Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Για Ολυμπιακό μιλάμε... του Μιχαλη Στεφανου


Κοιτάζοντας αυτή τη φωτογραφία από το μακρινό 1997 πέρα από το ότι σε πιάνει θλίψη, αναρωτιέσαι τι πήγε τελικά τόσο στραβά σε αυτό το τμήμα; Δεν είναι μόνο το γεμάτο γήπεδο, είναι φλόγα, η ψυχή, η ζωντάνια, η πίστη. Πού πήγαν όλα αυτά ρε παιδιά; Για Ολυμπιακό μιλάμε!
Πώς επιτρέψαμε να συμβεί αυτό το πράγμα, δεν ξέρω… Καμιά φορά αργείς να κατανοήσεις το κακό που έρχεται. Το αφήνεις, το αφήνεις, μέχρι που κάποια στιγμή έχει διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Σαν τη χιονοστιβάδα ένα πράγμα.
Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αιτία του του προβλήματος είναι η μη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν λειτουργούν έτσι οι Ολυμπιακοί. Πέτρινα χρόνια πέρασε και η ποδοσφαιρική ομάδα, η ναυαρχίδα του συλλόγου. Όμως ο κόσμος ήταν πάντα εκεί, σε κάθε ματς, στις προπονήσεις, παντού! Ίσως και με μεγαλύτερο πάθος από ό,τι στη 15ετία των επιτυχιών που ακολούθησε.
Δεν χρειάζονται αναλύσεις επί αναλύσεων για να εντοπίσουμε την πηγή του κακού. Προσωπικά πιστεύω ότι χρόνο με τον χρόνο, ο μπασκετικός Ολυμπιακός μεταλλάχθηκε σε κάτι… μη ολυμπιακό. Και γι’ αυτή τη μετάλλαξη φταίνε όλοι. Από τον Κόκκαλη που το παράτησε, από τον κόσμο που χαλάρωσε, από τον Τύπο που το χειρίστηκε λάθος, αλλά και από τους Αγγελόπουλους που αν και άρρωστοι οπαδοί, δεν κατάφεραν να ξαναζωντανέψουν αυτή τη φλόγα. Περιστασιακά επέστρεφε, όταν επέστρεφε, ο κόσμος στο ΣΕΦ. Με το ένα πόδι έξω…
Ακόμη και αυτό το γλυκανάλατο «ο Ολυμπιακός μας» και «ο Ολυμπιακός μας», που λέει σε κάθε του φράση ο κονφερασιέ δείχνει την ανάγκη να …πείσει για κάτι. Δικός μας είναι ο Ολυμπιακός, αδερφέ, το γνωρίζουμε καλύτερα από σένα. Στο ποδόσφαιρο δεν έχει ακουστεί ποτέ αυτό το «μας».
Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, αλλά πότε το ένα …ψιλό, πότε το άλλο, έφεραν την αποκόλληση της ομάδας από τον υπόλοιπο στόλο. Μόνο του αρμενίζει το καράβι του μπάσκετ και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Δεν έχει πλέον νόημα να ρίχνουμε ευθύνες και να γυρνάμε την πλάτη. Έτσι λειτουργούσαν ανέκαθεν οι παναθηναϊκοί και δικαίωμά τους. Το ΣΕΦ πρέπει να ξαναγίνει η έδρα μιας ομάδας, της οποίας οι οπαδοί είναι γνωστοί σε όλη την Ευρώπη. Μόνο ο κόσμος του Ολυμπιακού μπορεί να ξαναδώσει στην ομάδα τη δυναμική που της λείπει. Να του προσφέρει …μεταμόσχευση DNA! Με τη φωνή του, την κριτική του και τις απαιτήσεις του. Μα πάνω απ’ όλα με την παρουσία του.
Η φετινή ομάδα των Ελλήνων παικτών, που δεν έχουν τη λάμψη, αλλά ούτε και το κασέ των προηγούμενων, η ομάδα του πραγματικού ηγέτη (και όχι των γιαλαντζί) Βασίλη Σπανούλη, αξίζει την ενίσχυση όλων. Την Τετάρτη το βράδυ πιθανότατα θα κερδίσει η ΤΣΣΚΑ. Το ξέρουμε ότι είναι το μεγάλο φαβορί. Και τι σημαίνει αυτό; Πότε μας άρεσαν τα εύκολα;
Ας προβληματιστούν όλοι στη θέα μιας τέτοιας φωτογραφίας και ας αναλάβουν όποια ευθύνη τους αναλογεί. Ώστε να μπορέσει κάποτε κάποιος φωτογράφος να βγάλει μια παρόμοια…
 πηγη Katimagiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com