Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Το ΄΄κουρεμα΄΄ των Στρατιωτικων


Οι "γαλάζιοι" αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, ο εκρηκτικός Α/ΓΕΣ, ο αρχηγός ΓΕΝ, που ήταν και η μοναδική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, και οι σχέσεις τους με τον προηγούμενο και τον τωρινό τους πολιτικό προϊστάμενο

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Οταν, τους είκοσι πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων -που εκτάκτως τον Αύγουστο του 2009 είχαν επιλεγεί από την τότε παραπαίουσα κυβέρνηση της ΝΔ- επιδεικτικά προσπερνούσαν τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, δεν υπολόγιζαν ότι κάποια μέρα ο ταπεινός Κορίνθιος διπλωμάτης θα καθόταν στην καρέκλα του υπουργού Αμυνας και θα τους αποστράτευε! Ας δούμε όμως ποια ήταν η σχέση του Π. Μπεγλίτη με καθέναν αρχηγό χωριστά και πώς φτάσαμε στις έκτακτες κρίσεις της περασμένης Τρίτης.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, αν και ήταν το "χαϊδεμένο παιδί" της ΝΔ και πολλοί τον αποκαλούσαν "γαλάζιο... Κουρή", αμέσως προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση. Από τις πρώτες επαφές με τους Β. Βενιζέλο και Π. Μπεγλίτη κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Οι σχέσεις του πτέραρχου με τον νυν υπουργό Αμυνας έγιναν πιο στενές μέσω του διαύλου επικοινωνίας που είχε δημιουργηθεί από τον απόστρατο πτέραρχο Γ. Βυζάντιο και τον πρέσβη Δ. Χρονόπουλο.
Ως αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, ο Π. Μπεγλίτης αναγνώρισε τα επαγγελματικά προσόντα του πτέραρχου Γιάγκου και την αποδοχή που είχε στο εξωτερικό σε ΝΑΤΟϊκό και ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως στις ΗΠΑ! "Προσόντα" που έσπευσε να αξιοποιήσει ο Π. Μπεγλίτης ως υπουργός Αμυνας, αναθέτοντας στον πτέραρχο Γιάγκο "ειδικές αποστολές" κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Λιβύη και εν συνεχεία για την ανοικοδόμησή της.
Πότε ράγισε το "γυαλί"|
Οι σχέσεις του Π. Μπεγλίτη με τον Ι. Γιάγκο έγιναν ακόμη πιο στενές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο πτέραρχος είχε αναλάβει να συντονίσει τα Γενικά Επιτελεία για την κατάρτιση της νέας δομής. Τους δύο άνδρες έφερε πιο "κοντά" η άρνηση του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου, να καταργήσει την 1η Στρατιά...
Ιντριγκες στα... άδυτα του Πενταγώνου
Ομως ξαφνικά, μια Παρασκευή μεσημέρι του περασμένου Οκτωβρίου, μπούκαραν οι απόστρατοι στο προαύλιο του Πενταγώνου και αιφνιδίως διαταράχτηκαν οι σχέσεις του υπουργού με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Ο Π. Μπεγλίτης έγινε "πυρ και μανία" όταν ζήτησε εξηγήσεις από τον πτέραρχο γιατί δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και εκείνος του απάντησε: "Ελαβα τα ίδια μέτρα που ελάμβανα και με την άλλη κυβέρνηση"! Εκεί ήταν η στιγμή που ράγισε το "γυαλί" στις σχέσεις τους.
Η φωτογραφία που εξόργισε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη. Ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης (μέση) μπροστά στην τάφρο στον Εβρο, για την αποθάρρυνση της εισόδου λαθρομεταναστών, που ήταν δικό τ
Η φωτογραφία που εξόργισε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη. Ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης (μέση) μπροστά στην τάφρο στον Εβρο, για την αποθάρρυνση της εισόδου λαθρομεταναστών, που ήταν δικό του έργο.
Αντιπτέραρχος Κλόκοζας
Με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΑ, Ι. Κλόκοζα, ο Π. Μπεγλίτης ουδέποτε είχε έρθει σε ανοιχτή κόντρα, παρότι προερχόταν από τη μεγάλη "γαλάζια" παρέα της Αεροπορίας. Απεναντίας, οι όποιες κόντρες του αντιπτέραρχου Κλόκοζα ήταν με την ομάδα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που διαρκώς επιχειρούσε να διοικεί την Πολεμική Αεροπορία από τον 4ο όροφο. Η ίδια ομάδα "κάρφωνε" στον υπουργό ότι επί των ημερών Κλόκοζα το ΓΕΑ "αδιαφορούσε για το σύστημα υποστήριξης, ενώ απλόχερα ξόδευε χρήματα για επουσιώδεις αγορές". Μάλιστα, στο Πεντάγωνο κυκλοφορούσαν φήμες ότι στα απόρρητα κονδύλια του ΓΕΑ εντοπίστηκαν κάποιες παράξενες αποδείξεις από ουζερί της Λάρισας!
