Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Το αεροπλανοφόρο "Enterprise" στον Πειραιά - ρεπορταζ pireas2day.gr


 
Στο τελευταίο ταξίδι του πριν παροπλιστεί θα περάσει από τον Πειραιά το πρώτο αεροπλανοφόρο, που κινήθηκε με πυρηνική ενέργεια, το «USS Enterprise» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Το αεροπλανοφόρο, όπως έχει αποκαλύψει το Pireas2day.gr (σχετική ανάρτησηεδώ). θα καταπλεύσει στον Πειραιά, πιθανόν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη, ιδιαίτερα, πάντως, τονωτική για την δοκιμαζόμενη οικονομία του πρώτου λιμανιού.
Το «Enterprise» (φωτό), του οποίου η ναυπήγηση ξεκίνησε το 1957 και το δεύτερο μεγαλύτερο σε ηλικία αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εντάχθηκε στην ενεργό δράση το 1962 και πραγματοποιεί τα τελευταία ταξίδια του πριν τον παροπλισμό του, ο οποίος προγραμματίζεται για την 1η Δεκεμβρίου 2012 και μετά από 3 χρόνια αφού απαλλαγεί από πυρηνικά και άλλα υλικά θα οδηγηθεί σε διαλυτήρια.
Το μήκους 342 μέτρων πλοίο, όπως είναι αναμενόμενο, δεν θα μπει στο λιμάνι του Πειραιά. Θα αγκυροβολήσει στον Φαληρικό όρμο και η διακίνηση των πληρώματος θα γίνεται με δικά του βοηθητικά σκάφη αλλά και με λάντζες.
«Θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν σχεδόν όλες οι λάντζες του λιμανιού», μας ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι στο αεροπλανοφόρο βρίσκονται περίπου  5.500 άτομα. Από αυτά περίπου 2.700 είναι ναύτες, 150 υπαξιωματικοί και ισάριθμοι αξιωματικοί.
Επίσης, περίπου 1.800 άτομα είναι πιλότοι και τεχνικοί των αεροσκαφών, που βρίσκονται πάνω στο πλοίο.
Η έξοδος όλου αυτού του κόσμου σε συνδυασμό με την τροφοδοσία, που θα λάβει το πλοίο αποτυπώνουν το μέγεθος της οικονομικής «ένεσης», που θα δοθεί στην αγορά της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι αεροπλανοφόρο έχει περισσότερα από 10- 15 χρόνια να καταπλεύσει στον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com