Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Περισσότεροι από 400 οι άστεγοι στον Πειραιά


Άνθρωποι δίχως ταυτότητα, δίπλα μας. Με προσκεφάλι το πεζοδρόμιο. Σε πλατείες και σε πολλές γωνιές του Πειραιά. Και ο καιρός να έχει αλλάξει, να έρχεται κρύο.
Η κρίση έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη αύξηση των αστέγων και αυτών, που αναζητούν τροφή ή άλλα πράγματα, που θα μπορέσουν να πωλήσουν μέσα στα σκουπίδια.
Πριν τρία χρόνια, όταν λειτουργούσε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας,  οι άστεγοι στον Πειραιά υπολογίζονταν σε 400. Σήμερα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία αλλά είναι εμφανές ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά και δεν υπάρχει καμία υποστηρικτική δομή.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είχε αναγνωριστεί και τιμηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έδινε την δυνατότητα στους άστεγους να περάσουν από εκεί οι άστεγοι να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, να πάρουν καθαρά ρούχα και να συνομιλήσουν με ειδικούς.
Μέσα στα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Δικτύου κάποιοι έφτιαξαν οικογένεια, άλλοι βοηθήθηκαν σε συνεργασία με την Αστυνομία ώστε βγάλουν μια ταυτότητα δηλώνοντας ως διεύθυνση κατοικίας το Δίκτυο και στη συνέχεια να πάρουν βιβλιάριο απορίας. Με δύο λόγια να αισθανθούν ξανά άνθρωποι….
Το 2008 ο τότε νομάρχης Γιάννης Μίχας και ο πρόεδρος του Δικτύου Γιώργος Τσιρίδης είχαν παρουσιάσει στοιχεία ότι Δίκτυο υποδεχόταν και εξυπηρετούσε 578 ανθρώπους. Από αυτούς οι 400 είναι άστεγοι, οι 70 άτομα, που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, οι 40 άτομα με αναπηρία και αρκετές οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com