Με γνώμονα την επαγγελματική του επάρκεια και τον χαρακτήρα του, ο Μ. Κωσταράκος επελέγη ως νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Με γνώμονα την επαγγελματική του επάρκεια και τον χαρακτήρα του, ο Μ. Κωσταράκος επελέγη ως νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Εξόργισε τον υπουργό και... έπεσε στην τάφρο
Αναμφίβολα ο αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που δεν περνάει απαρατήρητη. Ο σωματότυπός του, η ευστροφία του, οι πολύπλευρες γνώσεις του αλλά και οι φιλοδοξίες του τον κατέστησαν στρατιωτικό-ηγετική μορφή, που από την πρώτη μέρα που μπήκε στην Σχολή Ευελπίδων είχε φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς.
O Π. Μπεγλίτης από την αρχή αντιμετώπισε τον Φράγκο Φραγκούλη με καχυποψία. Ισως σε αυτό να τον επηρέασε η άποψη του μέχρι πρότινος διευθυντή του Ν. Τόσκα, ο οποίος είναι σε ανοιχτή κόντρα με τον Φράγκο Φραγκούλη από τα γεγονότα του 1973 στη Σχολή Ευελπίδων!
Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ, Αντ. Τσαντιράκης.
Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ, Αντ. Τσαντιράκης.
Εκείνη την ταραγμένη περίοδο, ως σπουδαστής στη Σχολή Ευελπίδων ο Φράγκος Φραγκούλης ήταν "αρχηγός" τάξης και οι "αντιστασιακοί" συμμαθητές του του κόλλησαν διάφορες "ρετσινιές". Παρ' όλα αυτά άπαντες αναγνώριζαν τις ικανότητές του.
Ο ίδιος φρόντιζε με διάφορους τρόπους να δείχνει ότι είναι πολυσυλλεκτικός. Ποτέ δεν έκρυψε τη φιλία του με τη Λιάνα Κανέλλη, ούτε όμως και με τη Σοφία Βούλτεψη. Ηταν διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Μ. Καρχιμάκη, αλλά και με τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ήδη του πρότεινε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας...
Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης με την κόρη του Κλειώ Βεμάρα που υπηρετεί στη φρεγάτα «Σαλαμίς» ως επαγγελματίας οπλίτης.
Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης με την κόρη του Κλειώ Βεμάρα που υπηρετεί στη φρεγάτα «Σαλαμίς» ως επαγγελματίας οπλίτης.
Βγήκε στο "αντάρτικο"
Ως αρχηγός ΓΕΣ, δύο φορές υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν έγινε δεκτή από τον Β. Βενιζέλο. Από τον περασμένο Ιούνιο, που ο Π. Μπεγλίτης προήχθη στον "βαθμό" του υπουργού Αμυνας, ο Φράγκος Φραγκούλης, παρότι φιλοδοξούσε να γίνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βγήκε στο "αντάρτικο".
Η πρώτη του κίνηση ήταν να δημοσιοποιήσει το τεχνικό-επιχειρησιακό επίτευγμά του: τη δημιουργία της τάφρου κατά μήκος του Εβρου που κυρίως χρησιμεύει για την αποθάρρυνση της εισόδου λαθρομεταναστών. Η ενέργεια αυτή του αρχηγού ΓΕΣ, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου αλλά και αρκετών πρεσβευτών, εξόργισε τον Π. Μπεγλίτη...
Τα πνεύματα οξύνθηκαν κατά τη συζήτηση της νέας δομής, όπου ο στρατηγός Φράγκος αντέδρασε στην κατάργηση της 1ης Στρατιάς.
Ο υπουργός έλαβε την οριστική απόφαση να τον "καρατομήσει" και να μην τον προαγάγει σε αρχηγό ΓΕΕΘΑ όταν συνεργάτης του πτέραρχου Γιάγκου "έσπρωξε" από το ΓΕΕΘΑ ένα έγγραφο στο γραφείο του υπουργού Αμυνας όπου αποκάλυπτε ότι ο Φ. Φράγκος ως υποστράτηγος εισηγούνταν την κατάργηση της 1ης Στρατιάς!
