Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Τα ταφικά μνημεία στην Ανάσταση "φανερώνονται"
Η ανάδειξη των μοναδικών ταφικών μνημείων του νεκροταφείου της Ανάστασης βρίσκεται στο επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων, που διοργανώνει, στις 18 και 19 Μαΐου, ο Δήμος Πειραιά, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων.
Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου και του προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας, Γιώργου Σιγάλα διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.
Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει γιατί από το διήμερο εκδηλώσεων έχει εξαιρεθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Πρόγραμμα   εκδηλώσεων

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012
Πειραιάς – Νεκροταφείο της Ανάστασης: Ένα ανοιχτό Μουσείο
Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την ιστορικό κα Ευαγγελία Μπαφούνη, στα ταφικά μνημεία της Ανάστασης, την ιστορία των οικογενειών, των ανθρώπων, της πόλης.
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Νεκροταφείου της Ανάστασης, ώρα 18:00
Πληροφορίες: 210 – 4194587

Σάββατο 19 Μαΐου 2012
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: κιβωτός μνήμης της ναυτικής μας ιστορίας
Ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Ναυτικού Μουσείου, Μαρίνα Ζέας, ώρα 11:00
Πληροφορίες:  210-4286959

Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, το Σάββατο, στις 12:30, στην είσοδο του   Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, θα ψυχαγωγήσει τους παρευρισκομένους και θα κλείσει το διήμερο του εορτασμού.

 Πληροφορίες για τα ταφικά μνημεία της «Ανάστασης»:

Ο Πειραιάς κατά τον 19ο αιώνα αναδείχτηκε στο πρώτο λιμάνι της χώρας, αλλά και την κατ’ εξοχήν βιομηχανική και εμπορική πόλη της Ελλάδας. Η  οικονομική ευμάρεια των αστών κατοίκων της, τους οδήγησε στην κατασκευή λαμπρών ταφικών μνημείων, που αποτελούσαν σύμβολα πλούτου και κύρους των ιδιοκτητών τους.
Οι πλούσιοι Πειραιώτες βιομήχανοι και έμποροι, ακολουθώντας τα βήματα των Αθηναίων αστών, ανέθεσαν σε γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής, αλλά και εξαίρετους Τηνιακούς γλύπτες την κατασκευή των ταφικών τους μνημείων.
Ο τάφος του γνωστού βιομηχάνου Δημήτρη Σεφερλή για παράδειγμα, είχε φιλοτεχνηθεί από τον γνωστό γλύπτη Φιλιππότη και χαρακτηρίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο σπουδαίο έργο τέχνης.
Το Νεκροταφείο της Ανάστασης φιλοξενεί τους τάφους των σημαντικότερων εκπροσώπων της πειραϊκής κοινωνίας, οι οποίοι υπήρξαν συγχρόνως από τους σπουδαιότερους βιομηχάνους και εμπόρους της νεότερης Ελλάδας, ενδεικτικά αναφέρουμε τις οικογένειες Ρετσίνα, Ράλλη, Δηλαβέρη, Τζων Μακ Δούαλ, Βαρβαρέσσου, Ομηρίδη Σκυλίτση και πολλών άλλων.
Πολλοί από αυτούς εγκατασταθήκαν στην Αθήνα, χωρίς όμως να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την γενέθλια πόλη και παρότι απέκτησαν πολυτελή ταφικά μνημεία στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, εν τούτοις διατήρησαν ή απέκτησαν και οικογενειακό τάφο στο Νεκροταφείο της Ανάστασης.
Τα μνημεία του άλλωστε είναι σπουδαία γλυπτά αλλά και αρχιτεκτονικά έργα, εφάμιλλα σε ποιότητα και καλλιτεχνική αξία των μνημείων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός από αυτά έχουν κατασκευαστεί από τους ίδιους τεχνίτες που φιλοτέχνησαν τα αριστουργήματα του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών.
Παράλληλα όμως με την καλλιτεχνική τους αξία, αποτελούν ανεκτίμητη ιστορική πηγή για τον ερευνητή της νεότερης ιστορίας της πόλης, γιατί διασώζουν μοναδικές πληροφορίες για τη ζωή, την καταγωγή αλλά και τα γενεαλογικά δέντρα των οικογενειών.
Ο σημερινός επισκέπτης του Νεκροταφείου της Ανάστασης έχει συχνά την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, μια γλυπτοθήκη ανεπανάληπτης τέχνης, που συγχρόνως όμως περιέχει πολλές απαντήσεις στην μελέτη της ίδιας της ιστορίας της πόλης, αποτελώντας ένα ανεκτίμητο τμήμα της.
Με την ξενάγηση αυτή ο Δήμος Πειραιά επιθυμεί να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις του Νεκροταφείου της Ανάστασης, ως μοναδικό μνημείο της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

πηγη pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com