Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Η έκθεση που "ξεκλείδωσε" το ΥΕΝ...Το «τσίμπημα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φάνηκε πιο αποτελεσματικό από τις αμέτρητες προειδοποιήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας και η επανασύσταση του ενός ειδικού υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ξανά στο τραπέζι.

Με αυτό τον καυστικό τρόπο η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Committee) του Λονδίνου σχολιάζει στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, η οποία επεσήμανε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια πιο κατάλληλη διοικητική δομή στον κλάδο της ναυτιλίας συνολικά».

Αυτό σε συνδυασμό και με την «στροφή» 180 μοιρών, που έγινε από το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγγειλε την επανασύσταση του ΥΕΝ εγκαταλείποντας την θέση άρνησης των τελευταίων χρόνων, οδήγησε τους εφοπλιστές του Λονδίνου στην παραπάνω εκτίμηση.
Ωστόσο, εκείνο, που παραμένει ζητούμενο είναι να επιστρέψει και το Λιμενικό Σώμα στα ναυτιλιακά καθήκοντά του. Άλλωστε, ο Ελληνικός εφοπλισμός έχει υπογραμμίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη η επανασύσταση του ΥΕΝ να συνοδευτεί με την «επιστροφή» του Λιμενικού Σώματος.
Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα- ίσως με την σύσταση μια γενικής γραμματείας- για να μην υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας και για το πολιτικό προσωπικό.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των εφοπλιστών του Λονδίνου η ανακοίνωση της Επιτροπής, που δρομολόγησε τις εξελίξεις αφορούσε τα βήματα που απαιτούνται, από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, κατά τη διάρκεια του 2012.

Το Committee χαρακτηρίζει ως ενθαρρυντική την αναφορά, που υπάρχει στην ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «μετά από πολλούς μήνες κρίσης, οι προϋποθέσεις υπάρχουν τώρα να αρχίσει να περνάει η Ελλάδα από την κρίση στην ανάπτυξη».

Οσον αφορά τη ναυτιλιακή βιομηχανία η ανακοίνωση σημειώνει το προφανές, ότι η ναυτιλία είναι ένα από τα πλεονεκτήματα, στα οποία η χώρα θα μπορούσε να βασιστεί. Ωστόσο, όπως τονίζεται η κατάργηση του «ειδικού υπουργείου» και οι χαμηλοί ναύλοι έχουν διαμορφώσει μια τάση αλλαγής σημαίας των πλοίων, που εάν συνεχιστεί μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην απασχόληση στα ναυτιλιακά γραφεία.

«Για να κάνει πλήρη χρήση του ναυτιλιακού δυναμικού της και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των θαλάσσιων, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μια πιο κατάλληλη διοικητική δομή στον κλάδο της ναυτιλίας συνολικά," ανέφερε η έκθεση, που φαίνεται ότι οδήγησε να επανέλθει στο προσκήνιο η επανασύσταση του ΥΕΝ.

pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com