Αντιναύαρχος Ελευσινιώτης
Εφυγε θυμωμένος
"Δεν με αφήσατε ούτε 16 μήνες αρχηγό", είπε γεμάτος παράπονο ο αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης στον διευθυντή του Π. Μπεγλίτη. Εν συνεχεία του έστρεψε την πλάτη και αποχώρησε κλείνοντας -μια για πάντα- την πόρτα του γραφείου του. Οντως ο Δ. Ελευσινιώτης είναι ο μοναδικός εκ των αποστρατευθέντων αρχηγών που είχε επιλεγεί από την παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και είχε διανύσει τη μικρότερη θητεία.
Τι ήταν, όμως, αυτό που έκανε τον Π. Μπεγλίτη να τον αποστρατεύσει; Απλά δεν του ενέπνεε εμπιστοσύνη.
Ακόμη και στην τελευταία συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς (ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ) ο αντιναύαρχος Ελευσινιώτης φρόντισε να εκνευρίσει τον υπουργό Αμυνας.
Ενώ είχαν πληροφορηθεί από τον πτέραρχο Γιάγκο ότι είχε φτάσει το τέλος στην καριέρα τους, ο κ. Ελευσινιώτης μπαίνοντας στο γραφείο του υπουργού Αμυνας έσπευσε να κάνει πλάκα λέγοντας "χάσαμε και την Αποστολάκη". Ο Π. Μπεγλίτης γυρίζει και με "δολοφονικό" ύφος τους λέει: "Κύριοι, ευχαριστώ για τη συνεργασία σας, σε λίγη ώρα το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει για την αποστρατεία σας".
Ο Π. Μπεγλίτης γενικώς τα είχε πάρει στο "κρανίο" με ολόκληρη την ηγετική ομάδα του Ναυτικού, καθώς θεωρούσε ότι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, γι' αυτό και τους αποστράτευσε όλους.
Ακόμη και τον υπαρχηγό ΓΕΝ, που το ΠΑΣΟΚ είχε επαναφέρει. Και όταν ο Μ. Καρχιμάκης εξέφρασε την απορία "γιατί έφαγες τον Νίκο", ο Π. Μπεγλίτης ξέσπασε: "Τους φέραμε για να υπηρετήσουνε και όχι για να συνδιοικήσουμε"... Τετράμηνη έρευνα για την επιλογή της νέας ηγεσίας
Α/ΓΕΕΘΑ: Μ. ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ
Εμπειρος, ευθύς και επαγγελματικά επαρκής
Η μεγάλη "βουτιά" στην επετηρίδα για την ανάδειξη της νέας στρατιωτικής ηγεσίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο Π. Μπεγλίτης και η κυβέρνηση ήθελαν να πνεύσει αέρας "ανανέωσης".
Κατ' αρχήν αποκλείστηκαν όλοι εκείνοι που για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν μέλη επιτροπών εξοπλισμών και κατείχαν οικονομικές θέσεις. Για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας έγινε τετράμηνη έρευνα από το στενό επιτελείο του υπουργού Αμυνας, ενώ και ο ίδιος ο Π. Μπεγλίτης έκανε "γκάλοπ" εντός και εκτός των τειχών. Ακουγε σιωπηλός και σημείωνε τα "συν" και τα "πλην" του καθενός....
Μερίμνησε για το προσωπικό
Η επιλογή του Μ. Κωσταράκου για νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ έγινε με γνώμονα την επαγγελματική του επάρκεια και τον χαρακτήρα του. Απ' όσους ρωτήθηκαν κανείς δεν έκανε κάποιο επικριτικό σχόλιο. Είχε διατελέσει διοικητής δύο μεγάλων σχηματισμών στη Χίο και στη 12η Μεραρχία στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης ως διοικητής στο Γ΄ Σώμα Στρατού είχε αναπτύξει και ΝΑΤΟϊκή εμπειρία. Αυτό που μέτρησε αρκετά στα "συν" του Μ. Κωσταράκου ήταν το γεγονός ότι ως διευθυντής του πρώην αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Παναγιωτάκη είχε εισηγηθεί τα πρώτα μέτρα μέριμνας για το προσωπικό.
