Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Η Πάτρα «ανοίγει την όρεξη» στον Πειραιά

*Κινήσεις για διεκδίκηση 72 στρεμμάτων στο Παλατάκι

Μετά την υπογραφή παραχώρησης από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών  3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου της πόλης, αναζωπυρώνονται αντίστοιχες επιδιώξεις και στον Πειραιά. Αυτές έχουν ως κύριο στόχο την παραχώρηση 72 στρεμμάτων του ΟΛΠ στον δήμο Πειραιά, στην περιοχή «Παλατάκι», κάτω από το Χατζηκυριάκειο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Αν. Καλογερόγιαννη μεθοδεύεται η συγκρότηση κοινής επιτροπής  (από  ΟΛΟΥΣ τους ΑΙΡΕΤΟΥΣ και ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, δηλαδή τους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Α' & Β' Πειραιά, το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, Περιφέρεια και Περιφερικούς Συμβούλους, συλλόγους, σωματεία και άλλους) διεκδίκησης της επιστροφής του χώρου στον δήμο.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς Όλοι Μαζί» η συγκεκριμένη περιοχή «ανήκει στο δήμο Πειραιά και παραχωρήθηκε για χρήση στον ΟΛΠ», κάτι που θεωρείται πως μπορεί να ενισχύσει  το διεκδικητικό πλαίσιο του δήμου. Επιπλέον δε ο κ. Καλογερόγιαννής επικαλείται τις πιέσεις της Τρόικας για «άρον – άρον πωλήσεις των θεωρούμενων ως «φιλέτων» του ελληνικού δημοσίου», ώστε να τα έσοδα να εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος, για να  δώσει έμφαση στο «πολιτικά επείγον» της διεκδίκησης.
Υπενθυμίζεται ότι πολλές φορές στο παρελθόν είχε τεθεί από δημοτικές αρχές και παρατάξεις του Πειραιά το θέμα της παραχώρησης – επιστροφής της συγκεκριμένης έκτασης, χωρίς πάντως να εκδηλωθούν σοβαρές κινήσεις διεκδίκησης. Τα τελευταία χρόνια ο στην πλειοψηφία του αδόμητος αυτός χώρος χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τον ΟΛΠ για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων , γεγονός που φυσιολογικά δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην κατεύθυνση της επιστροφής του χώρου στο δήμο, δεδομένης της ανάδειξης της κρουαζιέρας σε στρατηγικό πυλώνα της πολιτικής του ΟΛΠ. Επιπλέον για το συγκεκριμένο χώρο ο ΟΛΠ έχει εξαγγείλει τη δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου, κάτι που οπωσδήποτε δυσκολεύει τη δυνατότητα ανεύρεσης συμβιβαστικής έστω λύσης.
Ας σημειωθεί πάντως πως από την πλευρά του δήμου έχει στο παρελθόν υποστηριχθεί πως η πράξη παραχώρησης του δημοτικού αυτού χώρου στον ΟΛΠ είχε γίνει για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων λειτουργιών του λιμανιού που πλέον δεν υφίστανται. Κάτι που, εύλογα κατά τους διεκδικητές, ενισχύει τα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής του.
 
Portnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com