Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Ο ιδανικος Πειραιας μεσα απο τα ματια ενος Πειραιωτη

Το παρακατω κειμενο το εχει γραψει το μελος του skyscrapercityforum Alexandris.Πιστευω πως μας καλυπτει πληρως ολους στο πως θα θελαμε να ειναι ο Πειραιας μας! αξιζει να το διαβασετε!

Οι φωτογραφίες και τα κολάζ ειναι του Alexandris οπως ειναι ανεβασμενα στη δημοσιευση στο φορουμ

Ένας φανταστικός Πειραιάς. 


Μερικές απόψεις και ιδέες μου...
(επισης παρουσιάζονται υπαρκτά Projects)

ΜΟΥΣΕΙΑ.

Δημιουργία μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων το οποιο θα διατηρεί και το ναυτικό μουσειο καθώς η θεματολογία των δυο μουσείων ειναι παρόμοια. 
 
Μετακόμιση του ναυτικού μουσείου Φρεαττύδας στο μουσειο Ενάλιων αρχαιοτήτων, και μετατροπή του, σε μουσείο μοντέρνας τέχνης. Διάφορα έργα μοντέρνας τέχνης θα κοσμούν επίσης το πάρκο του μουσείου στα σημεία που βρίσκονται σημερα τα εξωτερικά εκθέματα του, οπως ειναι ο πυργισκος του υποβρυχίου Παπανικολη κτλ. 
 


Ένταξη των κονωνειων τοιχίων στην αρχαιολογική θεματική ενότητα του μουσείου εναλιων αρχαιοτήτων. (Η Πειραική θα πεζοδρομηθεί και θα δημιουργηθούν χωροι περιπάτου) Θα επιτρέπεται η κίνηση μονο στα τουριστικά λεωφορεία, και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η διακίνηση των εμπορευματων στα καταστηματα θα γίνεται μονο τις πολύ πρωινές ώρες οπου και θα επιτρέπεται η διελευση των υπολοιπων οχημάτων. 

Δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στο πρώην κτήριο του Υ.Ναυτιλίας επι της οδου Γ.Λαμπράκη το οποιο θα είναι ικανό να δεχθεί τα χιλιάδες ευρήματα που στεγάζονται σήμερα στις δημοτικές αποθήκες. 

 
Ανακατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου το οποιο θα αποτελεί παράρτημα του νέου μουσειου. (λογω του αρχαιου αμφιθεατρου)

Τέλος όλα τα ανοιχτά οικόπεδα της πόλης που διατηρουν αρχαιολογικά ευρήματα, θα αναδειχθούν.

 
Θα περιφραχτούν με καλλωπιστικά κάγκελα, θα φωταγωγηθούν τις νύχτες, και θα υπάρχουν ταμπέλες που θα ενημερώνουν τον κόσμο για την ιστορία και τη σημασία των ευρημάτων. 

Επίσης σε ολους τους δρόμους του Πειραιά θα τοποθετηθούν ειδικές σημάνσεις οι οποιες θα οδηγουν στα μουσεία της πόλης. 

ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΑ.


Οσον αφορά τα νεοκλασσικά που ανήκουν στο δήμο.

Εδω με την ιδιωτική παρέμβαση θα γίνει προσπάθεια να αναπαλαιωθούν τα περισσότερα νεοκλασσικά κτήρια του Πειραιά, τα οποια και θα παραχωρουνται σε ιδιωτες και εταιρίες με ειδικές συμφωνίες εκμίσθωσης.

Όσα νεοκλασσικά ανηκουν σε ιδιωτες και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατουν να προβούν σε αναπαλαίωση η αναστήλωση, θα καλλωπίζονται μονο εξωτερικά με ειδικά δάνεια πολύ ευνοικών όρων που θα δίνονται στους ιδιοκτήτες τους.

