Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Εκθέσεις, χορός και αθλητισμός από τον Δήμο ΠειραιάΤρεις σημαντικές εκδηλώσεις διοργανώνει, το επόμενο διάστημα, ο δήμος Πειραιά.
«Εμείς στον Πειραιά αποφασίσαμε να γιορτάσουμε με το δικό μας τρόπο, την προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είναι γιορτή δημοκρατίας και έτσι τη βλέπουμε. Δίνουμε το δικό μας τόνο και αντιστεκόμαστε σε λογικές αντιπαραθέσεων και κομματικών διαδρόμων.  Επιλέγουμε τον Πολιτισμό και σηματοδοτούμε με τις δράσεις μας όλα εκείνα που ενώνουν τους πολίτες ακόμη και σε περιόδους που από τη φύση τους προκαλούν εντάσεις», ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος Πειραιά Βασιλης Μιχαλολιάκος παρουσιάζοντας μαζί με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ Γιώργο Σιγάλα τις εξής εκδηλώσεις:
•    Εκφάνσεις της Ελληνικής Παράδοσης,
•    Ανθοκομική  Έκθεση Πειραιά,
•    Παγκόσμια Ημέρα Χορού,
Αναλυτικά:
Δράση πρώτη:
ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
25 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2012
Αύριο, Τετάρτη 25 Απριλίου, ανοίγουμε ξανά τις πόρτες του Νεοκλασικού κτηρίου της Κανθάρου. Εκεί διοργανώνουμε «εκφάνσεις της ελληνικής παράδοσης».
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 4η Μαΐου και θα φιλοξενηθεί εκεί στο πλήρως ανακαινισμένο Νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου (παλαιά Πινακοθήκη Πειραιά).
Εκεί θα εκτεθούν 40 παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια,  πλούσια δρώμενα και ομιλίες για την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.
Η είσοδος της έκθεσης είναι ελεύθερη και η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης «Λίνα Λαβούτα Μαντά» και  πλήθος σωματείων που εδρεύουν στον Πειραιά.
Πεποίθησή μας είναι ότι, για να πάμε σωστά στο αύριο, πρέπει να έχουμε σωστή μνήμη για το χθες. Για τα ήθη και την παράδοση. Αυτό είναι ο πολιτισμός μας. Να ευχαριστήσω πολύ, τη διεύθυνση Α΄βάθμιας και τη διεύθυνση Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όπου προτείνουν στα σχολεία να επισκεφθούν αυτή την έκθεση.
Απαντώντας ο δήμαρχος σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η κ. Μεταξένια Μαντά είναι άμισθη σύμβουλός του και πως εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με 5.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους της εκδήλωσης από τον Δήμο.
«Ωστόσο, το κόστος για την κ. Μαντά είναι πολύ μεγαλύτερο», ανέφερε ο δήμαρχος, χωρίς, πάντως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

Δράση δεύτερη
ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
27 Απριλίου έως 13 Μαΐου 2012
Πέρυσι το τολμήσαμε για πρώτη φορά και το αγκάλιασαν χιλιάδες πολίτες,  φέτος το κάνουμε θεσμό. Δεν νομίζω ότι θα  διανοηθεί ποτέ δήμαρχος στο μέλλον να το αναστείλει.  Το έχει αγκαλιάσει ήδη το σύνολο του Πειραϊκού λαού και το επισκέπτονται και δημότες άλλων δήμων.
Στόχος μας είναι να κάνουμε τον Πειραιά πιο όμορφο.  Να μάθουμε να ομορφαίνουμε, να στολίζουμε το μπαλκόνι μας, να στολίζουμε τη γειτονιά μας, να στολίζουμε την πόλη μας, να ενσωματώσουμε το φυτικό πράσινο στη ζωή μας. Το φυτικό πράσινο είναι πολιτισμός, είναι ζωή, είναι αισθητική. Αγαπάμε πολύ το φυτικό πράσινο.
Κατά τις δύο εβδομάδες που διήρκησε η έκθεση πέρυσι, το κέντρο, οι γειτονιές του Πειραιά και τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, γέμισαν με λουλούδια. Τα σχολεία του Πειραιά συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής όπου το έπαθλο ήταν φυτά και λουλούδια για να φυτευτούν στα σχολεία τους.
Φέτος, συμμετέχουν περίπου 100 Έλληνες παραγωγοί και θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο κέντρο του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο δήμαρχος ανέφερε ότι το όφελος για την πόλη είναι οι παραγωγοί θα αναλάβουν να καλύψουν ένα μέρος των αναγκών του Δήμου σε φυτά και δένδρα καθώς και ότι θα καλύψουν το κόστος της καμπάνιας.

Δράση τρίτη: 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ
Κυριακή 29 Απριλίου 2012
Θέλοντας να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού, διοργανώνουμε στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, μια ημέρα αφιερωμένη στους χορούς. Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση  σχολών χορού, συλλόγων, ενώσεων και γυμναστηρίων. Εκεί θα παρουσιαστούν σε μια ημέρα όλα τα είδη χορού και θα κλείσει με ένα παραδοσιακό ελληνικό γλέντι.

«Στόχος και των τριών δράσεών μας είναι να διώξουμε την εθνική κατάθλιψη. Να φέρουμε ξανά την ελπίδα, το χαμόγελο, την αισιοδοξία στους Πειραιώτες. Μπορούμε και θα το καταφέρουμε», υπογράμμισε ο δήμαρχος. Και πρόσθεσε ότι:
•    Στις 18 Μαΐου, ο Ο.Π.Α.Ν. (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας) σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά, αλλά και το Ναυτικό Μουσείο, θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων.
Την Παρασκευή, 18 Μαΐου, θα υπάρχει μια ξενάγηση στα μνημεία που έχει το Νεκροταφείο της Ανάστασης, τα οποία είναι πραγματικά πολύ υψηλής τέχνης. Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο και η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, αυτή η πολύ υψηλής ποιότητας Φιλαρμονική, θα κλείσει το διήμερο του εορτασμού.      
Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Γ. Σιγάλας, μιλώντας στη συνέντευξη τόνισε μεταξύ άλλων:
«Το αρχείο του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη, θα περιέλθει στο Δήμο Πειραιά,  μετά από δωρεά που προτίθεται να κάνει η κόρη του Κωστούλα. Σύντομα, θα ανακοινωθεί ο χώρος που θα εκτεθεί και θα αναπτυχθεί αυτή η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.
Επίσης, για πρώτη φορά, το Μουσείο Μπενάκη κατεβαίνει στον Πειραιά και θα πραγματοποιηθεί μεγάλη φωτογραφική έκθεση από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου, για την ιστορία του Πειραιά.»

Ο κ. Σιγάλας είπε ακόμα ότι το καλοκαίρι θα λειτουργήσει για πρώτη φορά "καμπ" 6 εβδομάδων για 40- 50 παιδιά, "οικονομικά προσεγγίσιμο στις αδύναμες ομάδες", στα Βοτσαλάκια και γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα το Θεμιστόκλειο.

Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι συνεργασία με τον Πορφύρα θα οργανωθεί μίνι- βόλεϊ στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.
www.pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com