Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Κανονικά η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ Τρίτη και Τετάρτη


xalas


Συνάντηση με Λομβέρδο το μεσημέρι γιά το Ν ΑΤ
Αφού εξέτασε τις νέες βελτιωμένες προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε ότι θα προχωρήσει τελικά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση. Νωρίτερα, το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας άφησε ανοιχτό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας μάλιστα ότι τάσσεται υπέρ του μέτρου.

«Η πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις σημερινές γραπτές δεσμεύσεις του Υπουργείου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση και στην οποία σημειώνεται ότι είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων.»
Χθες, εννέα ναυτεργατικά σωματεία κατήγγειλαν ότι στα γραφεία της ΠΝΟ κατά την έναρξη συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής εισέβαλαν στον χώρο της συνεδρίασης, ναυτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της.
Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλουν ότι για μία ακόμη φορά η εκτελεστική δεν συνεδρίασε λόγω της συμπεριφοράς «των δημοκρατικών δυνάμεων».
Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Ναυτεργατών Γιάννης Χαλάς σχολιάζοντας την καταγγελία των σωματείων είπε ότι δεν υφίσταται κάποιο τέτοιο θέμα και ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αποχώρησαν, από μόνοι τους, χωρίς να συνεδριάσουν.
Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας των ναυτικών Γιάννης Χαλάς δήλωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα την απόφαση που είχαμε πάρει για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες εννέα ναυτεργατικών σωματείων για παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ σε χθεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ ο κ.Χαλάς τόνισε ότι τα συγκεκριμένα ναυτεργατικά σωματεία δεν λένε τίποτα για την ανάκληση της απεργίας, αλλά έχουν κάποιες ενστάσεις με κάποια άλλα θέματα.
Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε σήμερα ψηφοφορία ο κ. Χαλάς απάντησε ότι σημασία έχει ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση της συνομοσπονδίας για την απεργία, ενώ απαντώντας για το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτικών τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης.
"Τα προβλήματα που αναπτύξαμε στους υπουργούς δεν έχουν λυθεί και δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση που να μας ικανοποιεί» δήλωσε ο κ.Χαλάς και είπε ότι δεν θα συμμετέχει η συνομοσπονδία στη σχετική συζήτηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη, η υπουργική απόφαση που έχει ληφθεί επι υπουργίας Γιάννη Διαμαντίδη και έχει επιτάξει του ναυτικούς για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενεργοποιείται αυτόματα με την αποστολή ειδικών φυλλαδίων στους ναυτικούς και δεν χρειάζεται να ληφθεί νέα.

Συνάντηση με Λοβέρδο

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στις 3 μετά το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας η ειδική επιτροπή, υπο τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, για την εφαρμογή και την εξειδίκευση του νέου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΠΥ στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΠΝΟ.

Ο υπουργός Υγείας, στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τα μέλη και τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, είχε δηλώσει ότι ο Οίκος Ναύτου με τη ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει αυτοτελής και θα απευθύνεται μόνο στους ναυτικούς. «Ολος ο κλάδος υγείας είναι ΕΟΠΥΥ αλλά η δομή του Οίκου Ναύτου θα παραμείνει κατά προτεραιότητα στους ναυτικούς», είχε επαναλάβει ο κ.Λοβέρδος.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με Διαμαντοπούλου την Κυριακή

Σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να ανασταλεί η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Διαμαντοπούλου, με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση φάνηκε πως δεν υπήρξε συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα η υπουργός δήλωσε - μεταξύ άλλων - πως «η κυβέρνηση απάντησε στα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Σήμερα δίνονται και γραπτά οι προτάσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο είναι σαφές πως ορισμένα στελέχη της ΠΝΟ έχουν πάρει ήδη προειλημμένες αποφάσεις. Οι απειλές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, ανέφερε: «Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν είναι ικανοποιητικές. Θα συνέλθει η Ομοσπονδία, σε μικρό χρονικό διάστημα και θα απαντήσουν τα όργανα».

Συνεπώς, αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία θα εξετάσει το νέo έγγραφο με τις βελτιωμένες προτάσεις για τον Οίκο Ναύτου που επέδωσε προς τους συνδικαλιστές των ναυτικών, η υπουργός και να αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης.

Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Νικόλαος Λίτινας, ο διευθυντής Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθανάσιος Πάλης και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Κυριάκος Σουλιώτης.

Η υπουργός, μετά τις συνομιλίες με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.

portnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com