Αν και πάλι ο ιδιοκτήτης ενος νεοκλασσικού κτηρίου το οποιο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, αδυνατεί να προβεί σε αναπαλαίωση συντήρηση η σε απλό καλλωπισμό της προσόψεως, θα καλείτε απο το κράτος με ειδική νομοθεσια που θα θεσπιστεί για τα νεοκλασσικά, να βρει αγοραστή ο οποιος θα μπορεί να το ανακαινίσει. (Ο δήμος μπορεί να είναι ένας απο τους αγοραστές εφοσον το ακίνητο ειναι διατηρητέο και πρέπει να διασωθεί)
 
Ιδιοκτήτες νεοκλασσικών (τα οποια ειναι διατηρητέα αλλα αποτελούν πηγή δημοσιου κινδύνου λογω της παλαιότητας και της φθοράς τους), σε περίπτωση που δεν δεχθούν να προβουν σε πώληση η αναστήλωση του ακινητου τους, αυτό θα κατάσχεται απο τη δημοτική αρχή η οποια θα ειναι και η μεσήτρια ωσότου βρεθεί αγοραστής. 
Σε περίπτωση πώλησης ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα αμοιβεται με το 80 τοις εκατό της τιμής πώλησης. Το υπολοιπο ποσό θα παρακρατείται απο τον δήμο ως μεσητική προμήθεια. 

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ. 

Εδω θα δωθεί μεγάλη έμφαση στον καλλωπισμό των περισσοτέρων πολυκατοικιων της πόλης, οι οποιες και θα ενταχθούν επίσης σε ειδικά τραπεζικά προγράμματα για όσους το επιθυμούν.
Στόχος ειναι τουλάχιστον οι πολυκατοικιες των κεντρικών λεωφόρων της πόλης αλλα και όλης της ακτογραμμής (Πειραική, μικρολίμανο, Πασαλιμάνι, Φρεαττυδα, κεντρικός λιμένας πόλης) να διατηρούν τρείς βασικές προυποθέσεις για να γινονται δεκτές απο τη δημοτική αρχή.

Α) Ομοιομορφία στο εξωτερικό περίβλημα της πολυκατοικιας. (Χρωματα τεντες κτλ)
Β) Καταργηση των διαφημιστικών φωτεινών και λοιπών επιγραφών που ασχημαίνουν τα κτήρια. (τοποθετηση επιγραφών στα ισογεια των πολυκατοικιων)
Γ) Νυχτερινη εξωτερική φωταγώγηση. (Εγκατάσταση νεου ρολογιου της ΔΕΗ στις πολυκατοικιες που θα μετρά τις κιλοβατώρες του εξωτερικού φωτισμού. Ο εξωτερικός φωτισμός στις κεντρικές πολυκατοικίες δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες και ενοικους) 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ.

Αξιοποιηση δυο σημαντικών ακτων της πόλης.
   
Δημιουργία οργανωμένης πλάζ σύγχρονων προδιαγραφών σε βοτσαλάκια και Φρεαττύδα.
Σύνδεση με τη στεριά και δημιουργια παραλίας γύρω απο το νησάκι Κουμουνδούρος και ανάδειξη/αξιοποιηση του ως τουριστικό αξιοθέατο.

ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΕΣ Φρεαττύδας Μικρολίμανου Πειραικής.
Ενιαίο σχέδιο φωταγώγησης πεζοδρόμησης και λοιπών αστικών στοιχείων. Παγκάκια πλάκες τοιχία κάγκελα δενδροφυτέυσεις κτλ τα οποια θα τοποθετηθούν απο Μικρολίμανο ως και Πειραική και θα καλύψουν 7 χιλιόμετρα ακτογραμμής χαρίζοντας στη περιοχή μια ενιαία αισθητική εικόνα.

Τέλος για να διατηρηθεί μια καθαρή και σωστή αισθητικα εικόνα κοντά στις ακτογραμμές, θα απαγορευτούν οι πέργκολες και λοιπές σταθερές κατασκευές πανω στους πεζοδρομους και πλατείες. 

ΠΑΡΚΑ & ΠΛΑΤΕΙΕΣ


(Απαγόρευση και εδω των σταθερών κατασκευών. (περγκολες πατώματα κτλ)
Θα δίνεται άδεια μονο για τραπεζοκαθίσματα. )

Ενοποίηση της πλατείας Κοραή (πλατεια δημαρχειου) με την απεναντι πλατεία του Αγιου Κωνσταντίνου και υπογειοποιηση της Β.Γεωργίου στο κομμάτι αυτό.
Ανάπλαση της πλατείας Κοραή σε πρότυπα πλατείας Κοτζιά με το μάρμαρο να κυριαρχεί, η σαν πάρκο.
 
Ανάπλαση της πλατείας Οδυσσού πλησιον του Ηλεκτρικου σταθμού και κατασκευή αιθριου. 
 
