Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Μήνυση από τον Δήμο στο Πράσινο Ταμείο
Μήνυση και αγωγή προτίθεται να καταθέσει ο Δήμος Πειραιά, επειδή 20 περίπου μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου έδωσε 2 εκατ. ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και 1 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αθηναίων, από τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Την πρόθεση εξέφρασε με τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανέφερε:
«Ενα γεγονός συνέβη τις παραμονές των εκλογών, το οποίο είναι ό, τι πιο παλαιοκομματικό έχω συναντήσει στα 38 χρόνια, που είμαι ενεργός στην πολιτική. Θα σας πω με λίγα λόγια την ιστορία. Είναι γνωστό σε μας όλους ο θεσμός του Πράσινου Ταμείου. Θεσμοθετήθηκε με νόμο της Βουλής των Ελλήνων για να νομοθετήσει την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων  και να ενισχύσει, εμμέσως, τους Δήμους να κάνουν αναπλάσεις και απαλλοτριώσεις. Η Πολεοδομία του Πειραιά δούλεψε σκληρά και οι πολίτες του Πειραιά ανταποκρίθηκαν στη θεσμοθετημένη πια δυνατότητα τους να δηλώσουν, να πληρώσουν και να τους νομιμοποιήσουν, Και είχαμε να παίρνουμε περίπου 10-11 εκατ. Ευρώ ως Δήμος κι άλλα 9 εκατ. ευρώ ο υπόλοιπος Πειραιάς.

Ήρθε ένα βράδυ ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος και είπε ότι το 95% με τροπολογία πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό που δεν ξέρετε και δεν ήξερα ούτε εγώ είναι ότι στις 10 Απριλίου, (είχαν προκηρυχθεί εκλογές) έδωσε ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου – λες και είναι δικά του τα λεφτά – 2 εκατ. ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και 1 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αθηναίων. Καλά έκανε, αλλά δεν είναι δικά του τα λεφτά, για να τα μοιράζει κατά βούληση. Είναι παράνομη πράξη. Θα την καταγγείλω και θα κάνω και μήνυση και αγωγή.

Καταρχήν ως Δήμος Πειραιά διεκδικούμε όλα μας τα λεφτά, τα 10 εκατ. ευρώ, γιατί εκλάπησαν από το Δήμο με νομοθετική παρέμβαση – τροπολογία, αντισυνταγματική. Αλλά αυτό που απογειώνει τον παλαιοκομματισμό είναι αυτό που αναρτήθηκε στις 2 Μαΐου στο διαδίκτυο όχι στη «Διαύγεια», με την υπογραφή του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, που είναι μία «διακήρυξη» 13 εκατ. ευρώ για όλους τους Δήμους. Δεν ενημερωθήκαμε ούτε από τη «Διαύγεια» ούτε με καμιά εγκύκλιο. Και ακούστε να δείτε την αποθέωση και του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής και του πολιτικού χρήματος: 2 Μαΐου αναρτάται όχι στη «Διαύγεια», ( δεν ενημερώνονται οι Δήμαρχοι - ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. δεν το γνώριζε) με την υποχρέωση έως στο τέλος Μαΐου να έχουν καταθέσει τις ώριμες προτάσεις τους και την δέσμευση, ότι έως στο τέλος Οκτωβρίου θα έχουν υλοποιηθεί και τα έργα.

Ποιος από δω δεν διαθέτει την κοινή λογική, ώστε να καταλάβει ότι αυτά είναι για συγκεκριμένους εργολάβους, για συγκεκριμένους Δήμους; Δεν είναι απλώς ντροπή, είναι κατά την προσωπική μου βεβαιότητα ποινικώς κολάσιμη πράξη. Και μάλιστα σε μια εποχή που το πολιτικό σύστημα διαπομπεύεται με εικόνες τηλεοπτικές, με φωτογραφίες και με αρχεία και με σημειώματα και με ημερολόγια πολιτικών προσώπων, που έπαιξαν κεντρικό ρόλο. Αυτό εγώ δεν το αποδέχομαι. Οι συνεργάτες μου έχουν ετοιμάσει πρόταση να την καταθέσουμε και να συμμετάσχουμε. Δεν θα την καταθέσουμε και δεν θα συμμετάσχουμε. Θα το καταγγείλουμε αυτό το γεγονός, θα ζητήσουμε την ακύρωση του ως παράνομου και θα ζητήσουμε και την ποινική τους δίωξη. Σε αυτή την αθλιότητα ο Δήμος Πειραιά δεν θα συμμετάσχει. Σε αυτό που προσβάλλει την ηθική και την υπόληψη στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε. Και βεβαίως θα ζητήσουμε όλα μας τα χρήματα και εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο, θα αποφασίσουμε πού θα τα πάμε: σε ποιες αναπλάσεις σε ποιες απαλλοτριώσεις».


Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στο θέμα της περιουσίας του Δήμου, όπου όπως είπε, προσωπικά θέλει την ανέγερση δύο ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο του Πειραιά. Ένα στο κτήριο της Ράλλειου Σχολής και το άλλο στη θέση που είναι σήμερα το Δημαρχείο.

