Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Ισαπόστολοι


Ο ναός χτίστηκε σε οικόπεδο του Χιώτη έμπορου Ηλία Βάβουλα. Στις 2 Ιουλίου 1878 ο Δήμαρχος Πειραιά Τρύφων Μουτζόπουλος τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο.
Εκείνη η περιοχή τότε είχε δοθεί σε Χιώτες που είχαν εγκατασταθεί στον Πειραιά το 1835. Γρήγορα δημιουργήθηκαν διαμάχες μεταξύ των κληρονόμων Βάβουλα και του Δήμου. Τελικά οι μακροχρόνιες αντιδικίες συμβιβάστηκαν το 1883 μετά από ενέργειες του Δημάρχου. Οι εργασίες κράτησαν περίπου δέκα χρόνια και έτσι τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1887.
Τα σχέδια του Ναού είναι του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου με μηχανικό τον Παναγιώτη Ζίζηλα. Ο αρχιτέκτονας μάλιστα μετά την επιτυχία της κατασκευής του Αγίου Κωνσταντίνου σχεδίασε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον Άγιο Νικόλαο. Ο ρυθμός του ναού είναι βυζαντινός της σταυροειδούς βασιλικής με τρούλο με ιδιαίτερες βέβαια νεοκλασικές γραμμές στο οικοδόμημα. Η αγιογράφησή του έγινε από τον αξιόλογο έλληνα ζωγράφο Πολυχρόνη Λεμπέση.
Για πολλά χρόνια ο Άγιος Κωνσταντίνος & Ελένη Πειραιά αποτελούσε το κέντρο της λατρευτικής ζωής των Πειραιωτών, αλλά και το κέντρο της ίδιας της πόλης. Δεκάδες αφιερώματα κοσμούν το ναό από τοπικούς συλλόγους και συντεχνίες του Πειραιά.
Ο ναός δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής. Όταν 17.000 πρόσφυγές ήρθαν στον Πειραιά προσπάθησε να οργανώσει συσσίτια για την συντήρησή τους.
Το 1934 λειτούργησε στο Ναό το πρώτο νυχτερινό διδακτήριο του Γυμνασίου Πειραιά.Μετά τον βομβαρδισμό της πόλης το 1944 ο ναός έγινε δυο φορές καθεδρικός.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της. Εξάλλου η γειτνίασή του με το μεγάλο λιμάνι τον κάνει να υποδέχεται τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν στον Πειραια.
Ο ναός αναπτύσσει πλούσια ποιμαντικής και φιλανθρωπική δράση. Κάθε Μάιο με την ευκαιρία της πανήγυρης του ναού διοργανώνονται τα «Κωνσταντίνεια».



πηγη http://athinapisovitrina.blogspot.com/2012/05/2-1878.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com