Ανάπλαση του πάκρου της Αγιας Τριάδος, με κατασκευη λοφίσκων που θα προσφέρονται τα υψώματα του και ως παρατηρητήρια με θεα το λιμάνι του Πειραιά. 

Ενοποίηση των τεσσάρων πάρκων της Τερψιθέας δημιουργωντας κατ'αυτο τον τρόπο, ενα ενιαίο μεγάλο πάρκο 19 στρεμμάτων !!!
Επίσης σε αυτο το σημείο οι δυο λεωφόροι θα υπογειοποιηθούν. 

Αναβάθμιση του λόφου Προφήτη Ηλία (Αναβάθμιση σε ΟΛΑ. Συγκοινωνίες δρόμοι φωτισμοί κτήρια) και καλλωπισμός του πάρκου των 30 στρεμμάτων. Δημιουργια στη θέση του bowling ενος εμβληματικού κτηρίου μοντέρνου σχεδιασμού, το οποιο θα λειτουργεί και ως παρατηρητήριο της πόλης του Πειραια.

Ο λόφος πλεον θα αποτελεί ισως τη μεγαλύτερη τουριστική αλλα και τοπική ατραξιόν, καθώς θα προσφέρει το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το καλύτερο πολυχώρο για συναυλίες και λοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Βεάκειου αμφιθεάτρου, και φυσικά ένα σύγχρονο μοντέρνο κτήριο (δια χειρός μεγάλου αρχιτέκτονα) το οποιο θα δεσπόζει τη μερα και τη νυχτα πανω στη κορυφή του λόφου προσφέροντας τη θέα της πόλης πραγματικά στο πιάτο του επισκέπτη. 

ΛΙΜΑΝΙ.

Και εδώ το λιμάνι σε συνεργασία ΟΛΠ και δημοτικής αρχής, θα δεχθεί μεγάλες αισθητικές αλλα και λειτουργικές παρεμβάσεις.
Κατασκευή νέων σταθμών για τα νησιά του Αιγαίου του Ιονίου και της Κρήτης, (που σήμερα στεγάζονται σε πρόχειρα κιόσκια)
Θα γινει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο σταθμό εξωτερικού ο οποιος σταθμός θα αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της πόλης λογω της αναγνωρισμένης διεθνους αρχιτεκτονικής του. 

Όλος ο λιμένας Πειραιώς θα ενταχθεί σε ένα urban planing ετσι ωστε να παρουσιάζει μια μαζεμένη και ενιαία εικόνα. Στυλες φωτισμού δρόμοι, σχέδια σημάνσεων και Πινακίδες προσανατολισμού και ερμηνείας του λιμένα, θα ενταχθούν στο σχέδιο αυτό. 

Πέρα απο τον εσωτερικό χώρο του λιμένα, σε όλη την ακτογραμμή του θα ανακαινισθούν κτήρια, θα φωταγωγηθούν οι δρόμοι, και θα καλλωπιστουν τα πεζοδρομια και οι πλατείες.
 
Επισης ο Πύργος Πειραιά, θα περατωθεί κι αυτός με ιδιωτικά κεφάλαια, και θα αποτελέσει το νέο land mark του λιμανιού καθώς θα ξεχωρίζει απο το μέγεθος αλλα και απο την αρχιτεκτονική του απο καθε γωνιά της πόλης.

Τέλος σε συγκεκριμένα οικόπεδα επι της ακτογραμμής του λιμένα όπως ειναι οι δρόμοι της Ηετωνειας ακτής, της ακτής Κονδύλης, της ακτής Ποσειδώνος, και της ακτής Μιαούλη, θα δωθούν ειδικές άδειες για την κατασκευή νέων πολυόροφων ναυτιλιακών και λοιπών γραφείων με ξεχωριστή αρχιτεκτονική υπογραφή. 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.
Δεν επιτρέπεται το κέντρο του εμποριου της χώρας και το μεγαλυτερο λιμανι της μεσογείου να στερείται σοβαρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.
Επειτα απο δεκάδες χρόνια αναμονής το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχειο έχει πάρει σαρκα και οστά. Δεν αρκεί ομως μονο αυτό.

 
Κατασκευάζονται λοιπόν ακόμα τρία ξενοδοχεια πέντε αστέρων. Το ένα απο αυτά στο παλιό κτήριο του ΟΛΠ, και ανακαινίζονται τα περισσότερα έτσι ωστε οι ξενοδοχειακές μονάδες του Πειραιά, να γίνουν αντάξιες της πόλης. 

ΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.

Ο Πειραιάς θα αποκτήσει το δικό του ξεχωριστό πρόσωπο και φυσιογνωμία.
Στόχος είναι να χρησιμοποιεί η πόλη, δικά της χρώματα, δικά της αστικά εργαλεία έτσι ώστε να ξεχωρίζει.
 
Θα τοποθετηθούν λοιπόν παντού ίδιοι στυλοι φωτισμού, παλαιού στυλ (εκτος απο τον Λιμένα) για να συνάδουν με το παλαιό πρόσωπο της πόλης και τα νεοκλασσικά της, η έστω να βοηθησουν στη προσπάθεια να της δώσουμε πίσω το κλασσικό χαμένο της πρόσωπο, οπως επισης θα τοποθετηθούν παντού τα ίδια μαντεμένια διαχωριστικά κάγκελα και κολωνάκια στα πεζοδρόμια της πόλης. 
 
Οι φωτεινοί σηματοδότες θα είναι καθαροί και εμφανης απο παντού, όπως και οι οδικές και λοιπές σημάνσεις της πόλης που θα ενημερωνουν τον κόσμο για τις διαφορες τοποθεσίες των δημοσιων υπηρεσιων των σταθμών των μουσειων κτλ. 

Τα παγκάκια θα αποτελούν και αυτά σήμα κατατεθέν του Πειραιά, καθώς θα είναι μοναδικής σχεδίασης, όπως και οι στάσεις των λεωφορείων.
Επίσης και τα περίπτερα θα εναρμονιστουν σε μια σχεδιαστική γραμμή έτσι ωστε και αυτά να αποτελούν μερος της αισθητικής της πόλης.

Τέλος θα περατωθούν όσα κτήρια παραμένουν εν αχρηστία και βρισκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και αποτελουν σημερα ντροπη για την εικονα της.
Πέρα απο τον πύργο Πειραιά το κτήριο που βρισκεται στο οικοπεδο της Ρ.Σχολής θα στεγάσει το νέο δημαρχείο και δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. 

Το κτήριο που σήμερα στεγάζει το δημαρχείο Πειραιά, στη πλατεία Κοραή θα αναμορφωθεί πλήρως και θα στεγάσει διαφορες άλλες δημοτικές υπηρεσίες. 

-------------------------------------------------------------------

Αυτά είναι απλά βήματα και πρακτικές οι οποιες με την παρουσία του ιδιωτικού κεφαλαίου των ιδιωτικών επενδύσεων, πιστέψτε με δεν ειναι και τοσο δυσκολο να γίνουν πραγματικότητα.
Σε ένα βάθος χρόνου μιας πενταετίας, ο Πειραιάς θα μπορουσε να γίνει σπουδαία πόλη και ενα απο τα πλουσιότερα λιμάνια σε έσοδα.
Να συνδιάζει και θερινό και χειμερινό τουρισμό. (Που σημερα στερείται και των δύο)

Προσωπικά ΔΕΝ θα πάψω να ονειρεύομαι, να μοιράζομαι τις ιδεες μου και να φωτοσοπιάζω μια άλλη πόλη.

Ελπίζω μια μέρα πως πολιτικά ανδρίκελα τύπου Μιχαλολιάκου και λοιπών ομοιων δημαρχων που περασαν απο τη πόλη μας, πως Τσίπρηδες οικΩλόγοι και γνωστές αρνητιστές των πάντων, θα πάψουν να ασκουν εξουσία.

Ελπίζω πως πολιτικοί οραματιστές όπως ηταν ο Βενιζέλος και ο Καποδίστριας, θα ξαναγεννηθούν στη χώρα, θα μας πάρουν απο το χέρι, θα διώξουν μακριά τη βλαχιά την κακομοιριά και τον Βαλκανισμό που μας δέρνει, και θα δημιουργησουν ξανά την χωρα και τις πόλεις μας απο την αρχή.

1 σχόλιο:

  1. Ο Πειραιάς, ο Πειραιάς μας, έχει στην κυριολεξία, βιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια απο όλους. Δημοτική αρχή, πολιτικούς αλλά και πολίτες.
    Αυτά που αναγράφετε παραπάνω, μακάρι κάποτε να γίνουν πραγματικότητα αλλά δυστυχώς νομίζω οτι δεν θα ζώ για να το δώ, αν ποτέ γίνει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com