Ο υπουργός "τσέκαρε" τα αντανακλαστικά του και τον βαθμό ψυχραιμίας που διαθέτει στα πρόσφατα επεισόδια με τους "Αγανακτισμένους" που διαδραματίστηκαν τόσο έξω από τον Αγ. Δημήτριο, όσο και στην παρέλαση κατά το 3ήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Α/ΓΕΝ: Κ. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
"Δεν χαρίζεται ούτε στο παιδί του"
Οταν τον περασμένο Ιούλιο ο Π. Μπεγλίτης έκανε "βουτιά" στην επετηρίδα του Πολεμικού Ναυτικού, σταμάτησε στο νούμερο 7 που έφερε το όνομα: Κοσμάς Χρηστίδης.
Αρχισε, λοιπόν, ο υπουργός να κάνει έρευνα. Και τι δεν είπαν για τον Χρηστίδη: "Αριστος ως αξιωματικός αλλά σκληρός ως άνθρωπος", "Δημοκρατικός αλλά όχι κομματικός", "Αιρετικός και όχι δημαγωγός", "Ακριβοδίκαιος αλλά όχι ...φανταροπατέρας...", "Κυνηγάει τους παραγοντίσκους και τους λουφαδόρους", "Δεν χαρίζεται ούτε στο παιδί του. Η κόρη του, η Κλειώ Βεμάρα, υπηρετεί στην πρώτη γραμμή, στη φρεγάτα ...Σαλαμίς... ως Επαγγελματίας Οπλίτης"!
Ολα αυτά έκαναν τον υπουργό Αμυνας να επιλέξει τον Κουλουριώτη ναύαρχο για νέο αρχηγό ΓΕΝ. Μα πάνω απ' όλα εκείνο που μέτρησε για τον Πάνο Μπεγλίτη ήταν ότι ο Κοσμάς Χρηστίδης έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη δική του περπατησιά...
Α/ΓΕΑ: ΑΝΤ. ΤΣΑΝΤΙΡΑΚΗΣ
Τον εγκωμιάζουν φίλοι και εχθροί
Κρητικόπουλο από το το Καινούργιο Χωριό, την "αετοφωλιά" του Ηρακλείου που βγάζει αεροπόρους και μάλιστα αρχηγούς, ο αντιπτέραρχος Αντ. Τσαντιράκης. Συγχωριανός του Ι. Μαυράκη πρώην αρχηγού ΓΕΑ, ψυχωμένος αεροπόρος με 6.500 ώρες πτήσης στην πλάτη του. "Εύστροφος", "εργατικός", "μεθοδικός", "ήπιων τόνων" , χωρίς ποτέ να έχει συμμετάσχει στις περιβόητες "ομάδες" -κομματικές και συντεχνιακές- που επί χρόνια ταλάνιζαν την Αεροπορία. Χαρακτηρισμοί που ανήκουν σε υφισταμένους του που τον είχαν ως διοικητή Μοίρας και Πτέρυγας Μάχης. Ωστόσο, σημασία δεν έχουν μόνο τα καλά λόγια των φίλων του αλλά και τα όσα εγκωμιαστικά σχόλια ακούγονται γι' αυτόν από παλιούς προϊσταμένους του, που κατοικοεδρεύουν στη "γαλάζια" πολυκατοικία, όπως ο πρώην αρχηγός ΑΤΑ πτέραρχος Σημεωνίδης, "υπαρχηγός" της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο αντιπτέραρχος Τσαντιράκης διαθέτει ΝΑΤΟϊκή εμπειρία, καθώς ως ταξίαρχος επί είκοσι μήνες υπηρέτησε στο ΝΑΤΟϊκό Αεροπορικό Υποστρατηγείο της Σμύρνης. Ωστόσο, λόγω της πολιτικής ρευστότητας που ενδεχομένως παραταθεί στη χώρα ο αντιπτέραρχος Τσαντιράκης -όπως και οι υπόλοιποι αρχηγοί- καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, κάνοντας επιτυχείς συνθέσεις αξιοποιώντας τους καλύτερους.
Α/ΓΕΣ: Κ. ΖΙΑΖΙΑΣ
Φτωχόπαιδο και γειτονόπουλο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου από το Σχηματάρι Βοιωτίας ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κων. Ζιαζιάς. "Αρβυλοφύλακας", που μια ζωή "όργωνε" τα στρατόπεδα και τα φυλάκια κατά μήκος της παραμεθορίου. Κατεβαίνοντας στην Αθήνα από την Ξάνθη η πρώτη απόφασή του ήταν λόγω της οικονομικής κρίσης να μη λάβουν την καθιερωμένη αποζημίωση μετακίνησης-μετάθεσης όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com