Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Το Μετρό, το τράμ και τα "σχέδια επί χάρτου"•  Στα τέλη του 2017- το συντομότερο- θα φτάσει το μετρό στο λιμάνι. Όλο το έργο θα παραδοθεί ενιαία
•  Μέχρι τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η επέκταση του τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά, χωρίς αλλαγή στη «χάραξη».
• Δεν υπάρξει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για κατασκευή παρκινγκ κοντά στους σταθμούς του Μετρό ούτε και για την υπογειοποίηση της γραμμής του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο σε Πειραιά
• Σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης η επέκταση του τραμ από Πειραιά προς Δραπετσώνα- Κερατσίνι- Πέραμα.

«Ένα τόσο μεγάλο έργο δεν πρέπει να γίνει τυραννικό για την περιοχή», είπε, κάποια στιγμή, στην διάρκεια της τοποθέτησής του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής,Γρηγόρης Νιώτης αποτυπώνοντας την εύλογη ανησυχία, που δημιουργούν τα «σκούρα» σημεία του σχεδίου της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά.
Ανάμεσα σε αυτές τις «γκρίζες ζώνες» είναι ότι η κατασκευή αναγκαίων χώρων στάθμευσης- όπως επεσήμαναν βουλευτές και δήμαρχοι- βρίσκεται ακόμα στον… αέρα, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να έχουν εντοπιστεί διαθέσιμοι χώροι.
Πολύ περισσότερο φάνηκε ότι είναι στον… αέρα και μεταφέρονται για το απροσδιόριστο μέλλον σχέδια για ανάπλαση και κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης στο κέντρο του Πειραιά, επέκταση του τραμ στο Κερατσίνι κ.α.
Όλες αυτές  οι «γκρίζες ζώνες», τα θετικά αλλά και τα «σχέδια επί χάρτου», που φαίνεται ότι γίνονται με «φόντο» την επέκταση του μετρό στον Πειραιά,αποκαλύφθηκαν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανο Χρήστου και συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕΧρ. Τσίτουρας.
Στη συνάντηση, που έγινε, σήμερα το πρωί, σε αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δημήτρης Καρύδηςκαι Γρ. Νιώτης, οι δήμαρχοι Κερατσινίου Λουκάς Τζανής, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Νίκαιας- Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης, οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Ζησιμμάτος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπενέτος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων κ.α.
Από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις, που έγιναν κυρίως προς τον κ. Τσίτουρα «φωτίστηκαν» πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων:
 • Η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, που είναι κόστους 600 εκ. ευρώ και προβλέπεται- εκτός απροόπτου- να έχει ολοκληρωθεί σε 5,5 χρόνια, δηλαδή στα τέλη του 2017, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
 • Για τα παράλληλα έργα, που εμφανίζονται να σχεδιάζουν Δήμοι, ξεκαθαρίστηκε από τον κ. Τσίτουρα ότι πρέπει να εξασφαλίσουν μόνοι τους χρηματοδότηση.
 • Για τα παρκινγκ δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ούτε περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη εργολαβία. Θα γίνει διάλογος.  
 • Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η επέκταση του τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά, με την γνωστή «χάραξη», για την οποία δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή. Για το έργο υπάρχει χρηματοδότηση.
  Αργότερα, θα εξεταστεί η επέκταση προς την Καλλίπολη.
 • Η υπογειοποίηση της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά με την κατασκευή σταθμού στο εργοστάσιο «Κεράνης» βρίσκεται υπό μελέτη. Δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
 • Για την επέκταση του τραμ προς το Κερατσίνι και το Πέραμα υπάρχει μόνο μια προκαταρκτική μελέτη. Δεν έχει εκπονηθεί ακόμα οριστική μελέτη και φυσικά δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.
 • Η… εξαγγελία του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου για κατασκευή υπόγειου δρόμου από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο της πρότασης….
Μερικά στοιχεία για το Μετρό

Από τα στοιχεία, που παρέθεσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ κ. Χρήστος Τσίτουρας για την επέκταση του μετρό στον Πειραιά προκύπτουν τα εξής:
 • Προχωράει η κατασκευή του σταθμού της Αγίας Μαρίνας, απ’ όπου θα γίνει η επέκταση προς Πειραιά με τους εξής 6 ενδιάμεσους σταθμούς:
Αγία Βαρβάρα( στην οδό Αγ. Ελεούσας), Κορυδαλλό (στην πλατεία Ελευθερίας), Νίκαια (πλατεία Ελ. Βενιζέλου), Μανιάτικα (στην διασταύρωση των οδών Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη), Πειραιά (λιμάνι, απέναντι από τον ΗΣΑΠ) και Δημοτικό Θέατρο.
Το έργο έχει κόστος 600 εκατ. ευρώ (σ.σ. το μετρό μέχρι τώρα έχει κοστίσει 3,5 δισ. ευρώ). Η γραμμή θα είναι μήκους 7,6 χιλιομέτρων και θα εξυπηρετούνται 132.000 επιβάτες ημερησίως. Στην διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν έμμεσα (;) ή άμεσα περίπου 2000 θέσεις εργασίας. Ολόκληρη η γραμμή Λιμάνι- Αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 45 λεπτά της ώρας.

