Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Δημοψήφισμα το Φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές προανήγγειλε ο Παπανδρέου (vids)


Toυς λόγους, για τους οποίους ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση ανέλυσε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Κυριακής (19/06) στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η πρότασή του, προαναγγέλλοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα. "Μπαλάκι" μεταξύ Παπανδρέου και Αντιπολίτευσης οι λόγοι, για τους οποίους ναυάγησε η προσπάθεια για εξασφάλιση εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας.
Η διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειαςξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού και ακολουθούν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, των μελών της κυβέρνησης και όσων βουλευτών επιθυμούν να τοποθετηθούν.

"Δημοψήφισμα το Φθινόπωρο για τις μεγάλες αλλαγές"


"Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα είναι εθνικό πρόβλημα, που μας θέτει υπό ιδιότυπη κηδεμονία. Αν θέλουμε να είμαστε εκτός, ας συμφωνήσουμε και βάσει της εθνικής συνεννόησης, ας συμφωνήσουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα, για να φύγουμε από αυτήν την εξάρτηση, που όμως μας προστατεύει από τη χρεοκοπία και ας συμφωνήσουμε ότι τα προβλήματά μας δε θα λυθούν", ανέφερε ο πρωθυπουργός στον ομιλία του και προσέθεσε:

"Αν θέλουμε να φύγουμε από την οικονομική εξάρτηση, πρώτοι εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας".

"Δε ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, για να βρούμε συνωμότες, αλλά για να μην εξαρτάται η Ελλάδα από δάνειες δυνάμεις. Εμείς διορθώνουμε τα λάθη πολλών δεκαετιών".


Σαμαράς: "Δε σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί κατά βάθος ούτε κι εσείς πιστεύετε στην κυβέρνηση"

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως την τελευταία εβδομάδα "έγιναν απίστευτα πράγματα στη χώρα".

"Δεχθήκατε να παραιτηθείτε από πρωθυπουργός, ώστε να κάνουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, άσχετα με το τι ακολούθησε. Τι άλλαξε μέσα σε μία μέρα, ώστε να ισχυρίζεστε ότι με ένα ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας, θα λυθούν τα προβλήματα;

Δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα σας κυβέρνηση, γιατί κατά βάθος ούτε κι εσείς την πιστεύετε, γιατίδεν ήταν η πρώτη σας επιλογή
", είπε χαρακτηριστικά.
Αν για όλα φταίει η Τρόικα, τότε κ. Παπανδρέου, θα έπρεπε να είστε μαζί μας, στην πρώτη γραμμή, για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου”.
“Εσείς δεν πάτε έξω για να πείσετε. Πάτε για να πεισθείτε και να γυρίσετε να πείσετε κι εμάς”, πρόσθεσε, τονίζοντας, πως η "μόνη λύση είναι οι εκλογές".

Παπαρήγα: "Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση, το ίδιο πάντα ΠΑΣΟΚ"
"Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση, δηλαδή το ίδιο πάντα ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ξεγελάσει σήμερα, όλους όσους ξεγελούσε μέχρι τώρα.
Και για μας θα περάσετε σαν μία κυβέρνηση, που θα κλείσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία θα είναι ανεξέλεγκτη, διαρκής και ισόβια. θα είστε η κυβέρνηση, που θα κλείσει τον έκτακτο δανεισμό των 90 ή 100 δισ. ευρώ, που θα μας παρουσιάσετε ως μεγάλη νίκη", δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της.
Η κα Παπαρήγα είπε "οχι" στο Δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ξεγελάσματος του λαού, ενώ τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ της προσφυγής στις κάλπες.

Καρατζαφέρης: "Ματαιοπονείτε με το να ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης"
Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε σαφώς πιο σφιχτό σχήμα από το προηγούμενο, ωστόσο αναρωτήθηκε, γιατί ο πρωθυπουργός δεν έκανε ένα σχήμα πιο σφιχτό εξαρχής.

Αναφερόμενος στα τηλεφωνήματα που αντάλλαξαν με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι του υπέδειξε, πως αυτό που χρειάζεται, ήταν να πειστεί ο Σαμαράς. "Του είπα ότι μπορεί να γράψει Ιστορία και να παραιτηθεί σαν τον Τσαλδάρη και σαν τον παππού του, αν αυτό θα βοηθήσει το Σαμαρά να ξεκολλήσει", συνέχισε και προχώρησε:

"Ποια ήταν η σκέψη, που οδήγησε στο βαθύ ΠΑΣΟΚ; Πονηρή σκέψη για το ΠΑΣΟΚ, ατελέσφορη λύση για την Ελλάδα".

"Εγώ δε θα ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο, όχι γιατί δεν πιστεύω σε κάποιες από τις πτυχές του, αλλά γιατί δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση μπορεί να το υλοποιήσει, όπως το Μνημόνιο", τόνισε και κατέληξε:

"Κύριε Παπανδρέου, αν σας βαθμολογούσαμε για τις προθέσεις, θα παίρνατε Άριστα. Αλλά για το αποτέλεσμα, κοπήκατε. Κοπήκατε γιατι δεν μπορεσατε να εξασφαλίσετε στο 44% που σας ψήφισε την ελπίδα και το όνειρο και τους βγάλατε στους δρόμους. Η Ελλάδα θα σωθεί με οικουμενικό σχήμα".
Τσίπρας: "Ταφόπλακα για τον ελληνικό λαό το Μεσοπρόθεσμο"
"Η χώρα βουλιάζει σε μία πρωτοφανή και πολυδιάσταση κρίση", είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας κυβέρνηση και Τρόικα ότι φοβούνται το ενδεχομενο των εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κοινωνία βράζει, το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται και η πολιτική του μνημονίου οδηγεί στο γκρεμό, ενώ χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο "ταφόπλακα για τον ελληνικό λαό".

Την Τρίτη η ονομαστική ψηφοφορία

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας, Γιώργου Λιάνη, το ΠΑΣΟΚδιαθέτει δύναμη 155 βουλευτών, καθώς οι παραιτηθέντες βουλευτές Γιώργος Φλωρίδης και Εκτωρας Νασιώκας αντικαταστάθηκαν από τους επιλαχόντες Γιώργο Φραγκίδη (Κιλκίς) και Βασιλική Αλεξανδρίδου (Λάρισας). 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141), η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού.

Η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη και η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν ζητηθεί να αρχίσει άμεσα, όπως είναι και το αναμενόμενο στην προκειμένη περίπτωση.

Η συζήτηση διαρκεί τρεις ημέρες και τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας, διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, εάν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (151), η οποία όμως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com