Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Ανοίγει το Μουσείο ΜάνδραςΤο Μουσείο Μάνδρας Μπλόκου Κοκκινιάς θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 09:30-13:30 την Παρασκευή 18 Μαϊου, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Είναι ο πλέον ιστορικός χώρος της πόλης, ο τόπος όπου μαρτύρησε κι άφησε τη στερνή του πνοή πλήθος αγωνιστών - δημοτών (αντρών και γυναικών) στο ιστορικό Μπλόκο της Κοκκινιάς, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1944, στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Το κτιριακό συγκρότημα της Μάντρας της Κοκκινιάς, που βρίσκεται επί των οδών Κιλικίας και Ηλιουπόλεως, αποτελείται από τρεις ενότητες: τo κτίριο που στεγάζεται σήμερα το“Μουσείο Εθνικής Αντίστασης” με τις φωτογραφίες των εκτελεσμένων, τον περιβάλλοντα χώρο (κήπο) κι ένα μονόκλιτο κέλυφος κτιρίου χωρίς στέγη, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται επιλεγμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως κουαρτέτα εγχόρδων, ποιητικές βραδιές κι άλλες εκδηλώσεις τέχνης και μνήμης, οι οποίες συνάδουν με την ιερότητα του θυσιαστικού χώρου.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που θέσπισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων εορτάζεται για 35η χρονιά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30.000 μουσείων σε 100 χώρες και φέτος έχει κεντρικό σύνθημα«Τα μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, Νέες προκλήσεις νέες εμπνεύσεις», Στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων που ξεκίνησε το 2005 μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, συμμετείχαν το 2011 περισσότερα από 4.000 μουσεία σε 40 χώρες. Οι δύο θεσμοί τελούν υπό την Αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και της UNESCO.

pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com