Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Το USS Enterprise στον Πειραιά!


Ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά  αγκυροβόλησε σήμερα και θα παραμείνει για τις επόμενες τέσσερις μέρες, το αμερικάνικο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Enterprise», συνοδεία άλλων πολεμικών πλοίων.
Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται εθιμοτυπική και πραγματοποιείται σχεδόν δέκα μέρες μετά την αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά (15-19 Μάρτη) της ΝΑΤΟικής δύναμη κρούσης του Ατλαντικού Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), η οποία βρίσκεται σε αποστολή στη Μεσόγειο και πέρα από το Σουέζ.
Η πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ, με επικεφαλής το πρώτο στην ιστορία αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, βρίσκεται σε πολεμική σύνθεση, καθώς απέπλευσε από τη βάση του στοΝόρφολκ της Βιρτζίνια με αποστολή να βρίσκεται σε επιφυλακή στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, ενόψει εξελίξεων με το Ιράν.
Στη διάρκεια της πορείας του, πραγματοποιεί ασκήσεις. Η τελευταία έγινε στις 24-25 Μάρτη, στην κεντρική Μεσόγειο και δυτικά της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή ακόμα 9 μεγάλων πολεμικών πλοίων ΝΑΤΟικών χωρών και της Αυστραλίας.
Η άσκηση αυτή είχε χαρακτήρα προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα συστήματα αεράμυνας. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε προσομοίωση επίθεσης του Ιράν σε σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ στου Περσικού Κόλπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Enterprise θα παροπλισθεί το Δεκέμβρη του 2012, έχοντας στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε όλους τους πολέμους που έχουν κάνει οι ΗΠΑ τον μισό αιώνα που πέρασε, όπως του Βιετνάμ, του δύο πολέμους κατά του Ιράκ κ.λπ.

πηγη pireasnews.gr

1 σχόλιο:

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com