Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

ΟΛΠ: υπέρ της ιδιοκτησίας των λιμανιών από το κράτος και της λειτουργίας τους από ιδιώτεςΣτην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιμένων (ESPO), η οποία διεξάγεται στο SOPOT της Πολωνίας συμμετέχει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (Ο.Λ.Π. Α.Ε.) με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Σταύρο Χατζάκο, καθώς και ο Γ.Γ.Λ.Λ.Π. κ. Θάνος Πάλλης. 

Κύρια θέματα της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία παρέστη και μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών κ. S. Kallas υπήρξαν (α) τα θέματα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα λιμάνια και (β) οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση των λιμενικών υποδομών. 

Από την πλευρά του Ο.Λ.Π. Α.Ε. υποστηρίχτηκε για μια ακόμα φορά το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης των λιμένων, το οποίο στηρίζεται στο δημόσιου συμφέροντος ιδιοκτησιακό καθεστώς και στο ανοιχτό μέσω παραχωρήσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργικό καθεστώς, θέσεις τις οποίες είχε αναπτύξει στην Γενική Συνέλευση της ESPO το 2011 και ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του Ο.Λ.Π. Α.Ε. 

Σημειωτέον ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ευρωπαϊκών λιμένων ανήκει κατά 96% στο δημόσιο, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και ναυτιλιακούς φορείς και μόνο το 4% έχουν καταστεί 100% ιδιωτικά. 

Όσον αφορά τις επενδύσεις, όλοι συμφωνούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των υποδομών μέσω δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων μέσω παραχωρήσεων τομέων της λιμενικής δραστηριότητας, είτε από το κράτος προς τους Λιμενικούς Οργανισμούς, είτε από τους Λιμενικούς Φορείς προς επιχειρήσεις ή επιχειρηματικούς ομίλους. 

Στο μεταξύ συνέρχεται στον Πειραιά, στις 18 Μαΐου, η Σύνοδος του Δ.Σ. της Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας της Μεσογείου (MedCruise), στην ατζέντα των θεμάτων της οποίας, μεταξύ άλλων υπάρχει και το θέμα της μεταφοράς της έδρας της Ένωσης από τη Βαρκελώνη στον Πειραιά. Το Δ.Σ. θα συζητήσει επίσης την κατάσταση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής καθώς και το θέμα ανάπτυξης της χειμερινής Κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.

πηγη ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com