 • Για την Γραμμή 4, που θα καλύπτει μήκος 33 χιλιόμετρα, θα έχει κόστος 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ. όσο έχει στοιχίσει όλο το μετρό μαζί) και θα καλύπτει περιοχές όπως Γαλάτσι, Κυψέλη, Παγκράτι, Ψυχικό, Μαρούσι κ.α, θα ξεκινήσει η κατασκευή της Α’ φάσης από Άλσος Βείκου- Ευαγγελισμό.

Τοποθετήσεις

Στην διάρκεια της σύσκεψης μίλησαν με την σειρά που τοποθετήθηκαν οι εξής:

Γιώργος Ζησιμμάτος (πρόεδρος ΕΣΠ): Χάνουμε πολύ χρόνο και όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει. Ας είναι, ας γίνουν τώρα. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Από τον δήμο Πειραιά είναι εδώ κανένας; Πρέπει να κατασκευαστεί ταυτόχρονα υπόγειο παρκινγκ στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Σταύρος Κασιμάτης (δήμαρχος Κορυδαλλού): Ζήτησε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα των έργων ειδικά σε κάθε γειτονιά.

Γιώργος Ιωακειμίδης (δήμαρχος Νίκαιας- Ρέντη): Ζήτησε να μάθει εάν το έργο θα παραδοθεί ενιαία ή σταθμό- σταθμό.

Γιώργος Ανωμερίτης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΛΠ ΑΕ): Η επέκταση της προβλήτας Αλών έγινε και για το Μετρό. Για να κατασκευαστεί η υπόγεια διάβαση πεζών μέσα στο λιμάνι. Παράλληλα, τελείωσε και είναι σημαντικό το δίκτυο συλλογής λυμάτων στο επιβατικό λιμένα. Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει τάξη στους δρόμους και να συνδράμει η δημοτική αστυνομία στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης.
«100 Μετρό να γίνει δεν θα αλλάξει τίποτα εάν δεν υπάρξει τάξη στους δρόμους», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Ανωμερίτης.

Δ. Καρύδης (βουλευτής Α’ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ): Είναι αναγκαίο να γίνουν όπου προβλέπονται οι χώροι στάθμευσης. Ειδικά, στο λιμάνι όπου θα είναι κόμβος και θα ενώνονται η γραμμή 3 του μετρό με την γραμμή 1 του ΗΣΑΠ και τον προαστιακό.
Ακόμα ζήτησε να μάθει ποια είναι η χάραξη του τραμ, τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του και εάν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Επίσης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό ζήτησε να πληροφορηθεί για την εξαγγελία του δημάρχου για κατασκευή υπόγειου δρόμου από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά (σ.σ. ο κ. Μαγκριώτης έκανε μια γενικόλογη αναφορά για σχέδια- προτάσεις δημάρχων).

Γρ. Νιώτης (Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Β’ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ): Πως θα φτάνουν 130.000 επιβάτες στις συγκεκριμένες πύλες; Υπάρχουν δεσμευμένοι χώροι ή  χρήματα για απαλλοτριώσεις, ώστε να γίνουν παρκινγκ; «Το έργο δεν πρέπει να γίνει τυραννία για την περιοχή».

Λουκάς Τζανής (δήμαρχος Κερατσινίου): Πολλές φορές οι κάτοικοι του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας αισθανόμαστε ότι ανήκουμε στη… Γ’ Πειραιά. Η Πολιτεία δεν έχει στέρξει και για μια ακόμα φορά βλέπουμε να μένουμε εκτός ανάπτυξης. Να εξεταστεί αυτόνομα η κατασκευή της επέκτασης του τραμ από τον Πειραιά στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα.

Γιώργος Μπενέτος (πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά): Να παραδοθεί το έργο όλο μαζί.

Στέφανος Χρήστου (Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά): Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το μετρό και το τραμ. Οι μόνες καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν είναι μόνο κατά την εκτέλεση.

Οι απαντήσεις, που έδωσε στα παραπάνω ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ:

Για τα παρκινγκ: Το έχουμε στον προγραμματισμό. Δεν συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη εργολαβία, δεν υπάρχει χρηματοδότηση και θα γίνει διάλογος. Μπορεί να γίνουν με ΣΔΙΤ.


Χρονοδιάγραμμα έργων: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα έργων. Είναι η πρώτη δουλειά του αναδόχου να φτιάξει χρονοδιάγραμμα έργων για κάθε γειτονιά.


Για την ανάπλαση στην πλατεία Κοραή: Δεν υπάρχει χρηματοδότηση


Για την επέκταση του τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά: Αναμένεται να έχει κατασκευαστεί σε 2 χρόνια και δεν έχει γίνει αλλαγή στη χάραξη.


Γιάννης Μαγκριώτης (υφυπουργός Υποδομών): Η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά σχεδιάστηκε από το 2002. Θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει το 2006 αλλά ακυρώθηκε ο διαγωνισμός λόγω κάποιου λάθους. Επαναλήφθηκε το 2008 αλλά και πάλι δεν ολοκληρώθηκε.
«Σε κάθε πόλη, που μετράει το μετρό μπαίνει στις αναπτυγμένες πόλεις. Δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες και παίρνει υπεραξία η γη».

πηγη pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com