Όπως είπε: «Προεκλογικά όλες οι παρατάξεις είχαμε  σύγκλιση τουλάχιστον σε ένα θέμα: στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, όπως και όλα τα κόμματα έχουν μιλήσει προεκλογικά για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι την επόμενη μέρα των εκλογών το ξεχνούν. Εμείς εδώ στον Πειραιά δεν θα το ξεχάσουμε. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η μίζερη εικόνα, που την χαρακτηρίζει το κουφάρι της Ραλλείου, του Πύργου, της βίλλας Ζαχαρίου κ.ο.κ. Από την ώρα που αναλάβαμε, είναι η μεγάλη μας έγνοια. Είναι το κεντρικό μας θέμα. Πρώτον να επανακαταγραφεί, γιατί δυστυχώς δεν είναι καταγεγραμμένη.

Είχα την ευκαιρία εδώ με τον κ. Γενικό και με όλους τους συνεργάτες να σας δώσουμε την εικόνα του κτήματος μας στο Σχιστό, το οποίο είχαν δηλώσει όλοι οι άλλοι, εκτός από το Δήμο Πειραιά: πόσα από αυτά έχουν καταπατηθεί και πώς έχουμε κινήσει τις διαδικασίες με όλα τα μέσα και τα μέτρα, που μας δίνει η Ελληνική Δημοκρατία, με μηνύσεις με αγωγές, με πράξεις έξωσης κ.ά. Έδωσα εντολή από τον πρώτο καιρό που εγκαταστάθηκα στο Δήμο, να μελετηθούν ο Πύργος, η Ράλλειος, το κτίριο του κεντρικού Δημαρχείου, το οποίο κατασκευάστηκε ως Πνευματικό Κέντρο και λειτουργεί ως Δημαρχείο, κατά τρόπον που σηματοδοτεί την πόλη μας ως τριτοκοσμική πόλη. Τα δύο κτήματα που είναι στη Ρετσίνα, εκ των οποίων το ένα καλύπτει τις ανάγκες μας, ως χώρος φιλοξενίας του αμαξοστασίου, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λ.π.

Σήμερα το μεσημέρι είχαμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή, όπου αναπτύξαμε την ταυτότητα αυτών των ακινήτων. Θέλω να μην αποφασίσουμε σήμερα, μας περιμένουν 40 μέρες ακόμη, ώστε να έχουμε εύλογο χρόνο όλες και όλοι, μετά από μία παρουσίαση που θα  που θα κάνει ο σύμβουλος μου ο κ. Γεωργιάκος, της ταυτότητας αυτών των των οικοπέδων και κτισμάτων και των δυνατοτήτων για διάφορες χρήσεις που μπορεί να έχουν. Οι διαγωνισμοί μας θα είναι διεθνείς και θα αφορούν ένα ευρύ πλαίσιο λειτουργιών, αλλά με ορισμένες βασικές απαγορεύσεις. Π.χ. στη Ράλλειο απαγορεύεται να έχουμε εμπορικό κέντρο για ευνόητους λόγους.

Η προσωπική μου γνώμη, γιατί θα επανέλθουμε μετά από 40 μέρες, είναι ότι εγώ θα προτιμούσα το κουφάρι της τέως Ραλλείου να γίνει ξενοδοχείο 5 αστέρων. Γιατί οραματίζομαι έναν Πειραιά που δεν θα είναι μόνο το Ναυτιλιακό Κέντρο της Μεσογείου, αλλά θα είναι και πόλη τουριστικού προορισμού, με την ανάδειξη και των αρχαιοτήτων της και των παραλιών της και όλων των ομορφιών που διαθέτει η πόλη μας. Να πάει το Δημαρχείο στον Πύργο, στο λιμάνι, στο φυσικό του χώρο και ενδεχομένως αυτό το κτίριο να γίνει ξενοδοχείο. Η βίλλα Ζαχαρίου αφού πάρουμε την απόφαση ως Ίδρυμα Ζαχαρίου, να γίνει Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας της χώρας και Συνεδριακό Κέντρο. Να κατασκευάσουμε ένα υπερσύγχρονο Γκαράζ και όχι τριτοκοσμικό, όπως είναι σήμερα. Και θα δούμε το ενδιαφέρον που θα έχει η διεθνής επενδυτική κοινότητα. Θέλω να ανοίξουμε όλα τα μέτωπα που κρατούν τον Πειραιά αγκυλωμένο προς τα κάτω. Να συγκρουστούμε με τα αίτια τους και να τα νικήσουμε.


Σε άλλα σημεία της ομιλίας του καταδίκασε τις δηλώσεις Λαγκάρνττ, και αναφέριηκε σε δύο ιστορικά γεγονότα, αυτό της υπογραφής της ένταξης της  Ελλάδος στην Ε.Ο.Κ. στις 28-5-79 και στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με αφορμή την οποία, όπως είπε, «Ζητήσαμε από την Έφορο Αρχαιοτήτων Πειραιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, να καθαρίσουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά. Έχουμε καλέσει όλους τους φορείς του Πειραιά να συμμετάσχουν. Η δράση αυτή θα διαρκέσει 6 ημέρες. Από Τρίτη έως Κυριακή. Τις καθημερινές μέρες θα είναι πρωί – απόγευμα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι μόνο πρωί. Θα γνωστοποιηθούν επίσης εγκαίρως τα σημεία εκκίνησης, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι».

pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com