Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Μεγάλες συγκεντρώσεις για τη ΠρωτομαγιάΜεγάλη συγκέντρωση προγραμματίζουν για την Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με κεντρικό σύνθημα: «Κανείς μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε» ενώ μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και των πλοίων λόγω της συμμετοχής των εργαζόμενων σε κινητοποιήσεις.
Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά με την συμμετοχή εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του οποίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες.
Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ωστόσο, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά δεν προχώρησε στην διοργάνωση συγκέντρωσης.
Η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι:

"Δυστυχώς, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά δεν οργάνωσε εκδήλωση μνήμης και αγώνα στην πόλη μας και γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για τις αιτίες. Η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχ/των μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης, θα καταθέσουμε στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων πειραιωτών εργατών στο Πασσαλιμάνι, ως ελάχιστο φόρο τιμής, αύριο 1 Μάη στις 9:30"

Τα πλοία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

«Δεμένα» θα μείνουν τα πλοία στον Πειραιά λόγω της πραγματοποίησης 24ωρης απεργίας από τις ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), ναυτών (ΠΕΝΕΝ), Κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» και Ναυτομαγείρων.

Στα χερσαία μέσα μεταφοράς:
Ακινητοποιημένοι όλη την ημέρα θα μείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

Τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 7:30 το πρωί ώς τις 10 το βράδυ, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας.

Τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 7 το πρωί ώς τις 10 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στο Τραμ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.

Το Μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 8 το πρωί και μετά, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα οι συρμοί θα είναι ακινητοποιημένοι λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. Τα δρομολόγια του Μετρό θα σταματούν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας λόγω 24ωρης απεργίας του ΟΣΕ.

Κλειστά τα καταστήματα

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Τρίτη, καθώς και για φέτος η Πρωτομαγιά εξομοιώνεται με Κυριακή και κηρύσσεται υποχρεωτική αργία.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι εργαζόμενοι την επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργαστούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά σε ανακοίνωσή του με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά τονίζει:
«Η φετινή εργατική πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της και όλους μας αντιμέτωπους με την εφαρμογή δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων, με την ανατροπή κεκτημένων και δικαιωμάτων και με τον εγκλωβισμό της χώρας μας σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, που παγώνουν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 
Εμπνεόμενοι από τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων, τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά, στηρίζουμε την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, που αποτελούν προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. 
Εργοδότες και εργαζόμενοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το μέλλον που μας ανήκει, ότι αξίζουμε μια άλλη, προοδευτική, αναπτυξιακή και παραγωγική πορεία του τόπου, ότι για την Ελλάδα και τους Έλληνες αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.
Σε αυτόν τον αγώνα, πρέπει να δώσουμε το παρών όλοι, προσωπικά και συλλογικά, με ενότητα και συνεργασία».


pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com