Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο άλλαξες; Ή μήπως δεν άλλαξες;Βρε ρόδα είναι... Και γυρίζει! Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από εκείνη την κρύα νύχτα στον Πειραιά.
Πόσο άλλαξες; Ή μήπως δεν άλλαξες;
Πριν το παιχνίδι με τη Νανσί τα πρόσωπα τα πρόσωπα των ερυθρόλευκων έμοιαζαν με ραβδοσκόπους. Οι ταλαντώσεις ήταν διαρκείς και συχνές... Μία πάνω, μία κάτω σε μία συνηθισμένη μέχρι τότε διαδικασία. Τότε η πρόκριση φάνταζε σε μία πολύ δύσκολη υπόθεση.
Τις τελευταίες ώρες, ο Ολυμπιακός λογίζεται ως το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά στον όμιλό του με ό,τι αυτή συνεπάγεται ενόψει του Τοπ 16. Κι όλα αυτά μέσα σε 4 εβδομάδες...Υπό άλλες συνθήκες πιθανώς να αναφερόμασταν σε ολική επαναφορά, σε μία transformer διαδικασία, που μετέτρεψε το ασχημόπαπο σε κύνκο. Ναι... Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως...
Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει σημεία βελτίωσης, αλλά θα ήταν παρακινδυνευμένο για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης στη συνέχεια, αλλά και για την ορθή μεταφορά μηνυμάτων προς εσάς που αφιερώνετε χρόνο για να διαβάσετε αυτές τις γραμμές.
Εμείς, αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι να σπάσουμε τα κομμάτια της αγωνιστικής παρουσίας του Ολυμπιακού και να τα αξιολογήσουμε ένας προς ένα... Να βρούμε τις διαφορές σε σχέση με την έναρξη της σεζόν (όπου υπάρχουν) και να αξιολογήσουμε... Ας ξεκινήσουμε!
ΑΜΥΝΑ
Ο Ιβκοβιτς επιθυμεί να είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ομάδας του, αντιθέτως όμως, έχει εξελιχθεί πολλές φορές σε αχίλλειο πτέρνα. Με τον Σπανούλη να κάνει τα πάντα στην επίθεση, είναι λογικό να μην υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις στα μετόπισθεν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πάρει κάρτα ελεύθερων διαδρομών. Ο Ντούντα όμως, με κάποιο τρόπο πρέπει να τον προφυλάξει. Κι έτσι αρχίζουν τα θέματα προς επίλυση. Με τον Λάζο ή τον Αντιτς σε θέση «5» ο Ολυμπιακός είναι αργός στα πόδια και εύκολος στόχος για τα πικ εν ρολ των αντιπάλων.
Ο Χάινς είναι παλικαράκι και το λέει η ψυχή του, αλλά ορισμένα πράγματα που ορίζει η φύση είναι δύσκολο να τα ξεπεράσεις. Ο Αμερικάνος είναι αρκετά κοντός για να αντιμετωπίσει, ιδιαίτερα μέσα από ομαδικές περιστροφές κι αντιμετωπίσεις τους αντίπαλους ψηλούς. Το χάντικαπ είναι σημαντικό και μπορεί ο Ντούντα να ανακατεύει την τράπουλα, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές ζώνες, το πρόβλημα όμως, δε λύνεται τόσο εύκολα.
Είναι γεγονός πάντως, ότι στα σχήματα με τον Πρίντεζη στο «4» και τον Αντιτς στο «5», η αμυντική ικανότητα των ερυθρόλευκων βελτιώνεται αισθητά, καθώς ο «Πρι» έχει την αθλητική ικανότητα και τα πόδια να δίνει βοήθειες, να κλείνει τρύπες. Είναι δεδομένο όμως, ότι απαιτείται σημαντική βελτίωση και κυρίως σταθερότητα...
ΕΠΙΘΕΣΗ
Ας μη γελιόμαστε... Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κάποιες φορές σκοράρει πολύ (όπως με την Καντού) δε συνεπάγεται ότι έχει επιλύσει τα ανοιχτά θέματά του. Στην αρχή της σεζόν, είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε αρχή και τέλος στην επίθεση των ερυθρόλευκων. Οι ρόλοι δεν ήταν διακριτοί, η σύγχυση ήταν έντονη και όλοι προσπαθούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ του εκτελεστικού χαρακτήρα του Σπανούλη και της έντονης, εντός της ρακέτας παρουσίας του Λάζου, που είχε το ρόλο του πλέι μέικερ.
