Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Πειραιωτες Ηρωες : Αντιναυαρχος Παναγιωτης Βλαχακος ΠΝ


Ο Παναγιώτης Βλαχάκος ήταν Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο του 1996 κατά τη διάρκεια τηςκρίσης στα Ίμια, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως. Σκοτώθηκε όταν κατέπεσε το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 στο οποίο επέβαινε.
Μαζί με τον Παναγιώτη Βλαχάκο έχασαν τη ζωή τους και οι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Έκτορας Γιαλοψός.

Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Την θέση αυτή υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά πήρε άμεσα από τους πιλότους του ελικοπτέρου αρνητική απάντηση. Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο

Το τι εγινε στα Ιμια και το παρασκηνιο πριν και εκεινη την μαυρη ημερα διαβαστε το εδω


μετα απο ολα αυτα τι εγινε? 
Είναι απόλυτα σαφές και αδιαμφισβήτητο το νομικό καθεστώς των νήσων και των νησίδων του Αιγαίου και παρέλκει να επισημανθεί η έμπρακτη και συνεχής άσκηση κυριαρχίας επί των Ιμίων από την Ελλάδα.
Το Πολεμικό Ναυτικό εκτελεί την αποστολή του χωρίς κανένα περιορισμό, στο πλαίσιο του Συντάγματος και της εθνικής αμυντικής σχεδίασης, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των δικαιοδοσιών και αρμοδιοτήτων που έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Τιμά επίσης τους τρεις ήρωές του με τον δέοντα έπαινο και τον προσήκοντα σεβασμό και πιο συγκεκριμένα:
α. Κάθε έτος και περί την 30η Ιανουαρίου στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού τελείται ετήσιο στρατιωτικό μνημόσυνο στο μνημείο πεσόντων Ναυτικής Αεροπορίας όπου είναι γραμμένα και τα ονόματα των τριών πεσόντων στα Ίμια.
β. Έχει απονεμηθεί με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 106/13-02-09 τεύχος Γ) η προαγωγή στον καταληκτικό βαθμό Αντιναύαρχου στους Χριστόδουλο Καραθανάση ΠΝ και Παναγιώτη Βλαχάκο ΠΝ, καθώς και με δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 514/07-07-09 τεύχος Γ) στο βαθμό του Πλοιάρχου στον Έκτορα Γιαλοψό ΠΝ.
γ. Με απόφαση Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου 294/09 το 6ο υπό κατασκευή ΤΠΚ θα ονομασθεί «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και το 7ο υπό κατασκευή ΤΠΚ θα ονομασθεί «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ».
δ. Έχουν προσληφθεί ως Μόνιμοι Πολιτικοί Υπάλληλοι με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ Φ.471.11/63/03/Σ.1046//23 Απριλίου 2003, ΚΥΑ Φ.471.11/150/96/Σ.3896//11 Νοεμβρίου 1996) οι σύζυγοι των Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού

3 σχόλια:

  1. Μια διόρθωση κ επισήμανση!! Μέτα το θάνατο του ΑΝΤΩΝΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ πατέρα του ΗΡΩΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ του Π.Ν.ο αδελφός του ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ συνεχίζει να πολεμάει για να παραμείνει η μνήμη του άσβεστη στο πέρασμα των χρόνων, πάντοτε με σεμνότητα κ ταπεινότητα, απέναντι σ'αυτους που προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να μειώσουν το μέγεθος της ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ 3 ΗΡΩΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μετα απο αυτο το τραγικο συμβαν αντι να το ψαξουμε κλεισανε στοματα!δεν το θεωρω σωστο αυτο,οι ελληνες εχουμε καρδια και ψυχη!ασχετα που οι κυβερνησεις γενικοτερα δεν μας αντιπροσωπευουν απολυτα σε αυτα τα θεματα.και μενουμε με ενα κενο....δεν μου αρκει οι αξιωσεις που τους βαλανε!!ευχομαι να μην ξανασυμβει τετοιο συμβαν!!να στε καλα που το βαλατε στην σελιδα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://galanoleuki-ellinas.blogspot.com/2012/01/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com