρεί από τον Συνασπισμό και που ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει την «Πολιτική Άνοιξη» αποχωρώντας από τη ΝΔ.

Στην Α’ Πειραιά ο θρίαμβος της ΝΔ είναι μοναδικός αφού φτάνει στο 49,57 % (4 έδρες), από τα υψηλότερα ποσοστά που έχει πάρει ποτέ στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 36,54 % (3 έδρες) και ο ΣΥΝ με 10,78 % (μία έδρα).

Εκλέγονται, για τη μεν ΝΔ οι Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Καλός Γεώργιος, Παπαπολίτης Σωτήριος, Μιχαλολιάκος Βασίλειος (σημερινός Δήμαρχος Πειραιά), για το ΠΑΣΟΚ οι Σημίτης Κώστας, Μπεντενιώτης Εμμανουήλ, Ντεντιδάκης Αντώνιος και για τον ΣΥΝ ο Δημήτριος (Μίμης) Ανδρουλάκης που εν των μεταξύ θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Στη Β’ Πειραιά παρά το πανελλήνιο ρεύμα νίκης της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ αντέχει και βγαίνει πρώτο κόμμα με 42,59 % και 3 έδρες. Ίδιο αριθμό εδρών καταλαμβάνει η ΝΔ με 37,62 % ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο ΣΥΝ με 16,88 % και οι Οικολόγοι με 1,06 %.

Στη Βουλή μπαίνουν για το ΠΑΣΟΚ οι Νιώτης Γρηγόριος, Κρητικός Παναγιώτης και Διαμαντίδης Ιωάννης, για τη ΝΔ οι Τραγάκης Ιωάννης, Βουγιουκλάκης Ηλίας και Μπουγάς Γεώργιος, για τον ΣΥΝ ο Νίκος Γαλανός που στην πορεία θα ανεξαρτητοποιηθεί και για τους Οικολόγους η Αναστασία Ανδρεαδάκη που θα αντικατασταθεί στη συνέχεια από την Αικατερίνη Ιατροπούλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com