Από τη στιγμή που η μπάλα πέρασε περισσότερο στα χέρια του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός βρήκε το Μίτο της Αριάδνης. Γύρω από τον Σπανούλης, όλοι οι συμπαίκτες του, άρχισαν να αντιλαμβάνονται τα πατήματά τους... Τους χώρους που πρέπει να κινηθούν, αυτά που οφείλουν να κάνουν ώστε να βοηθήσουν τον Kill Bill και την ομάδα τους. Ο Πρίντεζης έχει προσφέρει πολύ μεγάλες βοήθειες, ιδιαίτερα στα τελευταία ματς και περισσότερο από όλους, αυτός που τρίβει τα χέρια τους είναι ο Ηλίας Ζούρος .
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Με την παρουσία του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός διαθέτει έναν από τους πιο αποτελεσματικούς παίκτες της Ευρώπης. Ενας από τους ελάχιστους που μπορούν να καθορίσουν την εξέλιξη ενός αγώνα, που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες. Είναι δεδομένο όμως, ότι μόνος του δε φτάνει. Ο Σπανούλης έχει βάλει στο παιχνίδια του όλα τα στοιχεία ενός μεγάλου παίκτη, διεισδύει, δημουργεί, πασάρει και κυρίως ...σουτάρει!
Ο Κέσελι όμως ...δεν υπάρχει, ο Λούκας το ίδιο, ο Πελεκάνος έχει καταφέρει ήδη την υπέρβασή του, ο Παπανικολάου είναι ακόμα ασυνεπής και ο Αντιτς, απίστευτα άστοχος. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από τον Ολυμπιακό είναι εμφανής η απουσία ενός μεγάλου σουτέρ, που θα δώσει ανάσες και χώρους στον Σπανούλη.
ΨΗΛΟΙ
Εχουν γραφτεί πολλά αράδες για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Χάινς είναι μαζί με τον Σπανούλης ο πιο απειλητικός παίκτης του Ολυμπιακού, ανεξαρτήτως αν έχει κάνει λάθη, ή έχει σκαμπανεβάσματα. Ο Λάζος δεν έχει καταφέρει ακόμα να γίνει σημείο αναφοράς. Ο Αντιτς έχει τεράστιο μπασκετικό μυαλό, αλλά αδυνατεί να παίξει με πλάτη ενώ και στα ριμπάουντ πολλές φορές οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Είναι εξαιρετικής σημασίας η κατακόρυφη άνοδος του Πρίντεζη, που έχει βάλει μία νέα διάσταση στο παιχνίδι των ερυθρόλευκων, που αφενός έλειπε κι αφετέρου είναι πολύ χρήσιμη... Ο Πρίντεζης δένει καλά με όλους τους υπόλοιπους ψηλούς, όχι όμως και ο Αντιτς, που μαζί με τον Λάζο, στο ίδιο σχήμα κάνει την πεντάδα της ομάδας του πολύ αργή. Σε άμυνα κι επίθεση.
Ο Χάινς, όσο πολύτιμος κι αν είναι (που είναι) έχει (και θα έχει) κρίση θέσης για μία ομάδα που διατηρεί πάντα υψηλές φιλοδοξίες και ίσως αυτή η γραμμή είναι που πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο από τον Ντούντα, ώστε και οι ρόλοι να γίνουν περισσότερο ξεκάθαροι.
Το δίδυμο του Πρίντεζη με τον Χάινς θα έκανε τους ερυθρόλευκους σούπερ κινητικούς και στις δύο ρακέτες, όπως επίσης και πολύ απειλητικό στην επίθεση, αφού και οι δύο παίκτες μπορούν να ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους τόσο από το λόου ποστ, όσο κι από την περιφέρεια. Δεν παύει όμως, αυτό το σχήμα να υστερεί σε ύψος, που σε αγώνες (πολύ) υψηλού επιπέδου και υψηλών απαιτήσεων θα προκαλεί πρόβλημα
ΧΗΜΕΙΑ
Οσο περνά ο καιρός, οι παίκτες του Ολυμπιακού πατούν ολοένα και καλύτερα στο παρκέ και βρίσκονται καλύτερα μεταξύ τους. Συνεννοούνται με πιο εύκολο τρόπο και η λειτουργία γίνεται πιο αυτοματοποιημένη. Ακόμα έχει πολύ δρόμο όμως...
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η πρώτη θέση μπορεί να τονώσει το ηθικό των παικτών του Ιβκοβιτς, δε αποτελεί όμως πανάκεια. Για να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να κάνουν κάποιες μεγάλες νίκες. Και μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει καμία...
Εχουν ηττηθεί σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια ενώ στν έδρα τους κατάφεραν να κερδίσουν ομάδες που τη φετινή σεζόν δεν έχουν πείσει για την προσωπικότητά τους. Το 4/4 του Ολυμπιακού εντός έδρας είναι όμως, ένα καλό βήμα ώστε στα παιχνίδια του Τοπ 16 να αντιμετωπίζουν κάθε ματς ξεχωριστά. Και όσο έρχονται νίκες, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει και η ψυχολογία των παικτών.
Πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com